O saptamana – numai peste

22 02. 2002, 16:25
Delta Dunarii e o zona cu adevarat magica in Romania. Daca vrei sa te trezesti in miros de peste, inconjurat de ape si de vegetatie in acelasi timp, incearca un traseu pe canalele Dunarii. Iti dam o sugetie de cazare si de traseu. In Delta incercati sa gasiti cazare in localitatea

Delta Dunarii e o zona cu adevarat magica in Romania. Daca vrei sa te trezesti in miros de peste, inconjurat de ape si de vegetatie in acelasi timp, incearca un traseu pe canalele Dunarii. Iti dam o sugetie de cazare si de traseu.

In Delta incercati sa gasiti cazare in localitatea Sf. Gheorghe. E un sat care se afla la vreo 3 sferturi de ora de mare, chiar pe malurile Dunarii. Camere unde sa dormiti si masa va ofera localnicii. Pretul este de vreo 200 de mii de lei de persoana pe zi, cu doua mese incluse : de pranz si de seara.

Masa de dimineata o luati din pachetul de acasa, dar la pranz sa va asteptati la peste preparat in fel si chip. Dimineata vedeti cum vin pescarii de pe apa cu navoadele si veti fi serviti cu ce au prins in ziua respectiva : somn, salau,crap, scrumbie, sau, daca aveti noroc, vi se aduce pastruga ( o adevarata delicatesa ).

Am spus ca pestele se prepara in fel si chip : ati putea incepe cu o ciorba (de peste) – si sa va spun un secret : cel mai bun gust il are daca e facuta cu apa din Dunare ( cu apa potabila nu mai are aceeasi savoare ) . Puteti continua cu sarmale de peste ( peste invelit in foi de varza dulce – o minunatie !, sau cu chiftele ( evident, tot de peste ). Ar mai fi un fel de a prepara aceste atat de gustoase vietuitoare acvatice : ca o friptura la cuptor, facute cu cartofi copti. Localnicii au si un mod deosebit de a servi pestele file, chiar daca au pescuit unul cu multe oase : taie sau toaca pestele in asa fel, incat nici nu simti oasele ( adevarata vrajitorie, nu alta ! ).

Si pentru ca tot sunteti ghiftuiti, sa va recomandam si un traseu in Delta. Sa zice,m ca am ales unul de 15 – 20 de ore, cu vaporasul. Cum e sa navighezi aproape o zi intreaga fara oprire ? Incearca sa afli pe traseul : Murighiol – canalele Dunavat, Dranov – golful Holbina – lacul Razim – Gura Portitei . Pescarii vor fi o companie deosebit de placuta, iar peisajele, absolut superbe.

Localnicii de aici sunt majoritatea romani, dar puteti intalni si rusi, bulgari si lipoveni. O multime de ” natii „, dar care cu atat mai mult coloreaza peisajul deltei.

Si sfaturi de calatorie :

Nu uitati sa luati cu voi, sub nici o forma : cizme de cauciuc, palarie si manta impermeabile, haine calduroase, patura, lanterna, binoclu, briceag, trusa medicala, tacâmuri usoare, usturoi, piper, otet, zahar, biscuiti, ceai, lamai, gem, apa minerala. sa nu cumva sa ramaneti in pana de ceva din astea ca nu-i de bine. Doar plutiti pe ape miscatoare, iar vremea e cam uracioasa in aceasta perioada a anului.

Cel mai bine ar fi sa nu beti apa din Dunare, dardaca muriti de sete, decantati sau fierbeti apa ( macar chibrituri sa va fi luat la voi ). Si un ultim sfat : nu explorati zonele necunoscute fara un bun cunoscator al locurilor. Acestea sunt inselatoare si v-ati putea rataci cat ati zice ” peste „.

Andra Miron