Oana Cuzino – E COOL să ţii la siluetă! Iată ce poţi face ca să fii în formă
– De ce crezi că dietele de slăbit au luat o asemenea amploare în ultima vreme?
Sunt două motive. Pe de o parte, lumea se îngraşă fiindcă este mai sedentară, iar industria alimentară creează alimente din ce în ce mai gustoase, calorice, variate şi tentante. Şi hrana sănătoasă ne poate îngrăşa, în cantităţi mari. Aşadar există materia primă, mai accesibilă ca oricând. Apoi, pe de altă parte, modelele pe care societatea şi mass media ni le impune – oameni supli, frumoşi, foarte slabi. Vrem să fim ca ei şi atunci căutam dietele care să ne transforme rapid în idealul de frumuseţe. Problema este că dieta de slăbite ne ajută doar să ne atingem scopul, apoi însă trebuie să ne schimbăm radical modul de viaţă şi mai ales să facem mişcare.
– Dintre toate metodele de slăbit care sunt acum la modă, câte ţi se pare cea mai radicală?
Într-o vreme am fost şi eu întrebata ce părere am despre dieta lui Beyonce, care a slăbit mult cu dieta pe bază de sirop de arţar, piper cayenne şi apă, timp de două săptămâni. E drept că slăbeşti în aceste condiţii, dar pierzi multe minerale, rezervele de vitamine nu se mai refac, mucoasa gastrică poate suferi mult…iar efectele negative pot fi chiar mai grave.
– Dar din punctul tău de vedere, ce recomanzi?
Să trăieşti în echilibru în fiecare zi, să mănânci cu drag şi poftă, însă doar lucruri sănătoase, în raport cu efortul fizic depus zilnic, ca să nu ajungi să ţii diete peste diete. Dacă ai acum câteva kilograme în plus, ai născut sau ai avut o problemă hormonală, dar de acum te-ai hotărât serios să ai o siluetă armonioasă, tine o dietă după ce te sfătuieşti cu un medic nutriţionist, apoi învaţa să îţi controlezi singur greutatea, punând „măsură” înainte de toate.
– Dintre fructe şi legume, ce e acum… la modă? Gojii au mare trecere…
Fructele goji deja s-au demodat! Redescoperim fructele bunicilor – fructele de pădure, afinele, zmeură, dar mai ales agrişele. Agrişele sunt nişte fructe mici şi roşii, ale căror efecte curative sunt menţionate de medicină tradiţională chineză încă de acum 3.000 de ani, conţin de 20 de ori mai multă vitamina C decât portocalele, pot fi considerate un adevărat medicament pentru ficat şi vezica biliară, inimă sau vase. Agrişele se recomandă şi în curele de slăbire, pentru efectul lor tonic, dar au şi importante beneficii asupra fertilităţii feminine şi protejării întregului aparat reproducător, fiind utile în tratarea candidozei cronice şi a infecţiilor bacteriene şi parazitare. Se găsesc în piaţa proaspete, uscate sau congelate, la supermarket. Dintre legume, văd că extrem de popular a devenit Romanesco – o specie de conopidă italiană (s-a descoperit lângă Roma, de unde şi numele), foarte interesantă din punct de vedere al aspectului, dar şi al gustului, săţioasa cu puţine calorii. Are culoarea verde fistic şi un Gust între broccoli şi conopida, dar mult mai fin, dulceag şi cu un miros mai estompat. Se prepară termic foarte rapid, la aburi şi îşi păstrează calităţile nutritive – vitamina C, clorofilă, carotenoizi. Ţine de foame şi are foarte puţine calorii!!
– Ce diete ai urmat tu de-a lungul timpului?
