O noapte petrecuta în Cabana Dealul Negru costa 65 de lei

07 12. 2006, 13:10
Toate cele 25 de locuri din Cabana Dealul Negru din Muntii Calimani, asezamânt de vânatoare construit special pentru Nicolae Ceausescu, sunt ocupate în perioada sarbatorilor, pretul unei nopti de cazare fiind de 65 de lei indiferent de camera ocupata. În afara de camerele pe care le

Toate cele 25 de locuri din Cabana Dealul Negru din Muntii Calimani, asezamânt de vânatoare construit special pentru Nicolae Ceausescu, sunt ocupate în perioada sarbatorilor, pretul unei nopti de cazare fiind de 65 de lei indiferent de camera ocupata.

În afara de camerele pe care le ocupau Nicolae si Elena Ceausescu si care sunt alaturate, cabana mai dispune de doua sufragerii si tot atâtea bucatarii dotate cu vesela din perioada în care a fost construita, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Valentin Trisca, purtatorul de cuvânt al Directiei Silvice Bistrita-Nasaud, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca, în anii ’80, Cabana Dealul Negru a fost ridicata într-un timp foarte scurt fiindca Nicolae Ceausescu voia neaparat sa vina toamna la vânatoare de ursi în zona fiindca auzise ca aici era cea mai mare concentratie de ursi bruni din Europa. Din acest motiv, cabana nu are finisaje care sa stârneasca invidia.

„În zona au locuit sasii care au plantat livezi pâna la sapte kilometri de ultima localitate. Cum ursilor le plac mult fructele, s-au adunat aici în zona. De altfel, si noi (padurarii- n.r) am facut eforturi foarte mari sa nu-i lasam sa devina carnivori. Când eram sef de district silvic aici, caram cu masinile tone de mere”, a declarat Valentin Trisca.

Drumul pâna la cabana nu este asfaltat fiindca, spune Valentin Trisca, astfel ar fi alungate animalele din zona. „Un fost ministru a venit aici la vânatoare si a zis ca ma da afara din cauza felului în care arata drumul, dar i-am explicat ca, în cazul în care l-am asfalta, toti ar urca cu masinile la plimbare si animalele nu ar mai avea liniste si ar pleca din zona si atunci la ce ne-ar mai folosi cabana de vânatoare? Mi-a dat dreptate si tot asa a ramas drumul si nici nu m-a mai dat afara. Oricum, Ceausescu nu a fost afectat de drum pentru ca el venea cu elicopterul”, a spus Trisca.

La circa 300 de metri de cabana, sunt nu mai putin de trei piste pe care pot ateriza elicoptere. Cea mai mare era folosita de Nicolae Ceausescu, iar celelalte de Securitate. Pistele sunt folosite si în prezent mai ales de vânatorii straini care vin cu avionul pâna la Cluj, iar de acolo închiriaza elicoptere cu care survoleaza zona.

Cei care aleg drumul cu masina trebuie sa urmeze traseul Bistrita- Livezile-Dorolea- Cusma, iar în drum au ocazia sa vada un molid superb numit de padurari „regele brazilor”. Copacul are o înaltime de peste 25 de metri si o imensa coroana.

Cabana este situata pe o colina, este îngradita, iar aleile sunt pietruite. În curte sunt doua lacuri cu pastravi, iar în fata cladirii este un foisor unde familia Ceausescu obisnuia sa joace „popa prostu'”, potrivit cabanierilor.

Nicolae Ceausescu avea camera la etajul întâi, iar vizavi dormea Elena Ceausescu. Niciuna din camere nu pare a fi speciala fiindca în afara de pat, dulap si câte un birou mic din lemn nu are nimic deosebit. Angajatii cabanei nu aveu voie sa intre nici macar pentru a pune lemne pe foc, asa ca exista camere speciale folosite si pentru ca fumul sa nu ajunga în cele doua încaperi.

Masa era servita atunci, ca si acum, în vesela pictata cu animale salbatice: cerbi, mistreti, ursi si lupi.

Valentin Trisca mai spune ca a participat la mai multe partide de vânatoare cu Nicoale Ceausescu, acesta împuscând aici peste 250 de ursi. „În ultima vreme nu-i prea nimerea. Si animalele furioase se repezeau printre gonaci si-i atacau. Erau multi raniti, dar nu mai spunea nimeni nimic pe vremea aceea. Noi adunam oamenii din satele din jur, destul de curajosi, poate chiar inconstienti, si îi aduceam la goana. Ursii veneau în bataia pustii, iar el tragea. Nu este adevarat ca împuscau altii în locul lui”, a mai spus Trisca.

La câteva sute de metri de cabana, se mai pastreaza foisorul din care tragea cu arma Nicolae Ceausescu. Acesta se afla într-o vale si este înconjurat de altele unde se aflau securistii atenti ca nu cumva sa i se întâmple ceva fostului dictator.

„Era un om simplu. De multe ori vorbea cu noi si ne spunea «hai sa ne fotografiem aici cu padurarii», dar nu-l lasau securistii, ziceau ca nu-i momentul. Eu aveam misiunea sa fiu pregatit ca se stia ca-si schimba des hainele la vânatoare, dar nu era asa. Venea cu o haina si cu aceea mergea tot timpul”, povesteste Ioan Andres, cabanier la Dealul Negru de peste 20 de ani.

Toate aceste informatii ajung la urechile turistilor care aleg sa-si petreaca un sfârsit de saptamâna la cabana fostului dictator. De altfel, în zona, Directia Silvica a început sa pratice asa numitul „turism cinegetic”. Oaspetii pot vedea animalele care vin la tarcurile special amenajate pentru hranirea lor. Ursii sunt mai greu de vazut însa fiindca nu ies decât dimineata în jurul orei 04,00 sau seara, când se face liniste. Caprioarele si mistretii sunt însa prezente zilnice prin zona.

Mediafax