O Justiție cam bivolara!
Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru este căutat de Poliție. Bivolaru a fost condamnat la 5 (cinci) ani de închisoare pentru ca a delapidat 2.253.225.811.840 lei de la BRD. Aveți dreptate, și eu m-am întrebat cum se citește acest număr. TreiÂ… șaseÂ… nouăÂ… doișpe cifreÂ… Oare ce vine după miliard?!…
Mi-am stors creierii încercând să-mi amintesc orele de matematică din liceu, dar fără rezultat. Probabil că sunt 2 trilioane, îmi spune un coleg. Sau, mai pe înțelesul minților noastre de oameni cinstiți, două mii de miliarde. Tălmăcirea a venit de la prezentatoarea unor știri TV, aflată în plină acțiune pe ecran. Mulțumim! Așa, și cât ziceați că a primit Bivolaru pentru efortul său supraomenesc de a fura o asemenea sumă ? A, cinci ani. Ok!
Știrea 2
Un bărbat între două vârste din București a încercat să jefuiască o casă de amanet. Înarmat cu un pistol de jucărie, bărbatul a intrat peste casieriță și i-a cerut toți banii. A luat cele șase, șapte milioane de lei și a ieșit grăbit în stradă. Ghinion! Alarmați de strigătele casieriței, o patrulă de poliție aflată în apropiere, și paznicul unui magazin alăturat, l-au reținut pe hoț. Banii au fost recuperați, iar bărbatul băgat în dubă, nu înainte de a da un scurt interviu pentru reporterii TV, sosiți în trombă la locul faptei. Vocea prezentatoarei de știri încheie sec: Conform legii, bărbatul riscă cincisprezece ani de închisoare.
Calcule
Hm, parcă mi-amintesc totuși ceva matematică. Ia să vedem dacă Bivolaru a planificat corectÂ… două mii de miliarde împărțite la cinci ani de închisoare, egal 400 de miliarde pentru fiecare an de pușcărie. Hm, nu e rău. Adică vreo 33 de miliarde pe lună. Dar știți că nu se câștigă deloc rău ca pușcăriaș în România?!
Totuși, nu înțeleg o chestieÂ… Celălalt domn, cel cu casa de amanet, de ce câștigă așa de puțin în comparație cu Bivolaru? Păi, e corect? Șapte milioane de lei (pe care nici nu-i mai are, că i-a luat poliția) împărțit la cincisprezece ani de închisoare, păi mi se pare mie sau rămân doar vreo 500.000 de lei pe lună? Nu vă supărați, dar ce salariu mai e și ăsta? AlooÂ… cum rămâne cu drepturile omului, cu discriminareaÂ… de unde diferența asta între cei doi cetățeni?
În litera și în spiritul legii
Juridic vorbind, argumentul este clar și corect: înșelăciunea economică este o infracțiune mai soft. În mod normal este pedepsită mai puțin decât un jaf armat care presupune amenințări și poate chiar omoruri. Mai ales că tendința Justiției în ultimul timp este una corectă: descurajarea infracțiunilor de stradă, care au construit o imagine nesigură orașelor românești, prin pedepse mult mai severe.
În același timp însă, rămâne un mare semn de întrebare. Atunci când dimensiunile unui furt sunt atât de mari precum în cazul lui Bivolaru, nu ar trebui ca legea să țină cont și să fie mai „generoasă” cu anii de pușcărie? Sau, dacă legea conține și prevederi mai dure, nu cumva se întâmplă ceva dubios, undeva pe parcursul procesului juridic?
Aceste mari „tunuri economice”, precum și înfrățirea dintre marii infractori și politicienii care la rândul lor influențează actul de justiție, sunt cauzele principale ale sărăciei și ale lipsei noastre de progres. Astfel este posibil ca infractorul „de stradă” să primească o pedeapsă corespunzătoare cu faptele, în timp ce un om care dispare cu o sumă imensă de bani, prejudiciind serios activitatea unei bănci importante (cu efecte directe în economia națională) să fie pedepsit mai mult formal.
Există o explicație!
Am stat, m-am gândit, și cred că până la urmă am înțeles de ce pedeapsa dată lui Bivolaru este de trei ori mai mică decât cea a hoțului cu pistolul de jucărie. Bivolaru, de altfel o persoană foarte delicată, a fost premiat pentru că în cursul operațiunii și-a primejdiuit serios sănătatea. Furând două mii de miliarde, orice s-ar spune, el a riscat să facă hernie!
Mihai Musatoiu, mihaim@apropo.ro