ONU cere retragerea trupelor israeliene din Ramallah
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat, în cursul nopții de vineri spre sîmbata, o rezoluție prin care cere retragerea trupelor israeliene din Ramallah (Cisiordania), informeaza AFP. În mod cu totul neobișnuit pentru reuniunile Națiunilor Unite, un membru al Consiliului a lasat scaunul gol, nici un reprezentant al Siriei, membru nepermanent al Consiliului de Securitate nefiind prezent la votarea rezoluției, cu toate ca aceasta a fost amînata timp de peste o ora.
Rezoluția 1402, propusa spre votare de Norvegia, care asigura președinția prin rotație a Consiliului, a fost adoptata cu 14 voturi pentru și nici o abținere. Ambasadorul sirian Mikhail Wehbe, care și-a reluat locul în sala dupa încheierea votului, a explicat absența Siriei prin faptul ca rezoluția „nu face nici o referire la decizia istorica luata la summitul arab” de la Beirut.
Potrivit textului, celor doua parți li se solicita sa „se angajeze imediat pe calea unui armistițiu constructiv” și „cere retragerea trupelor israeliene din orașele palestiniene, inclusiv din Ramallah”. De asemenea, Israelul și palestinienii trebuie sa coopereze deplin cu generalul Anthony Zinni, emisarul american în Orientul Mijlociu, care se afla în regiune pentru reluarea negocierilor în vederea unei rezolvari politice a conflictului.
Consiliul declara, de asemenea, amintind precedentele sale cerințe, ca dorește „încetarea imediata a tuturor actelor de violența, adica a actelor teroriste, de provocare, incitare și distrugere”. În preambulul rezoluției, Consiliul de Securitate subliniaza „preocuparea grava fața de deteriorarea situației prin recentele atentate sinucigașe cu bomba din Israel și atacul militar împotriva Cartierului General al președintelui Autoritații Palestiniene”.
Yehuda Lancry, reprezentantul Israelului, a apreciat ca aceasta rezoluție, care solicita retragerea trupelor israeliene din Ramallah, fara ca un apel similar sa fie lansat palestinienilor pentru încetarea atacurilor sinucigașe cu bomba, suspenda dreptul țarii sale la autoaparare. „Recompenseaza terorismul palestinian”, a declarat Lancry despre rezoluția 1402, reafirmînd ca Israelul este dispus sa colaboreze cu emisarul american.
Nasser al Kidwa, reprezentantul Palestinei, a mulțumit membrilor Consiliului, adaugînd ca sperase „un text mai ferm” și și-a exprimat regretul fața de „poziția negativa” a reprezentantului israelian. Ambasadorul Siriei a apreciat ca „rezoluția pune pe același plan victima și criminalul” și și-a manifestat dezacordul pentru faptul ca în textul menționat „nu figureaza condamnarea terorismului israelian”.
De asemenea, el a deplîns graba Consiliului de a rezolva chestiuni atît de serioase, fara a lasa timp reprezentanților sa se consulte cu autoritațile din țarile lor. – Autoritatea Palestiniana apreciaza drept „pozitiva” rezoluția Consiliului de Securitate al ONU prin care se solicita retragerea israeliana din Ramallah, cu condiția ca aceasta sa fie imediat aplicata de Israel, a declarat, sîmbata, Ministrul palestinian al Informației, Yasser Abed Rabbo. „Rezoluția este pozitiva cu condiția sa fie imediat aplicata de Guvernul israelian”, a precizat Abed Rabbo.
Responsabilul palestinian, contactat telefonic la Ramallah, a atras atenția asupra riscului de a vedea Israelul „ignorînd aplicarea acestei rezoluții și continuînd agresiunea împotriva poporului palestinian”. – Israelul a reacționat, sîmbata, fața de rezoluția 1402 a Consiliului de Securitate al ONU, prin care i se cere sa-și retraga armata din orașul Ramallah, în care a fost izolat președintele palestinian Yasser Arafat.
