Sunt sase pasi pe care trebuie sa ii urmezi: 1. Introducere; 2. Invata sa iti apreciezi valoarea; 3. Cand sa negociezi; 4. Trei tipuri de intrebari si raspunsuri; 5. Cateva sfaturi in plus; 6. Concluzie: ai reusit!
Introducerea
Acest subiect este o parte importanta in procesul obtinerii job-ului pe care il doresti, dar este evitat in mod surprinzator, de fiecare data cand cauti un job.
De cele mai multe ori, persoanele care cauta un loc de munca sunt intr-o situatie disperata, si doresc sa gaseasca un job in orice conditii. Iti spun ca daca esti una din aceste persoane care doar vor sa gaseasca un job fara sa acorde prea multa importanta salariului pentru tipul de job pe care il doresc – te vinzi prea ieftin.
Motivul pentru care un angajator organizeaza un interviu este pentru a cauta candidati pentru o anumita pozitie, iar inainte de a face acest lucru s-a interesat de salariile ce sunt acordate in general unui astfel de job.
Asa ca ceea ce iti va oferi va fi probabil o media a salarilor platite de diferite firme pentru aceasta pozitie, inca va dori sa plateasca mai mult daca va considera ca merita aceasta investitie. In acest moment intervii tu, trebuie sa negociezi, caci altfel nimeni nu iti va oferi mai mult.
Intrebarea nu este „cum negociez un salariu mai bun”, ci „cum sa o faci fara sa iti pui in pericol pozitia in firma” .
In acest articol vei descoperi procesul prin care poti negocia in mod eficient o marire de salariu intre 5% si 30%
Primul lucru pe care trebuie sa il cunosti este acesta:
Care este valoarea ta?
Inainte sa iti negociezi salariul cu angajatorul tau, trebuie sa stii pentru ce negociezi. Este evident, nu-i asa?
Nu are importanta faptul ca ceea ce consideri tu ca meriti nu este realist, ar putea chiar sa fie mai jos de media salariilor platite pentru functia pe care o ocupi tu. Fa-ti temele si afla care sunt salariile ce se platesc pentru acest tip de functie.
Un lucru de care trebuie sa tii cont este ca exista o diferenta intre companiile de stat si cele private, iar marimea companiei poate influenta direct salariul acordat.
Cu cat o firma este mai mare, cu atat va plati un salariu mai mare, iar pe de alta parte, firmele de stat pot oferi salarii mai mici decat o firma particulara de marime mica. Asa ca ia in calcul aceste informatii in timpul cercetarii tale.
Un bun mod de a afla care este valoarea ta ar putea fi intrebandu-ti prietenii, familia, verificand anunturile din ziare; biblioteca din localitate si internetul iti pot oferi informatii la zi referitor la salariile oferite pentru diferite pozitii.
Daca stii cat valorezi, stii …
Cum sa negociezi?
Uneori te poti confrunta cu aceasta situatie chiar de la inceput; ti se poate cere sa declari valoarea salariului pe care il doresti inca din momentul in care te interesezi de acel job, in urma anuntului pe care l-ai vazut in ziar.
Daca te afli intr-o asemenea situatie, trebuie sa ai mare grija, deoarece angajatorul poate folosi acest criteriu pentru a selecta candidatii pe care ii va invita la interviu.
In Scrisoarea de Intentie mentioneaza ca esti dispus sa negociezi salariul pe care il vei accepta sau indica in interval intre salariul mediu existent pe piata pentru pozitia ta si un salariu mai mic decat salariul mediu (ceea ce consideri tu ca valorezi). Daca privesti in ansamblu, nu este o situatie pe care sa doresti sa o intalnesti.
In cele mai multe dintre cazuri, problema salariului se discuta dupa al doilea sau al treilea interviu, atunci cand esti sigur ca angajatorul este interesat in procent de peste 90% de tine… acesta este cel mai indicat moment in care poti deschhide discutia despre salariul pe care il vei primi.
Pe de alta parte, insa, daca te confrunti cu acesta problema la primul interviu, trebuie sa ai mare grija in ce mod negociezi, pentru ca, cel mai probabil, in acest moment angajatorul nu este interesat in tine mai mult de 50%.
Modul de a aborda o astfel de situatie este prin a arata angajatorului sa ai cunostinta de salariul mediu de pe piata pentru acesta pozitie si apoi mentioneaza experienta ta de munca si modul in care iti va folosi la firma respectiva.
In loc sa indici o anumita suma, este mai bine sa mentionezi un interval in care tu consideri ca s-ar incadra, in mod corect, salariul pe care te astepti sa il obtii. De exemplu: undeva intre 23.000USD si 30.000USD.
Un lucru pe care trebuie sa tii cont este ca sunt situatii in care nu poti sa negociezi salariul, asa cum este cazul firmelor de stat.
