Prin inserția unor electrozi în creierul maimuței, cercetătorii au reușit să îi activeze electronic neuronii astfel ca aceasta să își folosească la parametrii aproape normali mâinile paralizate.
Echipa, condusă de psihologul Lee Miller, este de părere că sistemul va putea fi testat în viitorul apropiat și pe pacienți umani, care suferă de probleme motorii sau suferă de paralizie.
Pentru acest experiment, cercetătorii au analizat activitatea neuronală a mai multor maimuțe în timp ce aruncau o minge într-un tub, după care au folosit un anestezic special care să le paralizeze temporar mâinile și au reușit să le declanșeze aceeași acțiune cu mingea cu ajutorul electrozilor implantați în creier.
Folosind această metodă, maimuțele au reușit în proporție de 80% să reproducă aruncările, din mai multe încercări, având în vedere că fără acei electrozi nici măcar nu ar fi putut ridica mingea de la sol.
Această metodă ar putea ajuta foarte mult persoanele cu handicap motor sau paralizie, deoarece sistemul cu electrozi nu necesită să treacă prin coloana vertebrală pentru a transmite semnalul către mâini.
Experimentul acestora nu este unic în lume, el fiind testat și de alte echipe de cercetători, tot din SUA, însă ei folosesc de aproximativ 10 ori mai mulți electrozi, reușind astfel să aibă un control mult mai eficient al mișcărilor corpului.