În fiecare duminica, în coridele din Spania, sute de matadori îsi risca viata si aproximativ 1.000 de tauri cad victime în lupta inegala dintre forta si inteligenta
Ramona Mînzat
Mai sînt 10 minute pîna la începerea coridei si din cele 20.000 de locuri ale arenei Monumental din Barcelona nu sînt ocupate nici pe sfert. Doar ultimele rînduri sînt pline, în zona în care soarele, chiar daca se apropie ora 19:00, înca te dogoreste. Acolo sînt cele mai ieftine bilete. Mai bine de jumatate din spectatori sînt turisti aflati în vacanta în Spania. Se disting clar de abonatii arenei care se asaza tacticos pe scaunele pe care le ocupa în fiecare duminica. „Chibitii” comenteaza aprins tehnica matadorului si a ajutoarelor sale: „Ramîi la Cordoba!”, „Prea slab taurul pentru matador!” sau „Bine, omule!”. Îi imita în momentul în care însotesc cu „Ole!” miscarile matadorului, care reuseste de 4-5 ori cu piruete artistice si îndemînare sa-l faca pe taur sa se napusteasca de tot atîtea ori în gol. Sînt bucurosi ca asista pe viu la o corida chiar daca nu înteleg de ce este fluierat un picador cînd de pe calul sau legat la ochi înteapa taurul prea tare (slabit, animalul va fi mai putin spectaculos în confruntarea finala cu matadorul). E mai usor de înteles de ce sînt aplaudate ajutoarele matadorului, cei care înfig tepusele în spatele animalului. Daca miscarea nu e realizata perfect, acestea cad, daca da, prin pielea taurului tîsneste sîngele. Doi dintre tauri se împiedica prea rapid si cunoscatorii nu accepta lipsa adversarului. Vociferarile lor îi obliga pe organizatori sa-i înlocuiasca. Doar cei puternici merita sa lupte în arena.
Doi dintre cei trei matadori sînt fluierati. Au reusit cu prea multa greutate sa ucida taurii. Unul însa cucereste publicul. Înainte de a doborî animalul cu o lovitura perfecta, a umilit fiara însîngerata printr-o serie de fandari elegante, dublate de învîrtirea gratioasa a pelerinei rosii. E vedeta serii si laurii sînt ai lui. Face turul de onoare, în timp ce mii de batiste albe sînt fluturate în cinstea sa, iar femeile din primele rînduri îi arunca flori si evantaie, pe care eroul zilei le înapoiaza, dupa ce le „înnobileaza” cu un sarut. Spectacolul s-a terminat, chiar daca scenariul confruntarii cu taurul se repeta pentru a sasea oara. Ultimul matador e ezitant si nici nu mai merita urmarit. Parasesti arena dupa doua ore cu urme de sînge pe sandale, pentru ca n-ai observat ca ai trecut chiar prin locul pe unde au fost scosi taurii ucisi, iar balta de sub tribune nu e plina cu apa.
Ce se întîmpla la o corida
Toate coridele au un scenariu bine definit. Prima parte este rezervata „defilarii”, în arena intrînd toti cei implicati în spectacol, printre care si cei trei matadori ce urmeaza sa rapuna fiecare cîte doi tauri. Confruntarea propriu zisa are trei parti distincte.
1. Matadorul si ajutoarele sale ametesc animalul, intrînd în ring din directii diferite si agitînd „capote”, termen ce defineste o pelerina de culoare roz pe partea îndreptata spre taur si galben pe verso. Dupa aproximativ un minut de „hîrjoneala” în care este evitata confruntarea directa, în arena patrund doi picadori, cavaleri pe cai legati la ochi si acoperiti aproape în întregime cu o platosa metalica. În timp ce taurul încearca sa atace calul, picadorul îl înteapa cu o lance în muschii gîtului.
2. Trei ajutoare ale matadorului înfig fiecare cîte doua „banderillas” (tepuse ascutite, îmbracate cu diverse ornamente colorate), în spatele taurului.
