Obiectivele sesiunii parlamentare de toamna
Camera Deputatilor si Senatul au fost convocate în sesiune ordinara în 3 septembrie, Guvernul transmitând deja Parlamentului lista prioritatilor legislative, printre care se numara Statutul minoritatilor nationale, cu propunere de finalizare în decembrie 2007.
Conform unui comunicat al Camerei Deputatilor, programul primei zile a sesiunii include, la ora 13.00, sedinta Biroului permanent, cu participarea liderilor grupurilor parlamentare, în care vor fi întocmite proiectul ordinii de zi si proiectul programului de lucru pentru sedinta de plen din data de 3 septembrie. De asemenea, va fi stabilit numarul de locuri din Biroul Permanent care revin fiecarui grup parlamentar, potrivit negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare de la începutul legislaturii.
Sedinta Biroului Permanent va fi urmata de o reuniune a liderilor grupurilor parlamentare, pentru aprobarea ordinii de zi si a programului de lucru al Camerei Deputatilor, pentru ziua de 3 septembrie. La ora 14.00 se vor desfasura sedintele grupurilor parlamentare, iar de la ora 16.00 este programata sedinta în plen a Camerei Deputatilor.
Dupa deschiderea propriu-zisa a lucrarilor, va fi prezentata plenului repartizarea numarului de locuri din Biroul permanent care revin fiecarui grup parlamentar, pentru functiile de vicepresedinte, secretar si chestor. Ulterior, liderii grupurilor parlamentare vor anunta modificarile intervenite în componenta si conducerea acestora, precum si propunerile nominale pentru functiile de vicepresedinte, secretar si chestor ale Biroului Permanent.
Vor fi desemnati si reprezentantii grupurilor parlamentare pentru Comisia de numarare si validare a voturilor. Plenul Camerei Deputatilor se va pronunta, apoi, prin vot secret cu bile, asupra listei candidatilor propusi pentru Biroul Permanent. Rezultatul scrutinului va fi anuntat prin prezentarea procesului-verbal.
La încheierea sedintei în plen se va desfasura sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor, în noua componenta. Cu acest prilej, vor fi aprobate proiectul ordinii de zi si proiectul programului de lucru al Camerei Deputatilor, pentru perioada 4-8 septembrie 2007.
O procedura similara se va desfasura si la Senat.
Guvernul a transmis deja Parlamentului lista prioritatilor legislative, care contine si termene de adoptare a acestora.
Dintre proiectele aflate în dezbatere la Senat, prioritati ale Guvernului sunt: proiectul de lege privind unele masuri în vederea asigurarii terenurilor necesare lucrarilor miniere pentru exploatarea zacamintelor de lignit; proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2006 privind unele masuri pentru asigurarea bunei functionari a instantelor judecatoresti si parchetelor si pentru prorogarea unor termene; proiectul de lege privind modificarea anexei Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism; proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 43/2007 privind introducerea deliberata în mediu si introducerea pe piata a organismelor modificate genetic; proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.
Alte prioritati legislative ale Guvernului, la Senat, sunt: proiect de lege privind masuri de garantare a sigurantei aprovizionarii cu gaze naturale; proiect de lege privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2003 privind procedura aprobarii tacite; proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 68/2007 privind raspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului; proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2007 privind înfiintarea Oficiului Român pentru Imigrari prin reorganizarea Autoritatii pentru Straini si a Oficiului National pentru Refugiati, precum si modificarea si completarea unor acte normative.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, cel de modificare a Legii nr. 196/2003 privind prevenirea si combaterea pornografiei, cel de modificare si completare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 189/2002 privind operatiunile compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si cel pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2207 privind organizarea si functionarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative, sunt si ele printre prioritatile legislative ale Executivului.
Dintre proiectele de lege aflate la Camera Deputatilor, Guvernul le considera prioritare pe urmatoarele: proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 101/2006 privind reorganizarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului prin comasarea prin absorbtie cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie; proiect de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2006 privind suspendarea executarii silite a creantelor fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala fata de Societatea Nationala „Îmbunatatiri Funciare” – S.A; proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2007 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice nr. 13/2007 si Legii gazelor nr. 351/2004; proiect de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2005 pentru modificarea Legii nr. 301/2004 – Codul penal si a Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale.
Si partidele parlamentare si-au stabilit propriile prioritati pentru sesiunea de toamna a Legislativului.
PSD a anuntat ca va depune o motiune de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu. Anuntul social-democratilor a generat deja o serie de discutii privind configurarea unei majoritati parlamentare în cazul în care motiunea va avea succes, iar Guvernul va cadea. De altfel, chiar liderul PSD Mircea Geoana a precizat ca scopul motiunii de cenzura este de a reconfigura scena politica. Mai mult, Geoana a precizat ca PSD vrea sa-si asume guvernarea, iar el sa fie premier.
Pentru liberalii condusi de premierul Calin Popescu Tariceanu, prioritati pentru sesiunea parlamentara sunt votul uninominal, legea lustratiei, legea arhivelor si pachetul de legi ale sigurantei nationale. PNL a mai anuntat ca va sustine doua proiecte de lege care vizeaza interzicerea exploatarilor miniere cu cianuri în România si interzicerea realizarii oricaror constructii în parcuri.
UDMR sustine ca partidele parlamentare ar trebui sa se concentreze pe adoptarea bugetului de stat pe anul 2008, în timp ce PD are ca prioritati votul uninominal si Legea lustratiei. Democratii au anuntat însa si initierea unor proiecte „cu impact direct asupra cetateanului” – legi din domeniile sanatate, agricultura, învatamânt si pensii.
PC va propune constituirea unei comisii parlamentare de ancheta referitoare la modul în care au fost realizate privatizarile în perioada 1990-2007 si modul în care au fost folosite sumele încasate din aceste privatizari. De asemenea, conservatorii vor sa initieze o serie de proiecte legislative sociale pentru copii, profesori si pensionari. PC va depune si un pachet legislativ privind învatamânul, propunând ca în învatamânul primar, gimnazial si liceal disciplinele în limba româna sa fie predate dupa manuale identice pentru toti cetatenii români, indiferent de etnia lor. Pentru cei de alta etnie, ultimul an din învatamântul prescolar va fi an pregatitor pentru învatarea limbii române.
În plus, presedintele PC, Dan Voiculescu, a anuntat ca va demisiona din Senat în cazul în care proiectele initiate de PC – referitoare la fondul de solidaritate de 1% pentru pensionari, la prelungirea contractelor de închiriere pentru pensionarii din casele nationalizate, la neimpozitarea profitului reinvestit si la reducerea TVA pentru produsele alimentare de baza – nu vor primi sprijin în Parlament pentru a fi adoptate.
Si presedintele Traian Basescu a fixat un obiectiv Parlamentului, respectiv adoptarea votului uninominal. El a avertizat ca, daca pâna în 25 octombrie parlamentarii nu adopta legea, va convoca referendum pe aceasta tema în aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, adica 25 noiembrie.
Pentru a evita referendumul însa, Guvernul ar putea sa-si asume raspunderea în Parlament pe legea de introducere a votului uninominal, dupa cum a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu.
În acelasi timp, toate resursele, activistii, parlamentarii si liderii partidelor vor fi implicati în campania electorala pentru europarlamentarele din 25 noiembrie.