Olivia Steer – Încă un junior pentru Andi Moisescu!
– Al doilea bebe… este o surpriză neaşteptată sau una programată?
Nimic neaşteptat/neplanificat cînd vine vorba de bebe. Asta a fost regula de fiecare dată. Acum, cu atît mai mult cu cît ne-am dorit ca diferenţa de vîrstă între David şi fratele său sau surioara lui să fie mică, pentru ca ei să aibă o relaţie cît mai apropiată. Ideal, mi-am zis, ar fi să fie tot băiat, ca legătura să fie şi mai strînsă şi să poată deveni cei mai buni prieteni.
– În cîte luni eşti însărcinată?
Am intrat în luna a şasea. Sau am încheiat cinci luni de sarcină… Sînt, oricum, dincolo de jumătatea drumului. Iar termenul e în septembrie, după a doua jumătate a lunii.
– V-aţi gîndit deja la variante de nume?
”It’s a work in progress”, cum zice americanul. Am luat în calcul o grămadă de variante, ne-am făcut mai multe liste, ne gîndim. Nu ne-am decis, deocamdată… E treabă complicată.
– Cum a primit vestea viitorul tătic de doi copii?
Cu uşurare! Gîndul că o să fie tată de doi băieţi îl încîntă peste poate. Are planuri pentru băieţi pentru toate stagiunile viitoare la campionatele locale de rugby.
– Dar David? Cît de mult înţelege ce se va întîmpla în familia Steer-Moisescu?
Ştie că mami are un bebe în burtică şi, atunci cînd vorbim de el, vine şi se uită sub bluză de parcă l-ar putea vedea şi spune că va merge cu el la tobogan şi îi va împrumuta hainele lui. Ştie destule la un an şi şapte luni.
– Cît de mult înţelegeţi voi din ce vorbeşte piticul?
Prinde şi reproduce orice se spune în casă. Se face din ce în ce mai bine înţeles chiar şi în propoziţii. Practic, nu există activitate care se desfăşoară în casă despre care el să nu poată vorbi şi la care să nu participe. Aşa au devenit cele mai îndrăgite jucării aspiratorul, mătura şi mopul.
– Cît de diferită este actuala sarcină faţă de prima?
Sînt mai liniştită. Ştiu la ce să mă aştept, ceea ce e mare lucru. În ce priveşte starea mea fizică, e la fel. Lucrez în continuare fără să simt nevoia să îmi menajez forţele. N-am avut nici stări proaste pînă acum. Sînt o norocoasă!
– La ce pofteşti? Cum îţi selectezi alimentaţia?
Nu poftesc. Mănînc fructe şi legume proaspete şi crude, pîine integrală şi beau apă multă. Acesta e principiul de bază. Totul natural şi integral.
– La ce maternitate urmează să naşti?
Mi-ar plăcea să nasc tot la Maternitatea Medgidia, dacă la momentul acela factorul distanţă nu va fi un impediment. În primul rînd, pentru că şeful maternităţii este bunul nostru prieten Eduard Bălaşa, medicul cu care l-am născut şi pe David, dar şi pentru că spitalul – parte din programul UNICEF desfăşurat în maternităţile din Romănia – promovează alăptatul exclusiv la sîn şi rooming-in-ul. Tot personalul maternităţii a făcut un training de specialitate privind alăptatul la sîn şi încurajează fiecare mămică să-şi hrănească natural copilul. Cred că sînt extrem de importante încurajările pe care le primeşte o proaspătă mămică în spital, într-o perioadă în care e extrem de vulnerabilă. Şi mai e important să primească cele mai pertinente sfaturi.
– Bebe nr. 2 ascultă şi el jazz, la fel ca David?
Inevitabil, cîtă vreme asta se ascultă în casă. Dar, de cîte ori prind ocazia, facem cure de muzică clasică, Mozart cu precădere. Sînt la curent cu teoriile care vorbesc de legătura strînsă dintre muzica clasică şi dezvoltarea inteligenţei matematice la copii şi mi se par de bun simţ. Aşa că o aplic.
– Cît de mult s-a schimbat programul tău de cînd ai aflat că eşti din nou însărcinată?
Deloc. Muncesc la fel de mult, ca înainte. Singurele noutăţi în program sînt vizitele periodice la obstetrician.
– Pînă cînd vei mai filma?
Ultima emisiune din sezon se difuzează pe 22 iunie, după care ”Business Magazin” intră în vacanţă şi eu asemenea.
– Cum ar arăta afacerea ideală cu şi pentru bebeluşi?
Am avut ocazia să facem în ”Business Magazin” mai multe materiale despre afaceri care au ca public ţintă bebeluşii. Toate s-au dovedit de mare succes. Cea mai drăgălaşă a fost cea legată de cursurile de înot şi scufundări pentru bebeluşi şi copii pînă la 4 ani, o afacere ce se scaldă în ape calde şi foarte prietenoase. Din punctul meu de vedere însă, business-ul ideal ar fi cel care mi l-ar aduce pe David cît mai aproape zi de zi. O grădiniţă, de pildă.
– Cine te va ajuta înainte de naştere şi după?
Avem ajutoare de nădejde în persoana Mariei, bona lui David, a bunicilor şi străbunicilor. Din fericire, sînt acoperită pe zona asta.
– Care este cea mai recentă poznă a lui David?
Era în parc cu bunica Rodica şi a observat pe trotuarul de vizavi o maşină care parca în dreptul unei bălţi imense. Doamna din dreapta şoferului a deschis portiera, a dat să coboare şi ar fi călcat direct în baltă dacă David nu i-ar fi arătat cu degetul şi n-ar fi strigat de pe partea cealaltă a drumului ”Noloi!”. Bineînţeles că David a stîrnit admiraţia auditoriului. ”Cum, doamnă? Să mă avertizeze un copil de un an şi şapte luni să nu calc în noroi, n-am mai întîlnit copil aşa isteţ la vîrsta asta!”. Bunica Rodica nici nu ştie de cînd nu s-a mai simţit atît de mîndră!