O cometă va putea fi văzută cu ochiul liber și de pe cerul României, în luna martie

08 03. 2013, 12:00

Cometa Pan-STARRS va apărea pe cer la vest, la asfințitul Soarelui, în perioada 8-13 martie și va putea să fie văzută până la sfârșitul lunii. Ea a putut deja să fie văzută cu ochiul liber în emisfera sudică.

Surprinde-ți mama sau iubita cu o felicitare de Mărțișor!

Este o cometă nouă, niciodată observată până acum și care va face o singură incursiune, unică, pe cerul nostru, înainte de a se îndrepta spre profunzimile galaxiei„, au anunțat cercetătorii de la Observatorul de la Paris într-un comunicat.

Cred că dacă ai o pereche bună de ochelari poți să o vezi foarte bine, nu vor fi probleme„, a declarat Patrick Rocher, cercetător la Observatorul din Paris. În mod normal, cometa ar trebui să fie vizibilă și cu ochiul liber, dar specialiștii au preferat să rămână prudenți asupra acestui aspect.

Problema este că ea se apropie de Soare, deci o vom vedea seara, la vest, după apusul Soarelui. Pe măsură ce orele vor trece, ea se va înălța și mai mult la orizont, dar, cu cât magnitudinea ei va crește, cu atât ea va deveni mai puțin strălucitoare„, a explicat Patrick Rocher.

Cel mai ușor va fi să căutați cometa cât se vede cu ochiul liber, fiind ușor de văzut, dacă te uiți unde trebuie și când trebuie. «Unde trebuie» înseamnă înspre vest, înspre locul de apus al Soarelui. «Când trebuie» înseamnă de la 30 de minute după ce apune Soarele, până se face seară„, ne sfătuiește Observatorul Astronomic.

În ultimele zece zile ale lui martie cometa va rămâne pe cer, în aproximativ aceeași direcție, chiar și două ore, fiind mai ușor de observat. Însă strălucirea ei va scădea și este posibil să nu se mai vadă cu ochiul liber după 25 martie, cel puțin din orașe„, precizează Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Cele mai bune date pentru observarea acestei comete sunt 12 și 13 martie, conform experților.
Dacă vă uitați pe cer la 45 de minute după apus, uitați-vă la orizont, la o distanță comparabilă cu lățimea palmei dumneavoastră, și veți putea zări cometa”, a explicat Detlef Koschny, șeful departamentului însărcinat cu obiectele spațiale aflate în apropiere de Terra din cadrul Agenției Spațiale Europene.

O altă „vizită” care se anunță promițătoare este aceea a cometei ISON.

Potrivit calculelor actuale, ISON va putea fi vizibilă cu ochiul liber imediat după căderea nopții la sfârșitul lunii noiembrie, un fenomen care ar trebui în mod normal să se prelungească timp de mai multe luni.