Seara oamenii acționează imoral și tind să se dezlănțuie așa cum rareori ar face-o în timpul zilei. Dar asta se întâmplă pur și simplu ca eliberare după timpul petrecut la birou sau este mai mult decât atât?
Chiar dacă cei mai mulți dintre noi ne trezim bine intenționați, energia noastră este consumată de responsabilitățile zilnice, iar tensiunea acumulată trebuie cumva eliberată. Autocontrolul scade pe parcursul unei zile, dar la fel se întâmplă și cu nivelul moralității.
Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău.
Experții Kouchaki și Smith au publicat un studiu în Psychological Science, în care au dezbătut conceptul „moralității matinale” – ideea că dimineața suntem mai bine intentionați și luăm decizii mai etice.
Cei doi oameni de știință au realizat un experiment în care patru participanți au avut posibilitatea de a trișa în timpul unor activități simple pe computer. Subiecții au fost testați o dată dimineața și o dată seara, iar ei au avut tendința să trișeze mai mult în a doua parte a zilei.
Concluzia este ca acțiunile lipsite de etică pe care oamenii le inițiază seara nu sunt bazate doar pe apariția unor oportunități, ci și pe scăderea nivelului moralității de-a lungul zilei, ca urmare a unor presiuni acumulate.
Cercetătorii mai spun că acest studiu este util și pentru cei care au de luat decizii importante: „Efectul moralității matinale are implicații notabile pentru indivizi și organizații, sugerând că task-urile relevante din punct de vedere etic ar trebui îndeplinite în prima parte a zilei”, au explicat Kouchaki și Smith. Altfel spus, nu luați decizii majore seara!