O noua cacealma academica la Universitatea Ecologica
Universitatea Ecologica „Dimitrie Cantemir” Iași sfideaza în continuare legea. Prin ordinul Ministerului Educației și Cercetarii, instituția se afla în curs de lichidare, dar deja s-a anunțat o noua sesiune de admitere.
Înscrieri de milioane
Prima universitate care și-a aruncat oferta educaționala pe piața admiterii în sesiunea vara – 2002 este „Dimitrie Cantemir”, singura universitate particulara ieșeana intrata deja în procesul de lichidare.
„Înscrierile se fac pentru Iași începand din 8 iulie. Zilele acestea se va întruni un consiliu care va vota taxa de școlarizare. Cu siguranța nu va fi cu mult mai mare decat cea de anul trecut. Poate 500.000 de lei în plus”, precizeaza Maria Popovici, secretara -șefa a Universitații „Dimitrie Cantemir”.
Anul trecut, taxa de școlarizare a variat între 2 și 5 milioane de lei în funcție de specializare.
Fața de celelalte „tarife” percepute de instituțiile de învațamant particular din Iași, „Cantemir” a promovat cea mai ieftina „metoda” de obținere a unei diplome academice.
Și anul acesta, la prima vedere, oferta instituției este mai mult decat generoasa: locuri nelimitate pentru viitori contabili, funcționari în administrația publica, avocați și magistrați.
Filiale fantoma
Ilegalitațile de la „Dimitrie Cantemir” au fost descoperite anul trecut, în urma unui control efectuat de Consiliul Național de Evaluare și Acreditare Academica (CNEAA) dar și dupa o ancheta minuțioasa inițiata de Ministerul de Interne.
Pe langa erorile care țin strict de procesul instructiv-educativ (nerespectarea programelor școlare, numarul insuficient de cadre didactice titulare), au fost descoperite filiale fantoma ale universitații ieșene înființate fara nici o baza legala.
Cu pecetea „Dimitrie Cantemir” orașe ca – Ramnicul Valcea, Botoșani, Buzau, Focșani – au devenit „centre universitare”. La acestea se adauga și Dorohoi, Braila și Bacau.
La vremea respectiva, Universitatea „D.Cantemir” a explicat ca în spatele celor patru filiale se afla o alta universitate – „Vasile Alecsandri” – cu care nu exista nici un fel de colaborare.
Coincidența sau nu, patronul universitații „Vasile Alecsandri” – Longinius Enescu – a fost directorul Universitații „Dimitrie Cantemir” și a predat la aceasta universitate.
În Iași, Universitatea „Vasile Alecsandri” a funcționat pana anul trecut într-un apartament.
CNEAA trece la atac
Membrii CNEAA din Iași s-au autosesizat în cazul „Dimitrie Cantemir” și au declarat ca vor declanșa înca o ancheta la universitatea ieșeana.
„Este incredibil. Faptul ca aceasta universitate intra în lichidare începand cu anul academic 2002-2003 a aparut inclusiv în Monitorul Oficial. Deci este o încalcare clara a legislației și nu avea dreptul sa mai organizeze examen de admitere.
Universitatea ieșeana nu se poate prevala de faptul ca ar fi la randul ei filiala a celei din Targu Mureș. Universitatea din Targu Mureș este în curs de acreditare dar este instituție care s-a desprins demult de cea din Iași și are propriul statut de funcționare.
În cazul universitații ieșene, conform legii, se va aplica o amenda și se poate ajunge pana la interzicerea definitiva a desfașurarii activitații didactice.
Personal voi propune acest lucru, iar studenții vor fi mutați la alte facultați similare. Conducerea de la «Dimitrie Cantemir» poate intra sub incidența Codului Penal pentru nerespectarea hotararilor în vigoare”, explica prof.Ioan Macovei, decanul Facultații de Drept din cadrul Universitații „Al.I.Cuza” și membru al CNEAA.
Locuri pentru Iași?
Conducerea Universitații „Dimitrie Cantemir” Iași, respectiv rectorul Zaira Murgu, a refuzat sa ofere orice informație privind legalitatea organizarii admiterii în acest an. Singura persoana care a oferit relații a fost secretara șefa Maria Popovici, care a precizat ca examenul se organizeaza pentru facultațile din Iași, informație subliniata în fața oricarui candidat care dorește sa-și depuna dosarul.
18 „negri mititei”
Guvernul a aprobat în ședința din 30 martie 2002 o hotarare prin care cateva instituții de învațamant superior particular intra în lichidare începand cu anul universitar 2002-2003.
Hotararea de Guvern publicata în Monitorul Oficial enumera 18 instituții de învațamant superior care nu mai au dreptul de a organiza admitere în acest an, printre care și Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Iași.
Unele dintre „școlile înalte” intrate în curs de lichidare se afla în orașe precum Drobeta Turnu-Severin, Slobozia, Curtea de Argeș.
Silvia Craus [Ieseanul]