Obezitatea îi costa pe americani peste 90 miliarde de dolari anual

Apropo.ro / 24.10.2006, 16:07
Obezitatea îi costa pe americani peste 90 miliarde de dolari anual
Obezitatea, de care sufera în prezent un american din trei, costa societatea americana 90,7 miliarde de dolari pe an, banii reprezentând cheltuielile cu toate bolile asociate obezitații, potrivit unui cercetator de la Universitatea din Pennsylvania, citat de AFP. În ceea ce

Obezitatea, de care sufera în prezent un american din trei, costa societatea americana 90,7 miliarde de dolari pe an, banii reprezentând cheltuielile cu toate bolile asociate obezitații, potrivit unui cercetator de la Universitatea din Pennsylvania, citat de AFP.

În ceea ce privește țarile dezvoltate, Statele Unite se afla pe primul loc în topul procentului de obezi din numarul de locuitori: 66% din totalul populației sunt oameni obezi sau grași. Cheltuielile pentru sanatate legate de obezitate reprezinta, în Statele Unite, 5,04% din cheltuielile totale pentru sanatate.

Calculele profesorului Adam Gilden Tsai de la Universitatea din Pennsylvania, prezentate sâmbata la o conferința a cercetatorilor în domeniul obezitații de la Boston, se bazeaza pe comparația cu o serie de studii realizate pe parcursul a 30 de ani privind costul obezitații și al supraponderalitații asupra sistemului de sanatate american.

Un individ obez cheltuie, în fiecare an, în Statele Unite, cu 1.034 de dolari mai mult decât un individ cu o greutate normala, banii fiind necesari pentru consultații medicale, medicamente și intervenții medicale. Suma reprezinta un plus de 40% la factura medicala a unui om cu greutate normala.

Pentru un individ care este supraponderal, dar nu obez, factura medicala suplimentara este de 273 de dolari pe an, respectiv 9,3% peste cea a unui om cu greutate normala.

Când este vorba de un pacient în vârsta, de peste 65 de ani, și obez, costul suplimentar ajunge la 2.511 de dolari.

Obezitatea este de multe ori un teren propice pentru apariția unor afecțiuni cum ar fi artrita sau astmul, dar și a unor maladii mai grave, precum cancerul (de sân sau de colon) și accidentele cardio-vasculare.

Alte studii au încercat sa determine daca intervențiile chirurgicale bariatrice, foarte utilizate în Statele Unite pentru a opri creșterea în greutate, reprezinta sau nu investiții benefice pentru asigurarea sanatații.

Aceste operații costa între 15.000 și 25.000 de dolari și cea mai mare parte a companiilor de asigurari de sanatate nu le ramburseaza, potrivit lui Derek Brown de la parcul de cercetare Research Triangle Park din Carolina de Nord. El spune ca, daca pe termen scurt, beneficiile financiare rezultate de pe urma acestui fel de operații sunt mai puțin vizibile, pe termen lung, aceste intervenții (mai ales operația care scurt-circuiteaza o parte a stomacului pentru a mânca mai puțin) sunt foarte rentabile în raport cu costurile medicamentelor.

Mediafax