Cu o istorie zbuciumată, martirică și glorioasă, care se întinde de la triburile dacilor apuli la unirea provinciilor românești făcută în acest loc de către Mihai Viteazul, și recent la momentul din data de 1 decembrie 1990, când aici s-a hotărât sărbătorirea Zilei Naționale a României, Alba Iulia este mult mai mult decât pare la prima vedere.
Nu există alt oraș care să sublinieze mai bine idealurile de unitate și identitate ale românilor de-a lungul veacurilor.
Istoria orașului Alba Iulia îndeamnă la respect, considerație și aducere aminte a oamenilor și faptelor care au făurit și menținut națiunea și statul român.
Originile orașului Alba Iulia de astăzi se pierd în negura timpului. Primele menționări istorice antice scriu despre Apoulon, marea așezare a dacilor apuli (adică cei drepți, cei viteji), care de la culmile Pietrei Craivii (astăzi satul Craiva, comuna Cricău, județul Alba) dominau întreg Podișul Transilvan. Însă locurile acestea au fost de fapt populate de oameni încă din vremuri imemoriale.
Cercetările și săpăturile arheologice efectuate în nordul orașului au scos la iveală o importantă așezare neolitică locuită de populații de păstori și agricultori în urmă cu aproximativ 5.000-1900 ani înainte de Hristos.
Citește mai multe detalii, pe descopera.ro!