Locotenentul comandor Marian Mitrică este unul dintre piloţii de la această bază care a trăit o experienţă extremă.
În 2007, se afla la peste 6000 de metri deasupra pămîntului, cînd aparatul MIG 21 Lancer pe care-l pilota a fost lovit de ceea ce ancheta a numit ulterior obiecte zburătoare neidentificate. Acestea au spart cupola aeronavei, i-au penetrat casca, iar cioburile l-au rănit la ochi. Coordonat de soţia sa, care era în acel moment de serviciu la turnul de control, locotenentul a reuşit să aducă cu bine aparatul la sol.
Cătălin Miclos, pilot la aceeaşi bază militară, a avut şi el de ales, într-un anumit moment al carierei sale, între siguranţa sa şi cea a oamenilor din jur, iar alegerea sa a fost încă o dovadă a profesionalismului piloţilor de la Cîmpia Turzii.
În urmă cu cîţiva ani, MIG-ul pe care-l pilota a avut o defecţiune la motor, iar aparatul se îndrepta vertiginos spre sat. În loc să se capulteze în siguranţă, Cătălin Miclos a rămas la bord pentru a îndrepta supersonicul spre un cîmp şi s-a catapultat cu doar cîteva secunde înainte ca MIG-ul să explodeze. Cu excepţia lui, nimeni nu a fost rănit.
“Nu e nici eroism, nici o mare filozofie. Era doar o situaţie specială, care trebuia rezolvată”, spune pilotul militar. Acestea sînt doar două dintre poveştile piloţilor de la Cîmpia Turzii, iar cuvintele risc, pasiune, sacrificiu sînt folosite cu multă discreţie de aceşti eroi necunoscuţi.
Te vezi la Ştirile PRO TV – Duminică, 13.15, PRO TV