O piesă în stilul Nirvana produsă de inteligența artificială sună “deranjant de realist”
O companie nonprofit de origine canadiană a folosit inteligența artificială pentru a crea o melodie în stilul trupei Nirvana, în cadrul unui proiect tribut adus artiștilor care au decedat la vârsta de 27 de ani, precum Jimi Hendrix, Amy Winehouse și Kurt Cobain. Piesa se numește “Drowned in the Sun” și a fost creată în programul Magenta, deținut de Google.
Compania Over the Bridge este un ONG din Toronto care se dedică încercărilor de creștere a conștientizării privind problemele de sănătate mintală în comunitatea muzicală. Cel mai recent proiect al ei, intitulat “Lost Tapes of the 27 Club”, este unul prin care sunt onorați artiștii care au decedat la vârsta de 27 de ani, tragicul „club 27”, dar și o încercare de a vedea cum ar suna muzica lor în ziua de astăzi.
“Cum ar fi fost dacă toți acești artiști pe care i-am iubit și pe care îi iubim în continuare ar fi avut sprijin în problemele lor de sănătatea mintală? Cumva, în industria muzicală, depresia este văzută ca un lucru normal, este chiar romanțată … muzica lor este văzută ca o suferință autentică”, a precizat Sean O’Connor, unul dintre directorii organizației Over the Bridge.
“Drowned in the Sun” este un mix de sunete Nirvana
În ceea ce privește noua melodie, aceasta este – cu excepția vocii, care îi aparține lui Eric Hogan, liderul unei trupe tribut Nirvana – rezultatul Magenta, un program de inteligență artificială deținut de Google, care a analizat 30 de piese cu sunete, acorduri de chitară, tobe și versuri, potrivit Rolling Stone.
“’Drowned in the Sun’ este suficient de clar astfel încât să-ți dea sentimentul acela că asculți o piesă Nirvana, dar nu atât de clar încât să obții o certificare a cântecului. Dacă ascultați ultima lansare Nirvana, care a fost “You Know You’re Right”, veți observa că vibe-ul este același. Kurt a compus tot ceea ce a simțit că-i venea să scrie. Și, dacă îi plăcea rezultatul, acela era următorul cântec Nirvana. În ‘Drowned in the Sun’ chiar văd câteva elemente din sound-ul albumelor “In Utero” și “Nevermind”, a menționat Eric Hogan.
Kurt Cobain, care a murit pe 5 aprilie 1994, după ani în care s-a luptat cu dependența de droguri și presiunile mass-media, este considerat unul dintre cei mai influenți cântăreți rock din istorie. El a fost descoperit decedat în locuința sa pe 8 aprilie 1994. Deși moartea sa a fost declarată sinucidere, subiectul rămâne unul controversat.
CITEȘTE ȘI: Casa în care a copilărit Kurt Cobain e de vânzare
Carte şi documentar despre viaţa lui Kurt Cobain, lansate simultan
Frances Bean, fiica lui Kurt Cobain, va produce un documentar despre tatăl ei pentru HBO
Foto: Profimedia Images