O adolescenta a murit în urma unei meningite
O timișoreanca de 16 ani a murit, marți, 6 ianuarie, în Spitalul Județean Suceava din cauza unui șoc toxico-septic provocat de complicațiile unei meningo-encefalite bacteriene, alte trei persoane diagnosticate cu meningita virala sau bacteriana fiind internate în aceeași unitate în primele zile ale acestui an.
Tînara a fost internata inițial în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava, însa din cauza agravarii starii de sanatate, avînd probleme de respirație, a fost transferata, joi, în Secția de Anestezie-Terapie Intensiva a spitalului.
Șeful secției ATI, medicul primar Gheorghe Ciocan, a declarat ca adolescenta transferata la ATI avea meningo-encefalita bacteriana, cu edem cerebral grav și stare septica, febra mare, variații tensionale și tulburari respiratorii.
„Tînara a fost conectata și monitorizata permanent la aparate și s-au facut toate eforturile pentru a i se salva viața”, a spus Ciocan.
El a adaugat ca tînara a murit marți dupa- amiaza, ca urmare a unui șoc toxico-septic produs de meningo-encefalita bacteriana.
Adolescenta din Timișoara venise la bunici, în județul Suceava, sa-și petreaca o parte din vacanța.
Directorul adjunct al Direcției de Sanatate Publica (DSP)Suceava, Odette Nicolae, a declarat, miercuri, ca în primele zile ale acestui an s-au înregistrat, în județul Suceava, doua cazuri de meningita meningococica, un caz de meningo-encefalita cu pneomococ și un caz de meningo-encefalita bacteriana soldat cu decesul tinerei din Timișoara.
Șeful coordonator al Secțiilor de Boli Infecțioase din Spitalul Județean Suceava, dr.Corina Stanescu, a declarat, marți, ca toate cazurile de meningita înregistrate sînt de natura bacteriana și virala, specialiștii neputînd sa se pronunțe înca daca se poate vorbi despre o creștere semnificativa a acestor afecțiuni. Stanescu a mai spus ca și numarul pacienților cu complicații ale virozelor și gripei a crescut, majoritatea acestora fiind persoane vîrstnice și copii.
Ea a adaugat ca, în prezent, capacitatea de ocupare a paturilor în cele doua Secții de Boli Infecțioase este de 95 la suta, iar daca situația o va impune pacienții vor putea fi internați și într-o alta secție, cea de Dermatologie, care a fost deja nominalizata de conducerea spitalului.
Stanescu a recomandat populației sa evite aglomerarile și expunerea prelungita la frig și umezeala, dar sa aiba o alimentație bogata în vitamine pentru creșterea capacitații proprii de aparare a organismului.
„Personalul medical al celor doua Secții de Boli Infecțioase face eforturi pentru asigurarea unui climat de normalitate în condițiile în care, în ultimele zile, s-a constatat o creștere semnificativa a adresabilitații pacienților, în special, cu afecțiuni respiratorii”, a spus Corina Stanescu.
Potrivit DSP Suceava, numarul cazurilor suspecte de gripa înregistrat în județul Suceava s-a menținut peste limitele maxime așteptate pentru aceasta perioada, cei mai mulți bolnavi fiind copii de pîna la 14 ani.
Directorul adjunct al DSP Suceava, Odette Nicolae, a declarat ca în perioada 22 decembrie – 4 ianuarie au fost descoperite 251 de cazuri suspecte de gripa, 105 persoane fiind internate în spital.
„Incidența cea mai mare se remarca la copiii cu vîrste de pîna la 14 ani, dar severitatea cazurilor este mai mica, lucru demonstrat de procentul mic al internarilor, de circa 25 la suta”, a spus Nicolae.
Ea a precizat ca, fața de saptamînile precedente, se remarca o creștere a incidenței acestei boli și în municipiul Radauți. Cele mai puține cazuri suspecte de gripa s-au înregistrat în zona Vatra Dornei.
Directorul adjunct al DSP Suceava a spus ca în perioada sarbatorilor de iarna incidența raportata a infecțiilor respiratorii cu alura gripala a fost mult sub cea reala deoarece bolnavii nu s-au dus la medicii de familie, aflați în concedii.
„Institutul Cantacuzino din București a confirmat, în continuare, izolarea de tulpini de virus gripal de tip A subtip H3N2 din probe biologice recoltate de DSP Suceava de la cazuri clinic compatibile cu gripa”, a mai spus Nicolae.