Pe vremea parinților noștri, expresia „grasa și frumoasa” constituia un adevarat etalon de sanatate și frumusețe. Vremurile s-au schimbat, iar evoluțiile dramatice din mediul socio-economic au determinat o re-evaluare a standardelor dupa care se conduce o viața sanatoasa. Peste tot în lume, cercetatorii în domeniul obezitații, dar și oamenii obișnuiți își pun tot mai acut problema contracararii acestui fenomen, mai ales în rândul copiilor. Aceștia sunt amenințați de obezitate atât datorita factorilor genetici, cât și datorita neglijenței parinților, care „deleaga” sarcina educației copiilor internetului sau jocurilor pe computer.
Pericolul care ar trebui sa ne îngrijoreze pe toți este acela ca un copil supraponderal are șanse foarte mari sa se transforme într-un adult supraponderal chiar obez, daca nu i se acorda atenția necesara din partea parinților și educatorilor. Obezitatea trebuie privita ca un factor de amenințare la adresa sanatații globale. Ultimele statistici în domeniu conțin cifre îngrijoratoare în ceea ce privește evoluția numarului de copii afectați de obezitate. Problemele cele mai mari sunt în America de Nord și de Sud, regiuni unde aproape jumatate dintre copii ar putea deveni supraponderali în urmatorii patru ani! În Europa, procentul este de 10% pentru același orizont de timp. Iar îngrijorarea nu se reduce numai la aspectele estetice, caci obezitatea la copii poate determina afecțiuni grave, precum tensiune crescuta, valoare mare a colesterolului, boli cardiovasculare sau diabet.
Soluțiile propuse de specialiști se refera în principal la reducerea semnificativa a numarului de calorii consumate de copii, precum și la determinarea copiilor sa duca o viața mai activa din punct de vedere fizic. Problema trebuie privita cu și mai multa seriozitate cu cât, la nivel global, copiii devin pacienți ai cabinetelor de specialitate, exact ca și adulții, tratamentele la care sunt supuși incluzând medicamente care controleaza greutatea, dar și chirurgia de tip bypass gastric.
Esențial pentru o abordare corecta a problemelor de greutate cu care se confrunta un copil este sa se determine daca acesta este sau nu supraponderal. În acest sens se folosesc așa-numitele grafice de creștere, care iau în calcul indicatori precum greutatea calculata în funcție de vârsta, și greutatea în funcție de înalțime. Aceste calcule este bine sa fie facute de catre medical pediatru, pentru ca pot exista multe variații de greutate, mai ales la copiii cu vârsta de pâna la doi ani, dar și mai târziu.
Odata ce medicul pune diagnosticul de obezitate, primul pas care trebuie facut în tratarea copiilor supraponderali este aducerea copilului la o greutate sanatoasa. Acest obiectiv este atins prin stoparea procesului de îngrașare, astfel încât, pe masura ce copilul crește în înalțime, distribuția kilogramelor sa se modifice. Greșeala cel mai des facuta de parinți este aceea ca aceștia aleg sa abordeze problema într-un singur mod: fie controlând foarte riguros alimentația copilului lor, fie impunându-i acestuia un regim de mișcare în aer liber și de exerciții fizice. Pentru a putea obține rezultate notabile și de durata, este foarte important ca aceste doua metode sa fie aplicate concomitent.
Astfel, cei mai importanți pași pentru a împiedica un copil sa devina obez, sau pentru a-l vindeca de aceasta boala, sunt pe cât de simpli, pe atât de importanți. În primul rând, trebuie limitat consumul de calorii provenite din sucuri de fructe, bauturi carbogazoase și din mâncarea de tip fast-food. La masa, copiii nu trebuie sa primeasca porții prea mari, și nici sa fie forțați „sa manânce tot”. În al doilea rând, copiii au mare nevoie de mișcare în aer liber, de plimbari și de joaca. Mersul cu bicicleta, jocurile în echipa sau ieșirile în parc sunt ocazii excelente pentru copii de a arde calorii, și, de ce nu, de a-și face prieteni. Un aspect care nu trebuie sa fie neglijat este timpul petrecut de copil în fața calculatorului sau a televizorului. Astfel, este bine ca aceste activitați sa fie strict supravegheate de parinți, și sa se evite consumul de alimente în timpul lor.
Parinții pot deveni un model pentru copil înca din primii sai ani de viața, pentru a-l obișnui cu alimentația sanatoasa și cu sportul. Totuși, este recomandat sa nu se exagereze cu discuțiile pe tema „obezitații”, a „caloriilor” sau a „dietei”, pentru ca exista pericolul ca micuțul sa devina frustrat și sa apara dezechilibre în dezvoltarea sa psiho-somatica.