Acum sa analizam …
Cateva situatii dificile
(intrebari si raspunsuri)
Iata trei tipuri de probleme pe care le poti intalni atunci cand incerci sa iti negociezi salariul. Angajatorul iti va oferi scuze precum cele de mai jos.
* Nu ne putem permite sa-ti platim salariul pe care il ceri, aceasta sume depaseste bugetul nostru.
* Un alt angajat din firma noastra cu aceleasi studii si experienta nu primeste atat cat cereti dvs.
* Din experienta dvs din trecul privind salariile primite nu reiese faptul ca meritati o asemenea marire de salariu
Nu ne permitem sa platim suma pe care o cereti dvs.
Pare o afirmatie fara drept la replica, nu este asa? Daca nu pot sa plateasca, atunci nu pot, pur si simplu. Dar in realitate, nu este intotdeauna asa.
Unele firme nu realizeaza valoarea unui angajat, astfel incat sa fie interesata sa platesca mai mult pentru acesta; nu este cazul unei lipse de bani.
Acesta este momentul in care trebuie sa le explici ca investind in tine suplimentar le va aduce beneficii pe termen lung, intrucat munca ta este evaluata pe baza productivitatii. Explica-le faptul ca ar fi o buna decizie sa investeasca in cunostintele si experienta ta de a aduce banii investiti in tine, inapoi in firma.
Ai grija sa nu cazi in capcana de a refuza salariul care iti este propus, desi acesta este bun. Prezinta-ti situatia sub forma unei sugestii, una hotarata insa.
Vei fi surprins sa observi cum isi pot schimba hotararea.
Un alt angajat din firma noastra cu aceleasi studii si experienta nu primeste atat cat cereti dvs
Ei, tu nu esti un angajat cu vechime in firma si nu ai nici o legatura cu angajatorul sau angajatii acelei firme, asa ca nu exista un motiv pentru care sa fii platit pe baza salariilor altor angajati. In cele din urma, acestia primesc salariile pe care le-au negociat.
Aceasta situatie este similara cu cea din cazul de mai sus. Explica angajatorului ca tu esti un angajat nou a carui munca va fi regasita in rezultatele aduse.
Din experienta dvs din trecul privind salariile primite nu reiese faptul ca meritati o asemenea marire de salariu
O intrebare grea, nu-i asa? Cum sa doresti sa primesti mai mult, cand pana acum au fost remunerat cu mult mai putin? Din experientele tale trecute reiese, foarte clar, ca ai lucrat pentru o sume cu mult mai mica decat cea pe care o ceri acum?
Aceasta situatie pare mai grea decat este de fapt; daca ai facut cercetarile privind salariul mediu platit pentru pozitia ta, este suficient sa-i arati angajatorului ca stii care este acesta si cat platesc alte firme (da cateva exmple).
Mentioneaza faptul ca este corect sa fii platit pe baza experientei si performantelor tale, cat si a salariului mediu pentru pozitia pe care o ocupi tu, si nu pe baza salariilor cu care ai fost platit in trecut.
Cateva sfaturi folositoare.
1. Cand iti negociezi salariul nu fii arogant si nu te prezenta ca pe un campion, prezinta totul in cadrul unei discutii. Iti va fii dificil sa primesti ceea ce doresti daca il faci pe angajator sa se simta prost.
2. Nu negocia niciodata la telefon, printr-o scrisoare sau prin e-mail. Incearca sa obtii o intrevedere de la angajator.
3. Priveste oferta in ansamblu, nu doar la salariu, ci si la stimulentele suplimentare-s-ar putea sa iti dai seama ce ceea ce ti se ofera nu este rau deloc.
4. Cand nu esti de acord cu ceea ce afirma angajatorul, nu-i spune direct ca nu esti de acord cu el;raspunde-i intr-un mod mai ponderat, cum ar fi sa-i mentionezi motivele pe care le ai tu pentru a cere o asemenea suma (justifica-ti motivele prin performantele obtinute).
Concluzii
Acum ca si tu cunosti care sunt metodele prin care poti negocia o marire de salariu fara a-ti pune in pericol postul in firma, nu-i asa ca nu mai crezi ca este dificil sa obtii acest lucru?
Mai este totusi un lucru pe care trebuie sa-l iei in considerare inainte de a-ti face viata mai frumoasa. Este vorba de !§exercitiu!¨.
Esti pregatit psihic pentru a negocia? Esti un negociator bun? Singurul mod de a afla raspunsurile la aceste intrebari este prin a exersa. Roaga pe cineva din familie, sau un prieten sa te ajute. El va juca rolul intervievatorului, iar tu trebuie sa incerci sa negociezi cu el/ea salariul pe care il doresti.
Prin exercitiu nu numai ca te vei simti mai pregatit pentru a negocia, dar te va ajuta, de asemenea, sa fii mai putin stresat la interviu.
Eu iti urez noroc si toate cele bune.
Sursa:
Edward Hadome
www.bestjobs.com