În manualul „Să dezlegăm tainele Abecedarului” s-a strecurat o greșeală de proporții. Operele „Masa Tăcerii” și „Poarta Sărutului” sunt atribuite unui sculptor cu numele Nicolae Brâncuși, în loc de Constantin Brâncuși, așa cum este corect.
Volumul autoarei Carmen Iordăchescu a fost publicat în anul 2004 de Editura Carminis.
Unul dintre părinții elevilor care învață de pe aceste manuale a sesizat greșeala și a făcut-o publică, după ce s-a străduit să-și convingă copilul că datele din manual nu sunt corecte.
Constanin Brâncuși
„La școala la care învață copilul meu, părinții elevilor de clasa I au fost obligați să cumpere această carte, întrucât este folosită atât la ore, cât și la temele pentru acasă”, a declarat părintele, pentru ProTV. „Abia am reușit să-mi conving copilul că este o greșeală. Este la vârsta la care crede tot ce învață la școală”, a adăugat acesta.
Volumul „Să dezlegăm tainele Abecedarului” este folosit de profesorii români încă din 2004.
Apropo de gafe, examenul de Titularizare din 2011 a fost asemănător cu examenul de Bacalaureat în ceea ce privește „copiuța la purtător”, neprezentarea la examen și perlele din lucrări.
„Motivele iubirii ar fi iubirea”, „In Sara pe deal, oile merg la pascut”, „Virgula este o intrerupere de sarcina”, „In Luciafarul, subiectul exprima expresia absolvita pe care o atinga gandirea poetului”, „Prin excelenta, Eminescu ramane un poet romancier”, „Este prima poezie de factura romantica a lui Eminescu, in care iubita il invita la iubire”, sunt doar cateva din perlele pe care le-au scris dascalii pe foile de examen.
„Domnișoara Pogany” (Brâncuși a creat 5 versiuni, în două decenii – ghips, marmură, bronz)
Constantin Brâncuși (19 februarie 1876 – 16 martie 1957), nascut in Hobița, Gorj, a fost un sculptor român cu contribuții remarcabile la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Brâncuși a fost ales postum membru al Academiei Române, iar francezii și americanii îl desemnează, deseori, doar prin nume, pe care îl scriu fără semne diacritice, si il pronunta după regulile de pronunțare ale limbii franceze.
Constantin Brâncuși a expus pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon d’Automne din Paris în 1906. Sculptura „Coloana infinitului”, care are înălțimea de 29,35 metri și face parte din trilogia Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, care mai cuprinde „Poarta Sărutului” și „Masa Tăcerii”, a fost inclusă printre cele mai importante opere ale secolului XX, alături de lucrări semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse și Andy Warhol, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat online de publicația franceză Le Figaro. Alte opere notabile ale artistului roman sunt „Supliciu” (1906), „Prometeu” (1911), „Muza” (1912), „Himera” (1918), „Domnisoara Pogany” (1931).