Nu am ţinut diete de slăbire, pentru că niciodată nu am variat mai mult de două trei kilograme, iar pe acelea le-am eliminat cu mult sport şi hidratare corespunzătoare. În scopul de a-mi menţine sănătatea şi pentru că îi iubesc ingredientele, pot spune că m-am îndrăgostit de dietă Mediteraneană, considerată una dintre cele care garantează o viaţă lungă. Previne bolile de inimă, cancerul şi arteroscleroza. Alimentele de bază sunt: peştele, salată verde, ceapă, tomatele, uleiul de măsline, roşiile, brânză, iaurtul, citricele şi mierea. Dieta se bazează şi pe cereale integrale, ulei de măsline, peste, fructe, legume şi humus (din naut). Consumul de carne, cartofi şi dulciuri este redus la minimum. Sunt folosite ierburile aromatice proaspete, frunze de viţă-de-vie, condimentele, seminţele de mac, chimen, susan şi măslinele. Fiindcă ador gustul de sushi şi sashimi, am ţinut pentru caetva zile , atunci când am călătorit şi dieta japoneză, bazată pe peşte crud, ginger marinat, orez, alge, sosuri şi produse de soia (tofu), wasabi şi fructe.
– Şi, în prezent, cum te menţii?
Mănânc echilibrat, gust din toate, dar respect măsură, aşa cum v-am spus şi de 2-3 ori pe săptămână fac Pilates, cu o antrenoare personală, în rest, înot, merg cu bicicleta. Consum carne cel mult 3-4 zile pe săptămână, niciodată vinerea, când respectăm cu toţii MeatLess Friday, campania colegilor noştri de la foodstory.ro al cărei ambasador sunt şi eu.
– Ce crezi despre vorba românească „grasă şi frumoasă”?
Nu se referă la persoane obeze sau supraponderale, ci la femeile normale, care au rotunjimi, feminitate şi o stare de bună dispoziţie.
– Cât de preocupată erai de silueta ta în adolescenţă şi, apoi, în primii ani de facultate?
Nu foarte preocupată, pentru că făceam mult sport, mişcare, erau la modă jogging-ul şi aerobicul pe care le practicăm, normal! De câte pri aveam ocazia dansăm, înotăm, deci mă menţineam zveltă şi activă, puteam îmbrăca orice fără probleme şi mă simţeam bine în pielea mea.
– Ai mai păstrat ceva obiecte vestimentare din garderoba ta de liceu? O pereche de jeanşi…
Da, exact, o pereche de jeans care cu puţin efort, chiar mă încap! Mai păstrez şi prima mea ţinută elegantă office, pe care am purtat-o la susţinerea lucrării de diplomă şi, care, de asemenea, îmi vine foarte bine!
– Tot mai multe fete au probleme cu greutatea de la vârste fragede. Cum ai motivat-o pe fetiţa ta să aibe grijă ce consumă?
Vorbim mult pe această temă, mai ales că am observat că extrem de mulţi copii în ziua de azi au probleme cu greutatea şi se îngraşă extrem de uşor. Fiica mea a înţeles cât de important este că ceea ce consumăm să ne aducă în corp vitamine, minerale, nutrienţi folositori şi ne sfătuim mereu, însă nu vreau ca mâncarea să fie o obsesie. Am fost însă mai atentă fiindcă ea, la şcoală, are posibilitatea ca la prânz să îşi aleagă ce vrea, iar jumătate din ce se serveşte acolo chiar este fast-food – hot dog, cartofi prăjiţi, şniţele. A înţeles şi merge pe salate, orez.
– Şi cum o fereşti de fast-food?
Pur şi simplu nu o expun acestui tip de mâncare! De exemplu, la un lanţ extrem de renumit de fast-food, nici măcar nu a călcat vreodată. Când am avut această discuţie, întrebând de ce nu mergem şi noi acolo, precum alţi colegi, i-am adus argumente şi a înţeles.
– Ce nu-ţi lipseşte niciodată din frigider?
Salată verde, roşiile, ceapă verde, 2-3 borcane de ton marinat în ulei de măsline, la borcan, lămâile, câteva produse lactate, cât mai naturale, dar şi fructe de sezon.
Care este răsfăţul tău culinar căruia nu-i poţi rezista nicicum?
Fructele – de exemplu cireşele, în curând vin pepenii şi strugurii. La toamnă vin merele delicioase… Ştiu că au multă fructoza şi că trebuie privite cu mai multă detaşare, consumate cu limite mai drastice, însă nu mă pot abţine!! Mi se par infailibile, ţin de sete şi de foame şi simt că îmi dau multă energie.
Cătălina Matei
Foto: Adrian Stoicoviciu
Stilist: Teodora Alexandru
Make-up: Ina Ionescu
Hair: Mihaela Geman
Locaţie: Artelier