„Avem multa stima pentru Consiliul de Securitate și opinia comunitații internaționale, mai ales a prietenilor noștri americani, dar în acest moment, considerațiile noastre sînt mai importante”, a declarat purtatorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe, Arieh Meckel. „Nu am intrat în Ramallah de placere, ci pentru a-l face sa înțeleaga pe Yasser Arafat ca acest lucru nu mai poate continua”, a adaugat el, referindu-se la seria de atentate antiisraeliene.
Meckel a reacționat favorabil la apelul inclus în rezoluția adresata israelienilor și palestinienilor, cu privire la inițierea imediata a negocierilor pentru gasirea unui armistițiu. „Este exact ceea ce încercam sa facem”, a afirmat el. „Am fi fost mai mulțumiți daca am fi avut parte de mai multa înțelegere fața de motivele ofensivei israeliene, reprezentate de terorismul palestinian”, a adaugat el. Potrivit acestuia, Israelul va examina pe larg aceasta rezoluție dupa ziua de odihna saptamînala evreiasca a shabbatului.
În rezoluția 1402, adoptata în unanimitate, sîmbata dimineața, Consiliul de Securitate a solicitat retragerea trupelor israeliene din orașele palestiniene, inclusiv din Ramallah și a cerut ambelor parți sa se angajeze imediat pe calea unui armistițiu constructiv.
Reprezentantul Israelului la ONU, Yehuda Lancry, a criticat aceasta rezoluție apreciind ca „suspenda dreptul țarii sale la autoaparare” și „recompenseaza terorismul palestinian”. – Un înalt responsabil palestinian, Nabil Shaath, a declarat, sîmbata, ca armata israeliana a cerut atașaților militari straini de la Tel Aviv sa-și evacueze cetațenii din teritoriile palestiniene, în vederea „ocuparii totale” a acestora.
„Șeful Statului Major israelian i-a informat pe atașații militari straini de la Tel Aviv ca operațiunea va ajunge la ocuparea tuturor orașelor (palestiniene) și ca ar trebui sa-și evacueze toți cetațenii”, a afirmat Shaath, într-o conferința de presa, la Amman. „Strainii din Gaza sînt pe cale de a se strînge într-un hotel din fața marii și se pregatesc sa paraseasca Fîșia Gaza”, a adaugat ministrul Cooperarii internaționale. „Forțele israeliene amenința pe toata lumea cu o operațiunea de durata și nu cu o ocupare de cîteva ore, așa cum pretind”, a continuat el. Shahth a facut apel la o intervenție imediata a Statelor Unite și a țarilor arabe din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite pentru încetarea operațiunii israeliene. Sîmbata, armata israeliana a ocupat cladirea postului de radio „Vocea Palestinei”, din Ramallah (Cisiordania), care a oprit emisia, a precizat un jurnalist al acestui post.
„Un soldat israelian a cerut, prin microfon, ziariștilor, sa iasa din imobil, iar militarii au intrat în birourile postului”, a declarat sursa citata, sub acoperirea anonimatului. Potrivit acestuia, doua tancuri israeliene erau staționate în fața cladirii. În momentul operațiunii israeliene, în birourile „Vocii Palestinei” se aflau patru jurnaliști. – Armata israeliana a arestat 145 de palestinieni banuiți de „activitați teroriste”, la Ramallah, în Cisiordania, de la declanșarea, vineri dimineața, a operațiunilor militare, a anunțat, sîmbata, un purtator de cuvînt militar israelian.
„Cei 145 de palestinieni arestați în timpul operațiunilor de la Ramallah sînt, în prezent, interogați de serviciile de securitate”, a adaugat el. Anterior, un oficial palestinian de la Gaza a informat despre arestarea, sîmbata, la Ramallah, a unui înalt responsabil al Fatah, precum și a numarului doi din Frontul Democratic de Eliberare a Palestinei (FDEP).
