Oboseala cronica poate avea cauze genetice

26 04. 2006, 11:20
Sindromul oboselii cronice are o baza biologica, existând o legatura directa între anumite gene din organismul bolnavilor și activitatea cerebrala, arata rezultatele unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Institutul american pentru prevenirea și controlul bolilor,

Sindromul oboselii cronice are o baza biologica, existând o legatura directa între anumite gene din organismul bolnavilor și activitatea cerebrala, arata rezultatele unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Institutul american pentru prevenirea și controlul bolilor, transmite Reuters.

Studiul s-a bazat pe monitorizarea a 227 de pacienți care prezentau simptomele oboselii cronice și a scos la iveala câteva diferențe genetice. Acestor pacienți li s-au luat probe de sânge și au fost supravegheați în timp ce dormeau. S-au analizat, de asemenea, și genele lor.

„Este, într-adevar, prima proba credibila ca exista o baza biologica pentru sindromul oboselii cronice”, a declarat Julie Gerberding, directorul CDC.

„Pentru prima data s-a atestat ca oamenii care sufera de sindromul oboselii cronice au anumite gene care sunt în legatura cu parți ale activitații creierului care produc apariția stresului”, a adaugat doctorul William Reeves, membru al CDC, care se ocupa de programul de cercetare a sindromului oboselii cronice.

„Pacienții au niveluri diferite de activitate ale genelor care sunt în legatura directa cu capacitatea de adaptare la problemele stresante care apar în viața cotidiana”, a declarat Reeves.

Cercetatorii au respins recent teorii ca cea a implicarii virusului Epstein-Barr în declanșarea sindromului oboselii cronice sau cea care dadea drept cauza a acestei boli slabirea sistemului imunitar.

„Aceste descoperiri sunt importante, pentru ca ne ajuta sa identificam metodele corecte de diagnosticare și tratamente mai eficace ale acestei boli”, a explicat Reeves.

Sindromul oboselii cronice este definit ca o gama de simptoame care includ oboseala, umflarea ganglionilor limfatici, tulburari ale memoriei, tulburari de concentrare și dureri.

Julie Gerberding a mai spus ca noile metode de abordare, care constau în utilizarea geneticii pentru a descoperi cauzele unor boli cu larga raspândire, vor putea fi utilizate și în cazul altor boli, precum autismul, despre care mulți cercetatori cred ca este produs de dezechilibre ale genelor.

Mediafax