3. Fata în fata cu taurul, matadorul, care a renuntat la „capote”, pentru „muleta”, pelerina de culoare rosu aprins, îsi demonstreaza talentul, avînd la dispozitie maximum 12 minute pentru a ucide taurul. Dupa ce animalul cade la pamînt în urma loviturii primite, matadorul îi mai înfige un pumnal în cap, taurul murind instantaneu. Dar nu întotdeauna. Nefericitul care nu tinteste creierul animalului „din prima” este aspru huiduit. Cel care ucide cu o lovitura perfecta dupa ce a umilit animalul paraseste arena în glorie, permitîndu-i-se sa faca un tur de onoare. În final, taurul ucis este scos din arena cu ajutorul unor cai care-l tîrasc în viteza, eliberînd ringul pentru urmatoarea confruntare.
„Corida este un balet cu moartea. Ca într-un dans, matadorul trebuie sa-si controleze miscarile, mentinînd ritmul, nu al muzicii, ci al pericolului. Pe scena, un pas gresit înseamna întreruperea curgerii artistice în arena, o greseala poate echivala cu moartea”
Mario Carrion, fost matador de succes al Spaniei
Bilete scumpe
Preturile biletelor de intrare sînt ridicate, depinzînd de distanta fata de ringul în care se da lupta, dar si de pozitionarea fata de soare. Pe acelasi rînd, un loc la soare este cu aproximativ 8-10 euro mai ieftin decît unul la umbra. Cele mai scumpe bilete, care ofera locuri în primul rînd si sînt si la umbra pot ajunge la 80 de euro, în timp ce cele mai ieftine, pe rîndurile de la „galerie” si la soare, coboara pîna la 20 de unitati ale monedei europene.
Merge spaga
Cu doar cîtiva centi, maximum un euro, plasati în mîna omului de ordine din sectorul în care ti-ai cumparat un bilet rezonabil pe rîndul 7, de exemplu, poti ajunge mult mai în fata, solutia fiindu-ti chiar sugerata de acesta. Daca nu cotizezi, n-ai nici o sansa sa-ti schimbi locul, chiar daca sînt în fata ta rînduri întregi neocupate.
În Spania sînt 500 de arene
Anual, din aprilie pîna în septembrie, în cele aproape 500 de arene din Spania, se disputa în fiecare duminica spectacolul luptei cu taurul, în ciuda protestelor vehemente ale asociatiilor de protectie a animalelor care cer interzicerea coridelor. Saptamînal, la o corida se sacrifica 6 tauri. Cei mai slabi tauri sînt înlocuiti, la cererea tribunelor, cu altii, mai puternici, daca lupta pare inegala.
4 morti în 15 ani
Arenele sînt catalogate pe trei categorii, alaturi de Plaza Momunental de Las Ventas din Madrid, cea mai mare din Europa, doar cele din Sevilla, Barcelona, Valencia, Cordoba, Zaragoza si Bilbao fiind de prim rang. Conform ABC News, între 150 si 200 de matadori sînt raniti anual în Spania si în ultimii 15 ani patru au fost ucisi în arena. Coride se organizeaza în majoritatea tarilor din America de Sud, în Mexic, dar si în SUA. Prima corida a avut loc în 1133, în onoarea încoronarii Regelui Alfonso al VIII-lea.
Matadorul rus
În aprilie 2000, pe arena Monumental din Barcelona, în premiera în istoria coridelor, un matador rus a intrat în ring. Roman Karpuhin, atunci în vîrsta de 33 de ani, a reusit sa iasa învingator în lupta sa cu taurul, cunoscatorii apreciindu-i prestatia drept satisfacatoare. Karpuhin fusese capitan în fortele aeriene rusesti, pe care le-a parasit pentru a emigra în Spania, unde a urmat o scoala speciala pentru a deveni matador.