Sakher Habashe, membru al Comitetului central al mișcarii Fatah a președintelui Yasser Arafat, și Abdelkarim Qais (cunoscut sub numele lui Abu Leila), secretarul general adjunct al FDEP Nayef Hawatmeh, au fost arestați la domiciliile lor din Ramallah (Cisiordania), a precizat sursa citata, sub acoperirea anonimatului.
Acești doi responsabili palestinieni arestați de armata israeliana au cel mai înalt rang dintre toți cei capturați de la declanșarea, vineri dimineața, a operațiunii de la Ramallah, care s-a soldat cu încercuirea și atacarea Cartierului General al președintelui Arafat. Trupele israeliene anunțasera arestarea, la Ramallah, a doi militanți palestinieni prezentați drept raspunzatori pentru numeroase atentate sinucigașe antiisraeliene. Abdelkarim Aweiss și Haydar Amir Dbaya sînt membri ai gruparii Tanzim, considerata de Israel una dintre aripile armate ale Fatah.
– Președintele palestinian Yasser Arafat, izolat de armata israeliana în Cartierul sau General din Ramallah, nu mai dispunea, sîmbata, nici de linii telefonice pentru a comunica cu restul lumii, a anunțat un responsabil palestinian, citat de AFP. „Președintele Arafat nu mai poate comunica cu lumea exterioara, toate liniile telefonice sînt întrerupte. Situația este foarte periculoasa”, a afirmat responsabilul, sub acoperirea anonimatului.
În opinia sa, liniile telefonice de care beneficia Arafat au fost întrerupte intenționat și nici telefoanele mobile nu mai funcționeaza, deoarece bateriile acestora nu pot fi încarcate, întrucît nu exista curent electric. – Boicotarea Israelului este necesara, ca urmare a „escaladei israeliene” în teritoriile ocupate, a apreciat, sîmbata, secretarul general al Ligii Arabe, Amr Mussa, într-o conferința de presa, informeaza AFP.
„Situația cere luarea unor masuri de acest gen”, a raspuns Mussa unui jurnalist care l-a întrebat despre reactivarea boicotului arab împotriva Israelului, dupa operațiunea la adresa președintelui palestinian Yasser Arafat. „Escalada din teritoriile ocupate arata ca Israelul refuza pacea”, a afirmat Mussa, la finalul unei reuniuni extraordinare a Consiliului Ligii Arabe, la nivel de delegați permanenți. El a respins tezele potrivit carora „Israelul își exercita dreptul la autoaparare”, afirmînd ca palestininienii fac acest lucru. „Atît timp cît va exista ocupația, va exista și rezistența”, a subliniat el. De altfel, Mussa nu a exclus eventualitatea organizarii unui „summit arab extraordinar”, anunțînd ca a luat legatura cu mai multe state arabe.
Șeful Ligii Arabe a cerut comunitații internaționale sa „adopte o poziție ferma fața de practicile opresive israeliene”. Întrebat daca declarațiile secretarului american de Stat, Colin Powell, reprezinta un acord pentru operațiunea israeliana, Mussa a raspuns ca „Israelul nu are nevoie de aprobare, întrucît se considera deasupra legilor internaționale”.
– Fatah, mișcarea președintelui palestinian Yasser Arafat, a facut apel, sîmbata, catre toate gruparile palestiniene, „sa atace și sa-și intensifice operațiunile împotriva forțelor de ocupație și a colonilor” israelieni. „Cerem tuturor gruparilor naționaliste și islamice sa atace și sa-și intensifice operațiunile împotriva forțelor armate de ocupație și a colonilor lor”, se arata în comunicatul Fatah. Mișcarea a acuzat Guvernul israelian ca „se joaca cu focul” și a avertizat ca daca i se va întîmpla ceva președintelui Yasser Arafat, întreg echilibrul regional va fi distrus.