Obezitatea de natura alimentara

28 01. 2004, 14:54
"Gras și frumos" – iata o afirmație inutil de combatut, caci este doar o chestiune de gust. În schimb, "gras și sanatos" deja este o alaturare de cuvinte care, mai devreme sau mai târziu, se vor dovedi antagonice. Din pacate, mulți stapâni de câini (chiar și unele

„Gras și frumos” – iata o afirmație inutil de combatut, caci este doar o chestiune de gust. În schimb, „gras și sanatos” deja este o alaturare de cuvinte care, mai devreme sau mai târziu, se vor dovedi antagonice. Din pacate, mulți stapâni de câini (chiar și unele persoane care sunt foarte grijulii cu propria silueta) își hranesc incorect animalul și ajung sa aiba alaturi un câine supraponderal.

Și necazul cel mai mare se produce atunci când stapânul fie nu înțelege ca animalul sau este prea gras, fie este prea leneș pentru a lua masurile necesare. De la disconfortul fizic și diminuarea capacitații de efort a câinelui, pâna la afecțiuni cardio-vasculare, locomotorii și hormonale, kilogramele în plus nu vor întârzia sa-și arate efectele nefaste.

Animalele, ca și oamenii, pot suferi de obezitate. Aceasta poate fi uneori rezultatul unor dereglari metabolice și/sau hormonale, chiar și psihice, dar, în cazul câinilor, de cele mai multe ori este urmarea unei alimentații incorecte.

Deseori întâlnim câini obezi ai caror stapâni se justifica spunând ca le este mila sa-și vada animalul cerșind pe lânga masa lor. Este o dragoste prost înțeleasa, ilogica și care are efecte nefaste asupra animalului „iubit”. Totodata, mulți proprietari uita ca este foarte important sa coreleze cantitatea și conținutul hranei cu vârsta și nivelul de activitate ale câinelui lor.

Obezitatea alimentara apare datorita administrarii unei rații alimentare cu mai multe calorii decât sunt necesare câinelui în raport cu activitatea sa zilnica. Rareori, animalele alimentate corect pot deveni obeze datorita unor dezechilibre hormonale sau metabolice: hipotiroidie, sindrom Cushing, castrare, tratamente prelungite cu produse pe baza de cortizon.

Uneori este mai dificil de diagnosticat „la ochi” obezitatea, datorita anumitor caracteristici ale raselor. În general, se considera drept obez orice câine la care grosimea țesutului adipos din zona coastelor este de peste o jumatate de centimetru. Obezitatea se asociaza frecvent, în special la câinii vârstnici, cu tulburari locomotorii, cardio-vasculare, cutanate.

Tratament
Singurul tratament eficient este regimul alimentar; se va evita folosirea medicamentelor anorexigene (care inhiba foamea) sau terapiile hormonale, pentru ca toate acestea au importante efecte secundare. Se determina greutatea câinelui obez și se administreaza o rație care sa acopere 60% din necesitațile energetice ale unui câine cu greutatea corporala optima (vezi tabelul).

De exemplu, un câine obez de 25 kg care ar trebui sa aiba o greutate de 15 kg va trebui sa consume o rație de 550 kcal pe zi. Reducerea caloriilor se va face prin:

* eliminarea grasimilor animale (unt, smântâna, carne grasa) și vegetale (ulei, margarina);
* reducerea glucidelor (dulciuri, fainoase);
* creșterea în rație a fibrelor nedigerabile și a proteinelor.

Iata câteva alimente indicate și conținutul lor energetic:
Animalul va fi cântarit saptamânal. Atingerea greutații optime se va face, în medie, dupa 2-3 luni de dieta. Se vor da 2-4 mese/zi astfel încât regimul sa nu fie chinuitor. Exista și preparate comerciale hipocalorice; avantajul lor este ca nu mai trebuie sa preparați hrana și sa calculați caloriile necesare.

Succesul regimului nu depinde decât de proprietar, de dorința lui de a avea un câine sanatos. În plus, și regimul de mișcare va fi supravegheat, câinelui trebuind sa i se acorde zilnic doza de mișcare, de activitate fizica necesara.