Nu scapa un potential job …
Sa presupunem ca doriti sa obtineti un (nou) job … Ati recurs deja la campania de e-mail pe care v-o recomandam in articolul trecut si, in sfarsit, ati fost chemat la un interviu.
Va pregatiti temeinic pentru acest interviu cautand informatii despre firma angajatoare: domeniu de activitate, structura capitalului (roman, strain, mixt), numar de salariati, nivelul aproximativ al salariilor, etc. Va aranjati tinuta astfel incat sa va fie cat mai favorabila … iar la acest capitol aveti zeci de surse de informare (inclusiv arhiva de articole MyJob.ro).
In sfarsit se apropie ora la care trebuie sa va prezentati la interviu. Va luati o marja de timp de rezerva de 10 – 15 minute (pentru a fi siguri ca nu veti intarzia) si va indreptati spre sediul firmei. Odata ajunsi acolo sunteti primiti de receptionista si invitati sa luati loc pana cand se va elibera persoana care se ocupa de interviuri.
Va asezati confortabil si, in timpul asteptarii, surprindeti o discutie intre doua angajate: „- M-am saturat sa tot primesc de astia la interviu cand nu este nimeni sa-i preia. Acum va trebui sa stau pana vine Irina sa-l vada … Ce, eu fac ore suplimentare pana la ora zece toata saptamana ? – Lasa, draga, ca se termina si recrutarea asta… Eu zic ca-i bine ca sefu’ s-a hotarat sa mai angajeze, mai ne eliberam si noi de-atata treaba ca de cand au plecat Mihai si George ne spetim facand si munca lor. Opt oameni reusesc greu sa faca munca a zece persoane (si stii bine la ce ma refer…).”
Ignorati dialogul dintre cele doua angajate si va continuati asteptarea avand in vedere ca ati ajuns cu 5 minute inainte de ora stabilita pentru interviu. Va consultati din ce in ce mai nelinistit ceasul constatand cu stupoare ca ati asteptat deja 25 de minute peste ora la care era stabilit interviul.
Ce veti face ?
Lasand la o parte atitudinea celor doua angajate fata de un necunoscut (care, la urma urmei, este o problema de cultura organizationala care afecteaza direct imaginea firmei), timpul exagerat de mare de asteptare (nejustificata) ar trebui sa va ridice serioase semne de intrebare vis-a-vis de oportunitatea angajarii voastre intr-o astfel de companie. De asemenea, ar trebui sa va puna pe ganduri plecarea simultana a doi oameni dintr-o firma de 10 persoane: in general oamenii pleaca de la mai putin bine, la mai bine. Incercati sa identificati „ce nu merge” in respectiva firma.
Variante posibile:
– probleme de comunicare in firma;
– climat de munca nepropice;
– stil de management autoritar;
– inexistenta unor fise de post bine definite;
– lipsa unor programe de training, dezvoltare individuala, motivare, etc.;
– lipsa unor proceduri clare de munca; etc.
Toate acestea duc la scaderea motivatiei in munca … si cine ar vrea sa se angajeze intr-o firma de acest gen ?
Veti spune, probabil, ca sfaturi de genul acesta iti permiti sa dai cand ai deja stomacul plin. Nimic mai fals, pentru ca in cateva luni, cand nevoile de baza (mancare, adapost, etc.) vor fi acoperite de salariul (mai mare sau mai mic) de la acea firma, veti dori sa va acoperiti nevoi superioare (de securitate, de statut, de autorealizare, etc.) … este exact momentul in care veti constientiza toate aceste inconveniente descrise mai sus. In general, in astfel de situatii motivatia individuala scade, deficientele de management al echipei se percep mai acut, iar angajatul sfarseste prin a-si dori (pe buna dreptate) un nou job (mai bun).
Ma indoiesc ca exista cineva care sa-si doreasca sa schimbe locul de munca la fiecare doua-trei luni … asa ca fiti selectivi in ceea ce priveste noul loc de munca. [sursa: myjob.ro, autor: Adrian Ciocodan General Manager Smartbox Management]