Se spune ca vederea este cel mai scump dintre simturi. Asa este, si este un simt foarte sensibil, drept pentru care trebuie sa il protejam si sa-i oferim confortul maxim. De asemenea, multi spun ca… „o sa-ti distrugi ochii in monitorul ala”. Adevarul este ca, unele monitoare sunt mai daunatoare – organismului – decat altele..
Ochiul – in principal – oboseste, sau este deranjat de raportul dintre timpul de „refresh” al monitorului si cel al ochiului. Pentru ca ochiul sa nu perceapa, aproape deloc, acea „nesiguranta” a imaginii, ce ne face sa ne concentram mai tare, trebuie ca „refreshul” orizontal al monitorului sa fie – minim – 85 Hz. Daca monitorul lucreaza in acei timpi, atunci ochiul nostru nu va avea de suferit, nefiind torturat de timpii morti.
O alta piesa de rezistenta in alegerea monitorului o consta forma tubului. Cel mai indicat este forma plata (Flat), care ofera o iluminare uniforma a ecranului. Problema mare fiind diminuarea acuitatii vizuale periferice, intrucat monitoarele cu… colturi rotunde si tuburi bombate nu erau luminate deajuns, cel mai puternic fiind luminat centrul ecranului. Tehnologia flat-screen, si colturile patrate, au adus acest imens avantaj al iluminarii uniforme.
Dimensiunea ecranului este foarte importanta pentru ca, daca ar fi prea mic, ar trebui sa ne fortam sa deslusim detaliile de pe ecran. Daca avem de-a face cu un ecran prea mare, atunci trebuie sa ne plimbam, prea des, ochii pe suprafata lui, pentru a observa detaliul. In concluzie… este nevoie de un monitor a carui suprafata afisata sa fie acoperita de campul vizual. Pentru asta, un home user ar trebui sa opteze pentru un monitor de 17″ (inch / toli), care este o dimensiune ideala.
De fapt, cei 17″ ai monitorului de pe cutie, sau din manual, sunt de fapt, 16″ vizibili, masuratoarea efectuandu-se dintr-un colt in altul al tubului, insa suprafata functionala este ceva mai mica, dar nu e o problema. Piata romaneasca s-a sesizat de faptul ca aceasta dimensiune este foarte confortabila si convenabila sub raport calitate/pret, drept urmare monitoarele din aceasta categorie (17″) sunt cele mai numeroase in ofertele magazinelor de specialitate.
Bine bine, dar cat costa? Orice lucru bun are un pret… pe masura. Monitoarele de 17″ au ca pret de referinta 5,5 milioane lei (TVA inclus) – evident pentru modele noi si sigilate. Se pot gasi si mai jos de acest pret, insa nu mai jos de cinci milioane, in acel caz, ceva este dubios, sau referintele sunt nesatisfacatoare. Pentru mofturosi, cusurgii si/sau snobi exista si versiuni mult mai scumpe, pentru cine e interesat sa plateasca 14 milioane pentru un 17″, din care, cel putin un sfert pentru cele patru litere care formeaza SONY.
Am auzit multa lume, printre care si eu, super multumita, si incantata de monitoarele CTX. De notat ca, foarte multi au tuburi SONY, iar calitatea imaginii si fiabilitatea lor sunt dintre cele mai bune. Insa fiecare parere inseamna subiectivism, astfel incat, speram ca veti face alegerea care sa vi se potriveasca. Eu mi-am facut datoria sa va spun cam ce si cum…
Concluzia finala ar fi: ca se te simti bine, la capitolul „dimensiuni”, unul de 17 (inch) te satisface de minune.
Razvan Rebegeanu