„Nu te supara frate”, dar mai stii ce te jucai pe vremuri?
Cand nu era zapada de juma’ de metru afara sau ploua si chiar nu era vreme de iesit, trebuia sa ne ocupam timpul cu diverse jocuri prin casa.
Nu stateam pe mess, nu jucam in lan, nu aveam net. Cred ca daca ai lasa pustii de azi fara net timp de o saptamana, ne-am confrunta cu o adevarata revolutie.
Am ajuns dependenti de o lume virtuala si in loc sa stam de vorba la o septica, scriem pe Twitter, in loc sa povestim cum a fost in concediu, ne uploadam pozele pe netlog/hi5/facebook/neogen, in loc sa jucam mima sau telefonul fara fir, ne impuscam in counter, in loc sa jucam v-ati-ascunselea in casa, stam pe ventrilo si facem raid-uri in WoW s.a.m.d.
De dragul vremurilor din perioada rosie, haideti sa ne amintim ce ne jucam in casa. Eu voi enumera o mare parte din jocurile practicate de mine in casa si voi sa le povestiti pe ale voastre.
Cazemata
Ingrediente: pat cu biblioteca, patura, cateva cutii pentru greutate, diverse mici jucarii
Reteta: se prindea patura sus pe biblioteca, fixata cu acele cutii pentru greutate, se intindea pana peste pat, iar noi intram in "cazemata" si ne aranjam sediul cu micile jucarii folosite pe post de manete, butoane, aparate.
Rezultatul: Bestial!
V-ati-ascunselea
Ingrediente: cativa copii, vreme urata afara, parintii plecati cu treaba.
Reteta: prin diverse metode unul pica sa numere pana la 100 (toti trisam aici) si ceilalti se ascundeau prin casa.
Contraindicatii: daca detineai un frigider Fram, era recomandat sa incui camera.
Rezultatul: vase sparte, agitatie, tipete, bucurie.
Flori, fete, filme sau baieti?
Ingrediente: multi copii
Reteta: se alegeau doi copii care se indepartau de grup, alegeau un numar intre 1 si 10, apoi alegeau fiecare cate un nume de floare, fata, film sau baiat (de obicei cantareti sau actori) si se intorceau la restul de participanti. Fiecare copil spunea cate un numar si cine nimerea era pus sa aleaga intre flori, fete, filme sau baieti. In functie de raspuns castigatorul facea pereche cu cel cu care nimerise acel nume si totul se relua.
Cam complicat nu ?
Rezultatul: orele treceau precum secundele.
Telefonul fara fir
Ingrediente: o camera, cativa copii (si baieti si fete)
Reteta: Primul copil ii sufla un cuvant celui de langa el si acesta soptea mai departe ce a inteles.
Rezultatul: Cand primul si ultimul copil confruntau cuvintele, de unde a pornit si ce a ajuns, radeam cu lacrimi toti
Daca eram mai putini, puteam apela la cartile de joc sau la jocurile de masa.
Cu un pachet de carti de joc puteam face sa dispara cateva ore prin cateva partide de Popa Prostu’, Macao, Razboi, Septica, Killer, unele dintre ele chiar pe pedepse, sau ne apucam foarte rabdatori sa construim un castel din carti de joc. Nu imi amintesc sa fi reusit sa fac mai mult de 3 nivele, dar era o adevarata provocare.
Venind vorba de jocurile de masa, nu pot spune ca au fost putine, ba din contra, nu cred ca variaza foarte mult ce gasim pe piata acum fata de ce era "inainte".
Sah Chinezesc
Se putea juca in maxim 6 persoane si regula era foarte simpla: utilizand un sistem similar celui de la dame, trebuia sa pleci dintr-o baza si sa iti muti bilele in baza opusa. Cutia nu cred ca o mai am, dar am intr-un saculet bilutele (acum ar da extraordinar de frumos ca decor in casa).
Dacii si Romanii
Nu imi amintesc regulile, pe vremea aia nu erau importante. Important era ca aveam un castel si imi trimiteam trupele la atac.
Bunul Gospodar
Inca ma crucesc cand vad prin supermarket-uri suma de aproximativ 200 RON pentru un joc Monopoly. Lumea a uitat ca inainte de Monopoly a existat "Bunul Gospodar", care avea exact acelasi sistem de joc, cu bani, cu proprietati si cu cartele care aveau surprize si pedepse. Ba chiar mai exista ceva asemanator, dar pentru copii mai mici, fara bani si investitii, doar cu pedepse si recompense:Â Nu te supara frate!
Marocco
Cine s-a gandit ca dintr-un set de bete colorate si ascutite se poate inventa un joc foarte fain: se adunau ca un manuchi si se eliberau rapid (tinandu-le la nivelul solului). Jocurile puteau varia, de exemplu se juca pe tabere si fiecare tabara trebuia sa extraga bete de o anumita culoare fara sa miste altele sau pur si simplu extrageai bete pana cand il "obligai" pe celalat sa faca o miscare gresita.
Cei mari aveau si ei la dispozitie jocuri destul de inteligente pentru a-si consuma timpul liber la nivelul lor: table, sah, dame, remi, canasta, wist, rent, scrabble, go sau construiau roboti din pachete de tigari.
In continuare puteti vedea o galerie foto cu unele din cele enumerate mai sus:Â
Carti de joc |
Bunul Gospodar |
Dacii si Romanii |
Sah Chinezesc |
Scrabble |
Marocco |
Â
Sursa foto:Â igu.ro
 Tu ce alte jocuri iti mai amintesti din copilarie?
Â
Revino in fiecare zi de miercuri pe apropo.ro pentru a vedea noi episoade ale copilariei. Ce ai vrea sa vezi in episodul urmator?
 Aboneaza-te la Newsletterul Apropo ca sa nu ratezi episoadele urmatoare.