V-ați propus sa aflați tot ce se poate ști despre un anumit eveniment, un film, o carte, sau orice altceva, dar ați petrecut ultima jumatate de ora scotocind pe Google și tot nu sunteți mulțumit de ce-ați gasit? Probabil ca numai o enciclopedie va poate satisface pretențiile. Dar ce fel de enciclopedie conține o mulțime de informații, complete și actualizate la zi, și este și ușor de gasit la orice ora fara sa fie nevoie sa plecați în cautarea unei biblioteci?
Wikipedia, The Free Encyclopedia, este o colecție virtuala de informații din toate domeniile, care poate fi rasfoita pe Internet la www.wikipedia.org. Principala sa calitate nu este neaparat ușurința cu care poate fi accesata, ci faptul ca, așa cum îi spune și numele, este libera. Cu alte cuvinte, oricine simte nevoia sa adauge o informație noua pe un anumit subiect poate sa editeze pagina respectiva și apoi sa o salveze, urmând ca ea sa fie accesibila tuturor vizitatorilor.
Pentru a edita o informație nu e nevoie sa fiți membru sau sa platiți vreo taxa, pentru ca link-ul „Edit this page” este accesibil oricarui vizitator. Totuși, pentru a menține o calitate mulțumitoare a site-ului, informațiile sunt verificate în permanența de catre membrii echipei Wikipedia sau de unii utilizatori mai entuziaști.
La o scurta trecere în revista, am observat ca România nu este deloc o tema neglijata pe Wikipedia. Orice internaut poate sa afle, de exemplu, ca „guvernul Tariceanu aplica din ianuarie 2005 o cota unica de impozitare de 16%”, ca inflația pe 2004 a fost 9,2%, o valoare „înca destul de mare” sau ca rata șomajului anul trecut a fost 6,2%, „foarte scazuta în comparație cu a altor țari mari din Europa, precum Polonia, Franța sau Germania”. Mai mult, enciclopedia are și o versiune în limba româna (evident, nu atât de bogata în conținut precum cea în engleza), disponibila la http://ro.wikipedia.org.
Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.
Mihai Musatoiu, [email protected] .