Persoanele care au vecini zgomotoși sau traiesc în apropierea unor zone cu trafic intens au mai multe probabilitați de a deveni victimele unui infarct sau ale unui accident cerebral din cauza poluarii fonice, informeaza The Scotsman.
Cercetatorii care au examinat efectele pe termen lung ale expunerii la poluarea fonica au descoperit ca aceasta este responsabila pentru 3% dintre decesele survenite în urma accidentelor cardiace și cerebrale.
Unul dintre cercetatori, Deepak Prasher, specialist în audiologie la Colegiul Universitar din Londra, a declarat: „Datele demonstreaza ca poluarea fonica poate provoca decese precoce. Pâna acum, oamenii nu au fost conștienți de impactul zgomotului asupra sanatații lor”.
Șapte milioane de persoane mor anual în lume din cauza unei maladii cardiace, iar 210.000 dintre aceste decese sunt provocate de expunerea la poluarea fonica, potrivit echipei de specialiști coordonata de profesorul Prasher.
În mai, un studiu realizat în Marea Britanie de Societatea Naționala pentru Aer Curat a descoperit ca zgomotul are un „impact major” asupra a 45% dintre respondenți, fața de 35% în 2006.
Între timp, potrivit Oficiului național de statistica din Regatul Unit, plângerile facute catre autoritați din cauza poluarii fonice au crescut de cinci ori fața de acum 20 de ani.
Prasher a spus ca oamenii nu ar trebui sa locuiasca într-o zona în care nivelul de zgomot depașește 75 de decibeli pentru ca acest lucru afecteaza sistemul imunitar și inima.
Pâna la sfârșitul acestui an, autoritațile din orașele europene care depașesc 250.000 de locuitori vor fi obligate prin lege sa realizeze harți ale nivelurilor de zgomot.