O planta înrudita cu broccoli ar putea combate cancerul

15 08. 2006, 16:32
O planta utilizata de celți pentru a fabrica vopseaua albastra cu care își pictau fețele înainte de a merge la razboi este o sursa foarte bogata în glucobrasicina, un compus util pentru prevenirea și tratarea cancerului, este concluzia unui studiu aparut în Marea

O planta utilizata de celți pentru a fabrica vopseaua albastra cu care își pictau fețele înainte de a merge la razboi este o sursa foarte bogata în glucobrasicina, un compus util pentru prevenirea și tratarea cancerului, este concluzia unui studiu aparut în Marea Britanie, informeaza BBC News Online.

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Bologna și publicat în Journal of the Science of Food and Agriculture.

Cardama (Isatis Tintoria) este o planta înrudita cu conopida și cu broccoli și conține multa glucobrasicina.

Echipa de cercetatori italieni a descoperit ca aceasta planta conține de 20 de ori mai multa glucobrasicina decât broccoli. Concentrația de glucobrasicina a acestei plante se poate mari prin distrugerea unor parți din aceasta planta, pentru ca substanța face parte din mecanismul de aparare.

Glucobrasicina are efecte deosebite în tratarea tumorilor de diverse origini și în special în cazul cancerului la sân. Substanța distruge componentele care produc cancerul în organism, în special pe cele derivate din estrogen, responsabile cu producerea cancerului la sân.

Totuși, este destul de dificil pentru cercetatori sa extraga aceasta substanța din plante pentru a face mai multe teste de laborator. Profesorul Stefania Galletti, coordonatorul acestui studiu, este de parere ca ar trebui cultivata la scara mai larga: „Obținerea de glucobrasicina în cantitați suficiente și la un cost redus ne-ar putea permite sa efectuam studii care sa clarifice rolul anticancerigen al plantelor bogate în aceasta substanța, precum broccoli sau cardama”.

Profesorul Kat Arney, consilier la Cancer Research UK, a declarat: „Natura este o sursa bogata de molecule de care poate beneficia sanatatea umana. Cultivarea acestei plante din aceeași familie cu broccoli și conopida le-ar putea permite cercetatorilor sa extraga cantitați mari de agenți potențial anti-cancerigeni.”

Mediafax