Obezitate și fumat: cât de rea este combinația?

Apropo.ro / 11.09.2006, 15:13
Obezitate și fumat: cât de rea este combinația?
Cum este mai bine sa fii: obez și nefumator, sau fumator înrait și suplu? Aceasta este una dintre întrebarile la care încearca sa raspunda omul modern, supus în permanența stresului și tentațiilor culinare, vazute ca remediu al problemelor

Cum este mai bine sa fii: obez și nefumator, sau fumator înrait și suplu? Aceasta este una dintre întrebarile la care încearca sa raspunda omul modern, supus în permanența stresului și tentațiilor culinare, vazute ca remediu al problemelor emoționale.

Tot mai mulți oameni se refugiaza în mâncare și/sau tutun pentru a depași dificultați în aparența insurmontabile. Înainte de a va relaxa pentru a parcurge acest articol, aprinzând o alta țigara sau luându-va o gustare, mai gândiți-va! Cât de departe puteți merge cu pasiunea pentru mâncat? Dar cu cea pentru fumat? Sunteți gata sa va supuneți riscurilor bolilor de inima, care îi afecteaza cu preponderența pe cei care combina mâncatul în exces cu fumatul?

Este dificil de stabilit o relație exacta între obezitate și fumat. Ideea centrala privind relația dintre obezitate și fumat este legata de faptul ca mulți oameni iau rapid în greutate imediat dupa ce renunța la fumat. Deseori, aceasta devine o scuza pentru fumatorii înraiți, care astfel considera ca se afla în fața unei alegeri evidente: silueta înainte de toate! Dincolo de observțiile pur empirice, numeroase cercetari efectuate pe fumatori înveterați au aratat ca, într-adevar, oprirea intoxicației cu nicotina duce la creșterea progresiva în greutate.

Un studiu efectuat în Țara Galilor, pe 10.482 de lucratori dintr-un combinat siderurgic, cu vârsta curpinsa între 20 și 65 de ani, a aratat ca existau 65% fumatori, 20% ex-fumatori (persoane care s-au lasat de fumat de cel puțin 2 ani) și 15% nefumatori. A fost calculata media generala a greutații raportata la talie pentru toți subiecții participanți la studiu și s-a constatat ca, în cazul tuturor celor trei categorii, aceasta valoare era mai ridicata fața de valorile standard. Interesant este cum varia acest surplus pe fiecare categorie de persoane. Astfel, grupa fumatorilor prezenta, în medie, un exces de greutate de 6,8 kg fața de greutatea normala, pe când grupa nefumatorilor se putea lauda cu un exces de 13,6kg! Persoanele care se lasasera de fumat au avut o evoluție în greutate asemanatoare cu cea a nefumatorilor. Concluzia care se desprinde din acest studiu este ca exista o relație invers proporționala între consumul de tutun și obezitate, atunci când consumul de tutun se încadreaza între 15 și 35g pe zi. Nu a putut fi determinata o relație neta pentru un consum de tutun mai crescut.

În relația dintre fumat și greutatea corporala intervin și modificarile care au loc la nivelul tubului digestiv la fumatori. Fumatul inhiba secreția pancreatica, facând astfel ca incidența ulcerului duodenal sa fie mai ridicata în cazul fumatorilor. Inhibiția secreției pancreatice are ca efecte secundare modificari în digestie și absorbție, modificari care pot fi puse în legatura și cu ameliorarea starii de nutriție dupa renunțarea la fumat. Astfel, o combinație a tuturor acestor factori determina, odata cu abandonarea fumatului, o creștere în greutate. Acest fapt explica de ce mulți fumatori se tem sa renunțe la viciul lor, ca sa nu ia brusc în greutate.

Însa aceasta temere nu este justificata din punct de vedere medical, deoarece nu exista o glanda sau un hormon responsabil pentru creșterea în greutate atunci când va lasați de fumat! Este vorba mai degraba de o condiționare psihologica, de nevoia de a înlocui viciul fumatului cu o noua preocupare, cea pentru mâncare. În timp, daca aceasta nevoie de a mânca, vazuta ca substitut pentru fumat, continua pe o perioada îndelungata, se va produce, într-adevar, o creștere în greutate.

Dar poate fi considerat fumatul o soluție pentru kilogramele în plus? Se spune ca un exces ponderal de 4,5 kg este mai periculos decât fumatul a 20 de țigari pe zi. Totuși, pentru a face o alegere în cunoștința de cauza, trebuie sa știți ca, deși relația dintre fumat și obezitate nu a fost determinata înca foarte precis, fiecare dintre acești doi factori, luat separat, este deosebit de nociv și periculos, putând determina afecțiuni cardio-vasculare grave.

Studii efectuate pe pacienți din Statele Unite, țara care se confrunta acut cu obezitatea, au aratat ca, deși numarul fumatorilor care sunt obezi este relativ redus, prezența simultana a acestor doua stari la aceeași persoana poate mari semnificativ riscul de îmbolnavire.

De aceea, având în vedere ca exista metode variate și sanatoase de a slabi, nu este recomandat sa va apucați de fumat pentru a reduce din kilograme. Persoanele obeze prezinta deja factori crescuți de risc cardiovascular, iar fumatul nu face altceva decât sa aduca un risc suplimentar pentru afecțiuni precum arteroscleroza sau coronaropatia.

Dupa cum fumatul nu este o soluție împotriva kilogramelor în plus, acest obicei este deosebit de nociv pentru sanatate, și ar trebui sa va evaluați bine opțiunile atunci când decideți cum sa va controlați greutatea corporala. Fumatul poate fi înlocuit oricând cu preocupari de alta natura, cum ar fi cele gastronomice, de exemplu! Înscrieți-va la un curs de gatit sanatos! Sau la o sala e fitness! Dieta sanatoasa și sportul sunt un prim pas spre echilibrul de care aveși nevoie, și nici nu veți mai avea motive sa va faceți griji pentru felul cum aratați.