Observator lansează campania „Gunoiul din plămânii mei”
După succesul înregistrat de campania Observator „După noi, gunoiul”, în urma căreia o Hotărâre de Guvern prin care sunt limitate punctele de frontieră prin care intră în țară deșeuri a fost aprobată, acum echipa Observator merge pe urmele poluării din aer. „Gunoiul din plămânii mei” este despre cea mai invizibilă formă de gunoi care ajunge direct în plămânii tuturor, poluarea din aer, un subiect pe care Observator îl va prezenta în fiecare joi, de la ora 19:00, la Antena 1, conform unui comunicat remis Apropo de către postul de televiziune.
Cu un an în urmă, Observator a lansat prima campanie care a abordat sistematic fațetele problemelor de mediu din România. Patru milioane şi jumătate de tone de deşeuri anual şi mii de containere cu gunoaie trimise de străini în România sunt cifrele de la care au pornit investigațiile. Afaceri ilegale şi tunuri de zeci de milioane de euro născute din gunoaie! Observator le-a descoperit, împreună cu telespectatorii, în reportajele din primul sezon „După noi, gunoiul”
În sezonul al doilea, Observator a vorbit despre apa care se transformă în otravă din cauza valurilor de pet-uri, levigat şi nepăsare. Autorităţile au fost trase la răspundere, iar Observator a reușit să facă auzite vocile a milioane de români revoltați și să schimbe legile de mediu din România. A fost întocmită și aprobată o Hotărâre de Guvern prin care se reduc punctele de trecere a frontierei prin care intră deșeuri în România. O șansă reală ca România să nu rămână groapa de gunoi a Europei și nu numai a fost prezentată în documentarul „După noi, gunoiul” – sezonul al doilea
Acum, reporterul Observator, Bianca Iacob merge pe urmele poluării din aer. „Gunoiul din plămânii mei”, campania Observator – este despre cea mai invizibilă formă de gunoi care ajunge direct în plămânii tuturor, poluarea din aer. Aerul otrăvit ucide peste 20 de mii de români anual, iar analizele plasează România în topul celor mai poluate ţări din Europa. Fie că vorbim despre poluarea industrială sau noxele din trafic, fie despre arderile ilegale, statul s-a dovedit incapabil să oprească fenomenul. Un viitor din ce în ce mai sumbru care se vede clar în reportajele Observator, care cere ca grija pentru mediu să fie transformată în lege. Campania care a schimbat legile în România continuă, din 24 februarie, în fiecare joi, la Observator.
Foto: Antena 1
CITEȘTE ȘI: Observator lansează seria „Străini în visul românesc”, luni seară, la Antena 1