O descoperire medicală ne-ar putea spune când o să murim
Pentru cei care nu știau, la capătul fiecărui cromozom liniar există o regiune de ADN repetitiv, numită telomer, care are rolul de a împiedica unirea a doi cromozomi prin recombinare omoloagă sau neomoloagă a capetelor.
Telomerii mai au rolul și de a reduce pierderea informației genetice, în timpul procesului de replicare.
Odată cu trecerea anilor, telomerii se scurtează și există teorii care leagă micșorarea lungimii telomerilor de procesul îmbătrânirii, de apariția unor boli specifice bătrâneții și implicit de durata vieții individului.
De asemenea, scurtarea telomerilor poate preveni cancerul, inhibând replicarea excesivă a celulelor canceroase.
Conform unor cercetări recente, realizate în India (țara în care s-a luat premiul Nobel pentru descoperirea telomerilor) , s-a reușit crearea unui test care poate măsura lungimea telomerilor din organism pentru a se determina cât mai are pacientul de trăit și care va fi ritmul său de îmbătrânire.
„Riscul unui atac de cord sau a unei morți premature este prezent atunci când dimensiunile telomerilor sunt mici datorită unui stil de viață specific sau datorită vârstei înaintate” a declarat un profesor de epidemologie genetică, Borge Nordstegaard, al Universității din Copenhaga.
Declarațiile acestuia au venit în urma unui studiu realizat pe o perioadă de 19 ani (pe un eșalon de 20.000 de danezi), s-a constatat că atunci când telomerii sunt scurți, riscul unui atac de cord crește cu 50% și cel al unei morți premature cu 25%.
Cercetătorii cred că până la sfârșitul acestui an, un test va fi disponibil, anul acesta, populației și cei curioși care vor dori să afle când vor muri de moarte naturală, vor scoate câteva sute de dolari din buzunar.