Oana Cuzino. Sfaturi după masa de Paşte
Care ar fi primul lucru pe care orice femeie ar trebui să-l facă imediat după ce a trecut Paştele? După miel, cozonac, ouă, drob şi alte bunătăţi de care profităm în această perioadă?
Este bine ca să ne bucurăm şi de micile plăceri ale vieţii, cum sunt cele culinare, să gustăm din plin din căldura data de compania familiei şi a prietenilor. Eu cred că nimeni nu îşi dă peste cap silueta de Paşte dacă în restul anului are un stil de viaţă sănătos, aşa că ne putem relaxa puţin. Recuperăm după aceea prin sport şi cine mai sărăcăcioase…
Ce faci tu după o astfel de sărbătoare?
Eu, dupa Post încerc să nu revin brusc la alimentaţia obişnuită, aşa că prefer să „gust” din toate bunătăţile posibile. Vreau să zic că, pentru a nu forţa sistemul enzimatic şi biliar, sunt atentă la cantităţi, mai ales în ceea ce priveşte carnea de miel care este foarte bogată în colagen şi evit alcoolul şi grăsimile consistente, ce pot caracteriza festinurile de Paşte.
Acum că venit primăvara, ar trebui să ne schimbăm un pic perspectiva în ceea ce priveşte sportul?
Da. E mai bine să înlocuim sala de sport, cu piscina sau alergatul în parc sau cu o ieşire cu bicicleta, de exemplu. Până la urmă facem mişcare nu numai pentru trup, dar şi pentru minte şi suflet, aşa că trebuie să ne şi distrăm puţin atunci când ne concepem programul sportiv. Mersul cu bicicleta, hiking-ul, drumeţiile în zone deluroase din apropierea oraşului, însoţite de picnicuri sănătoase, aduc mai multă distracţie şi chef de viaţă decât modalităţile urbane clasice de relaxare şi sport. Sportul trebuie variat, ca de altfel şi locaţiile – putem profita de vremea frumoasă pentru a ieşi cu antrenorul în parc sau cu familia la plimbări mai lungi, cu role, trotinete sau biciclete.
Care ar fi cei mai importanţi 3 paşi pe care ar trebui să îi facem în această perioadă?
Să începem să ne pregătim deja pielea de agresiunea razelor ultravioelete consumând betacaroten, uleiuri solide(cocos), dar şi antioxidanţi, din fructele care apar acum – căpşune, cireşe, frăguţe, caise. Hidratare internă, dar şi externă, prin îngrijire susţinută, cu loţiuni şi creme de corp- zi de zi- preferabil îmbogăţite cu unt de shea, argan sau jojoba. Putem să ne bucurăm de plăcerile vieţii, dar să contrabalansăm cu zile sănătoase, cum ar fi Meatless Friday, în care să evităm grăsimea şi proteinele animale, să mâncăm multe legume şi fructe proaspete, să facem mai multă mişcare în aer liber. Ca să ne menţinem supli şi sănătoşi ar trebui să facem mişcare o dată la două zile, să optăm mereu pentru alegerile sănătoase, nu neapărat sărace în calorii şi să ne impunem să fim mai iertători, mai degajaţi şi să râdem mai mult!
La final, aş vrea să ne spui crezi că este cel mai eficient remediu împotriva asteniei de primăvară?
„Infuzia” de legume verzi specifice sezonului, spanac, leurdă, lobodă, salvie, în special în salate, fructele şi alte legume proaspete. Acestea sunt bogate în fier şi alte minerale, necesare primăvara, dar şi antioxidanţi – vitaminele C, A si E. Dintre legumele vedeta aş aminti usturoiul verde, unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale, cu un considerabil efect regenerativ, despre care nu se scrie suficient de mult!