Oana Cuzino – Cu toată dragostea, pentru natură şi animale
-Ce ţi-ai învăţat fetiţa din primii ani ai copilăriei referitor la respectul pentru natură?
Cînd le comunicăm copiilor noştri adevărul despre problemele grave apărute la acest nivel, cel mai important este să înţeleagă că prin grijă şi conştientizare încă putem să facem minuni. Eu şi fetiţa mea folosim hîrtiile de scris şi desenat pe ambele feţe, nu aruncăm gunoaie în natură şi le separăm. M-am bucurat enorm să văd că şi grădiniţa le cultivă prichindeilor această precauţie. De exemplu, nu au voie să folosească pentru ştergerea mînuţelor mai mult de un şerveţel şi ei sînt fericiţi să creadă că, făcînd economie, salvează un copăcel. Sper să fie aşa!
– Tu i-ai transmis fiicei tale dragostea şi respectul faţă de animale?
Răspunsul corect ar fi: poate. Ea oricum e îndrăgostită de animăluţe. Dar contactul copiilor cu animalele este un exerciţiu benefic, înseamnă dragoste şi ataşament necondiţionat, responsabilitate, parteneri de joacă nemaipome-niţi, cu multă energie şi imaginaţie. Cred că un copil care creşte avînd animale în jur este mai echilibrat, mai comunicativ, ştie să se relaxeze uşor, prin mijloace simple. De altfel, nu numai la copii se practică psihoterapia cu animale, ci, mai nou, la bătrînii foarte deprimaţi. Se folosesc pui de animale care prin drăgălăşenia lor reuşesc să readucă zîmbete şi bucurie.
– Cînd mergi cu fetiţa ta într-un pet shop, ce vrea ea să-şi cumpere?
În primul rînd, lucruri utile pentru sănătatea şi confortul animăluţelor pe care deja le avem: vitamine, oase speciale pentru dinţii căţeluşilor, perii şi balsam pentru coama căluţului. Am trecut, slavă Domnului, de etapa în care şi-ar fi dorit să ia acasă toate animăluţele de vînzare şi este sigură că pentru fiecare se va găsi un stăpîn bun, pentru că acolo vin doar adevăraţii iubitori de animale.
Despre un ponei pofticios
– Fetiţa ta a primit de curînd un ponei. Unde o să-l ţineţi?
Poneiul este de fapt o “poneiţă” cuminte şi frumoasă, de 5 ani, rasa Welsh, şi se numeşte Apple. Este foarte pofticioasă şi adoră merele şi morcovii. O ţinem la o fermă de cai foarte aproape de casă, astfel încît Naomi o vizitează în fiecare zi şi o şi încalecă foarte uşor dacă are chef de echitaţie.
– E acelaşi ponei pe care a învăţat să călărească?
Nu, a învăţat pe un ponei mult mai mic de statură, Sabrina, care arată ca o jucărie (este rasa Shetland). Acum, doar o vizităm şi îi dăm bomboane speciale de cai. Fiica mea a călărit mereu cînd am stat în Israel, prima oară cînd era mititică, avea doar doi ani, apoi s-a ţinut de echitaţie în Statele Unite. În România, a reînceput serios acest sport de jumătate de an.
Peste tot, cu un cîine în geantă
– Şi tu ai de ceva vreme un căţeluş pe care îl plimbi peste tot. Nu ţi-e greu?
Am primit căţeluşul de la soţul meu, iar fetiţa mea l-a botezat: se numeşte Dinghi Linghi. Îl car cu mine, pentru că dimineaţa o ducem amîndoi la grădiniţă pe Naomi, apoi rămîne cu mine peste zi. Noroc că este mic, încape într-o geantă şi nu e prea mofturos. De dragul plimbării, suportă spaţiul strîmt, are parte şi de mîngîieri, în special de la fetele de la machiaj din PRO TV.
Da, am fost nevoită pentru că el este un cîine foarte friguros, cu puţină blăniţă. O prietenă bună de-a mea, Month, a adus din California cîteva piese vestimentare extrem de simpatice, care-i vin bine şi aşa poate şi el să socializeze iarna cu căţeii noştri care locuiesc în curte. Se înţelege minunat cu fetiţa mea, dar febleţea ei rămîne Hugo, un uriaş ciobănesc de Berna.
– De ce vrea fetiţa ta să devină veterinar?
Prima oară am aflat despre acest vis cînd i l-a împărtăşit lui Moş Crăciun, în cadrul serbării de iarnă. Avea 4 ani pe atunci. Naomi are o fire bună şi generoasă, astfel încît o atrage puterea şi capacitatea de a face bine, de a vindeca. Însă a ajuns singură la concluzia că, pentru a dobîndi această capacitate, ai nevoie de pregătire, cunoştinţe, studiu.
Pe de altă parte, vede avantajele de a relaţiona cu foarte multe animăluţe, de toate rasele, şi, deocamdată, acesta este jocul ei preferat. În acest joc, avem adevărate oraşe populate cu tot soiul de animăluţe, cabinet medical, unde le evaluăm, le cîntărim şi chiar le radiografiem!
– Tu la ce vîrstă ai avut prima oară grijă de un animăluţ?
Pe la 7-8 ani, am luat în grijă doi puişori, unul de iepure, altul de găină, pe care i-am împrietenit şi i-am îngrijit. Cei doi au devenit o mîndreţe de cocoş şi o uriaşă iepuroaică, care locuiau în aceeaşi cuşcă spaţioasă. Iepuroaica şi-a păstrat spiritul matern şi, ulterior, l-a îngrijit toată viaţa pe cocoş, spălîndu-l cu limbuţa pe pene în fiecare zi şi cocoloşindu-l tot timpul!
Ce se întîmplă, doctore? – luni – duminică, 08.15, PRO TV