Oprire sau hibernare?

Apropo.ro / 13.01.2004, 11:04
Oprire sau hibernare?
Când apeși pe butonul mare numit POWER de pe computer, în timp ce acesta funcționeaza, PC-ul se oprește brusc, fiindca asta îi întrerupe alimentarea electrica. Ca și în cazul unei pene accidentale de curent, daca aveai programe deschise, toate datele se pierd, iar

Când apeși pe butonul mare numit POWER de pe computer, în timp ce acesta funcționeaza, PC-ul se oprește brusc, fiindca asta îi întrerupe alimentarea electrica. Ca și în cazul unei pene accidentale de curent, daca aveai programe deschise, toate datele se pierd, iar la repornire poți avea de așteptat ca sistemul sa recupereze de pe urma acestui accident.

Pentru protecție la apasarea accidentala, la unele PC-uri trebuie ținut apasat butonul POWER timp de mai multe secunde, ca sa produca oprirea, iar o apasare scurta nu are nici un efect. În mod normal, oprirea completa a PC-ului, din butonul POWER, se face numai dupa ce se iese din Windows cu opțiunea Shutdown, dar la multe computere mai noi nici nu mai este necesar sa apeși pe buton, fiindca oprirea se produce automat dupa ieșirea din Windows.

Dar daca ți se pare ca oprirea și pornirea computerului dureaza prea mult, exista și opțiunea de hibernare (Hibernate), care poate reduce mult acești timp, folosind în schimb ceva spațiu pe hard-disk. La intrarea în hibernare, toate sesiunile deschise și programele în execuție cu datele lor sunt salvate pe hard-disk, apoi computerul se oprește. La repornire, în locul procesului obișnuit de intrare în Windows, datele stocate pe disc sunt repuse în execuție, astfel ca ajungi direct la aceeași situație de lucru de la intrarea în hibernare. Metoda e foarte practica pentru cine deține un laptop. La închiderea capacului, sistemul intra automat în hibernare, iar la deschiderea lui revine din hibernare, economisind timp prețios. Dar și pe un desktop PC poate fi folosita eficient, mai ales atunci când deschiderea programelor de lucru poate dura minute bune în fiecare zi.

Ca sa poți folosi opțiunea de hibernare, trebuie ca sistemul sa permita asta. În primul rând, placa de baza a sistemului tau trebuie sa aiba facilitațile necesare. Daca placa de baza nu permite hibernarea, atunci nu vei gasi aceasta opțiune în sistemul tau. Dar daca o permite, atunci vei gasi opțiunea de hibernare în configurarile pentru economisirea de energie (Power) din Control Panel.

În Windows XP, în Control Panel, secțiunea Performance and Maintenance, ai opțiunea Power Options. Daca sistemul tau suporta intrarea în hibernare, atunci în fereastra Power Options Properties îți apare rubrica Hibernate, și trebuie sa bifezi unica opțiune din acea rubrica pentru a activa hibernarea. Apoi urmeaza sa decizi cum se va face intrarea în hibernare, care poate fi automata (de pilda, la o anumita ora) sau manuala (la apasarea unui anumit buton). În rubrica Advanced din aceeași fereastra Power Options Properties (vezi imaginea) ai posibilitatea sa alegi Hibernate pentru opțiunea When I press the power button of my computer (pentru intrarea în hibernare când apeși butonul Power) sau pentru opțiunea When I press the sleep button of my computer (pentru intrarea în hibernare când apeși tasta Sleep).

Probabil mai cunoscut este conceptul de Standby, dar diferența între hibernare și standby consta în faptul ca, la Standby, datele nu sunt stocate pe disc, și situația de pe ecran se pierde daca survine o pana de curent în timp ce computerul este în Standby. De fapt, la Standby nu se oprește complet computerul, ci doar se opresc din funcțiune anumite componente hardware ale lui, pentru economie de energie.

Pentru mai multe detalii despre opțiunile din Power Options, cel mai indicat este sa studiezi fișierele Help din sistemul tau, întrucât ele pot fi diferite de la un sistem la altul, și mai ales pe laptopuri pot apare opțiuni diferite, legate și de utilizarea bateriei.

Articol preluat din revista saptamanala de PC si Internet Infonet News

Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.