O specie de pește unica în lume, otravita cu clorura de var

20 06. 2002, 13:12
Clorul pentru dezinfectat bazinele din ștranduri a ucis peste 40 de exemplare din Roșioara lui Racovița, crap (puiet între 30 și 200 de grame) și caras salbatic pe unde are loc .Vreme de trei ore, ihtiologii de la Universitate au colectat sutele de pești

Clorul pentru dezinfectat bazinele din ștranduri a ucis peste 40 de exemplare din Roșioara lui Racovița, crap (puiet între 30 și 200 de grame) și caras salbatic pe unde are loc .Vreme de trei ore, ihtiologii de la Universitate au colectat sutele de pești otraviți

„Haida mou, la balta, ca-i plina da pești”. Puradeii se îmbrancesc în apa calda a lacului cu nuferi termali. Pentru rromii lihniți din colonia Rontau, peștii morți, nu mai mari de-un deget, ce se cocleau la soare, întorși cu burta-n sus, au fost mana cereasca. Otraviți, dar pe gratis.

Valul ucigaș

Rezervația Paraul Pețea Baile 1 Mai a fost, saptamana trecuta, scena unui genocid piscicol fara precedent. Sute de exemplare din Roșioara lui Racovița, unica în lume, crap, caras și alte patru specii au fost otravite cu clor.

Paznicul lacului cu nuferi termali a alertat autoritațile dupa ce a observat o unda albiciosa, cu miros puternic de clor, venind din amonte.

Cateva ore mai tarziu, lacul era acoperit de pești morți, pe o suprafața de peste 100 de metri patrați. Inspectoratul pentru Protecția Mediului Bihor (IPM), împreuna cu specialiști ai catedrei de biologie din cadrul Universitații Oradea și reprezentanții Muzeului Tarii Crișurilor, administratorul rezervației, au prelevat probe de apa, plante și pești.

„Primele constatari arata ca valul ucigaș a fost de mica intensitate. Printr-o infiltrație din Paraul Betfia, care se varsa în Pețea, au fost infestate Ochiul Pompei și Ochiul Mare. Analizele de laborator vor arata cine a fost vinovat”, declara optimist, joi, 13 iunie, Dan Gherdan, inspector IPM.

Tergiversari

Azi, dupa aproape o saptamana de la poluare, IPM n-a reușit sa depisteze vinovații.

„Suspiciunile inițiale, cum ca unda poluanta ar proveni de la Ștrandul cu Valuri, s-au adeverit în parte”, spune Dorin Borota, șef serviciu monitoring IPM Bihor.

„Analizele au aratat prezența clorurii de var în apa în proporție ridicata, care a fost și cauza morții peștilor.

Nu putem, însa, acuza pe nimeni. Nu avem probe. Canalizarea este veche de peste 150 de ani și nu știm pe unde s-a produs infiltrația. Le-am cerut celor de la SGCL Sanmartin, administratorul canalizarii, sa ne prezinte pana vineri planurile rețelelor subterane”.

Ecologiștii sunt oripilați.

„A fost periclitata întreaga existența a rezervației”, spune Radu Huza , muzeograf, responsabil cu ariile protejate din județ.

„Nu cred ca a fost o mana criminala, poate inconștiența, dar o inconștiența care poate avea consecințe dezastruoase”.

„N-am fost eu!”

Suspectul numarul unu, administratorul Ștrandului cu Valuri, crede ca poluarea a fost înscenata de concurenții sai. „În ultimii doi ani am avut frecușuri cu patronii Braseriei Calipso, din incinta ștrandului”, spune Gheorghe David. „Nu acuz pe nimeni, dar nu e exclus ca cineva sa fi aruncat intenționat un pumn de clor în apa. Doar se știa ca primul banuit voi fi eu”.

David nu contesta ca scurgerea de clor ar putea proveni de la bazinul lui. „Canalizarea e ca o sita, dar noi facem dezinfectarea bazinului în fiecare seara, dupa golire, iar pana acum nu s-a mai întamplat așa ceva”. IPM a dispus restricționarea accesului la magazia de clor pentru dezinfecția ștrandului, pe baza de fișa de magazie. Unica masura.

Comunicatul dat alaltaieri de IPM e vag și triumfalist: „Instituțiile implicate vor lua masuri pentru depistarea vinovaților”. Însa, surse neoficiale, apropiate IPM Bihor, acrediteaza ideea ca scandalul s-a mușamalizat deja, iar poluarea va fi catalogata drept tentativa de braconaj…

Unica

Rezervația Paraul Pețea Baile 1 Mai a fost înființata în 1932 și adapostește, în climat subtropical, specii extrem de rare pe glob: nufarul termal (descoperit în 1798, monument al naturii), broasca de lac, tritonul crestat, roșioara lui Racovița și melcul relict. Rezervația a fost poluata de patru ori cu produse petroliere în ultimii trei ani. Ecologiștii spun, însa, ca dezastrul de miercurea trecuta este de o amploare mai mare.

Sorin Sotoc [Bihoreanul]