Olimpica Marionela

19 03. 2004, 16:00
Marionela Mischie are parinti celebri: Nicolae, presedintele PSD Gorj si al Consiliului Judetean (pe scurt, baronul de Gorj) si Sanda, consilier local si sefa a Directiei de Sanatate Publica Gorj (o femeie energica, genul femeii-barbat). Ar fi fost greu, aproape de neconceput in Romania


Marionela Mischie are parinti celebri: Nicolae, presedintele PSD Gorj si al Consiliului Judetean (pe scurt, baronul de Gorj) si Sanda, consilier local si sefa a Directiei de Sanatate Publica Gorj (o femeie energica, genul femeii-barbat). Ar fi fost greu, aproape de neconceput in Romania post-decembrista, ca provenind dintr-o asemenea familie ilustra, tanara sa nu-si ia nasul la purtare (ori sa i se dea apa la moara, luati-o cum vreti).

Prima iesire la rampa a fost pe 15 septembrie 2003, cand Marionela impreuna cu mama sa au deschis anul scolar la Scoala Generala nr. 8 Constantin Savoiu din Tg. Jiu, ca reprezentante ale elevilor cu rezultate bune la invatatura, respectiv parintilor. Pe langa ele, a mai vorbit o ruda de-a familiei si cu greu a prins rand la microfon „o colega a elevei Mischie”, colega al carei nume nici macar nu a fost pomenitÂ…

Buuun, timpul a trecut, cand ieri din nou imi cad ochii pe o stire despre Marionela. Fata are zvac, imi spun, in cateva luni sa fii de doua ori in vizorul presei, nu e de lepadat.

Numai ca citind stirea, malitiozitatea mi-a inghetat. Aici era vorba deja de pervertirea sufletelor unor copii, de uciderea unor vise, de aplicarea unor lovituri nedrepte unor adolescenti care acum intra in viataÂ… si care o vor face cu un gust amar.

Ce s-a intamplat, de fapt?! Marionela a participat la olimpiada de romana, faza pe judet. A fost buna, dar nu suficient de buna incat sa se claseze pe primul loc, a iesit abia a treia, cu 9.60. Inaintea ei s-au aflat nepoata inspectorului de specialitate, care a obtinut 9.80 si castigatoarea ediției naționale de anul trecut a olimpiadei, cu 9.70.

Logic, Marionela s-a suparat si a pus botic. Adica nici anul asta nu e ea prima? Pana cand vor mai merge lucrurile asa? S-a plans lui mami, care mami, colega fiind in Consiliul local cu inspectorul general scolar Nicolae Mergea, a contestat rezultatul Marionelei. Si uite asa s-a facut dreptate in stilul PSD, juna Mischie castigand 30 de sutimi la lucrare.

Evident, lucrarile celorlate eleve nu au fost recorectate, asa ca ordinea pe podium s-a rasturnat, olimpica de anul trecut ajungand pe pozitia a treia. Si daca inainte de recorectare copiilor li se spusese ca vor merge la faza nationala primii trei clasati, dupa ce Marionela s-a vazut cu sacii in caruta brusc nu mai erau decat doua locuri pentru faza superioara. Ba chiar reprezentantii Inspectoratului Scolar Gorj sustin, acum, ca nu stiu nici macar daca ocupanta locului doi va merge la faza pe taraÂ…

Ce spune proaspata castigatoare? „A fost o corectitudine care s-a apreciat in final si totul s-a terminat cu bine” – intr-adevar, o exprimare demna de o olimpica la limba romana.

Va intrebati, poate, ce ma doare pe mine la faza asta. Ca doar matrapazlacurile baronilor par a fi fara de sfarsit. Ei bine, pe mine ma doare situatia celorlalte fete, de pe locurile doi si trei.

Sa participi la faza finala a olimpiadelor scolare este o onoare la care orice elev mai rasarit si mai constiincios viseaza – ori celorlate doua fetite li s-a aratat, brutal, ca nu au voie sa viseze.

Lor li s-a demonstrat, inca de la varsta asta, ca nu valoarea conteaza in Romania ci pedegree-ul; ca daca in drumul tau ai vreun print/printesa mostenitor/mostenitoare, poti sa-I iei adio de la recunoasterea muncii tale. Aprecierea efortului? Se poate intampla in alte tari, dar nu in Romania.

Ceea ce pentru cel putin una dintre fete, castigatoarea olimpiadei de anul trecut, e pasiune, pentru Marionela e posibil sa fie doar un moft, un capriciu. Vrea si ea sa vada cum e la nationala, ca doar auzea atatea povesti de acolo! E posibil ca la anul sa-si indrepte atentia spre alte materii, cine stie?! Ca doar are potential!

Trist este ca intamplarea de acum le-ar putea schimba viata contracandidatelor tinerei Mischie, asa cum i s-a intamplat si unei colege de-a mea cu ceva vreme in urma, in clasa a IX-a. Atunci, la faza judeteana a olimpiadei de matematica a iesit la egalitate de puncte cu un coleg de-al meu. Fara sa mai dea vreun test de departajare, a fost trimis el la nationala pentru ca mama sa era profesoara de matematica si buna prietena cu inspectorulÂ… Rezultatul a fost ca peste doi ani a ajuns olimpica nationala la cu totul alta materie.

E posibil ca, dupa aceasta experienta, cele doua sa renunte la a mai participa la concursurile de romana, pentru ca locul e deja ocupat, sau, mai rau, e posibil sa treaca printr-o faza de negare a importantei invataturii, asa cum se intampla frecvent in adolescenta. Dupa cum se poate ca mai tarziu sa prefere sa migreze spre alte zari, fara baroni, pile si relatiiÂ…

Dar asta nu framanta familia Mischie, important este ca fiica lor este prima. Chiar daca fetele au depus contestatii dupa anuntarea victoriei Marionelei, nota acesteia este foarte greu de depasit.

Vorba junei: „A fost o corectitudine care s-a apreciat in final”.

Iulia Neacsu