”Este o adevărată lecţie pentru personajul meu. La început, Jake este plin de mînie, urăşte pe toată lumea şi vrea să distrugă orice pare a reprezenta o ameninţare cît de mică pentru el. Începînd să înveţe, el va hotărî să continue antrenamentul nu numai pentru că îi oferă ocazia să scape de frustrări, dar şi pentru faptul că îi permite să evolueze. Nu se bate pentru a-şi trece pe răboj cît mai multe victorii, ci pentru a deveni altcineva. E un mesaj care contează enorm”, spune actorul. Filmul intră în culisele MMA (Mixed Martial Arts, în traducere Arte Marţiale Combinate), un stil extrem de luptă foarte popular în SUA, în care aproape toate loviturile sînt permise. Istoria MMA, care s-a impus drept cel mai spectaculos sport al ultimilor ani, începe prin anii ’20, cînd familia Gracie a organizat luptele ”vale tudo” (în traducere din portugheză: ”totul e permis”) în Brazilia. Pe vremea aceea nu existau nici un fel de reguli şi era considerat foarte periculos, acum însă lupta liberă este o disciplină sportivă cu reguli stricte. Combinînd jiu-jitsu, catch, muay-thaï, karate, sambo, judo şi alte arte marţiale, luptătorii MMA folosesc în luptă loviturile cu piciorul sau cu degetele pentru a-şi învinge adversarul şi pentru a impresiona spectatorii. Pentru regizorul Jeff Wadlow, intruziunea în universul MMA a fost cea mai interesantă parte a acestui film: ”Proiectul m-a interesat enorm tocmai datorită ocaziei de a filma lupte aşa cum n-am mai făcut-o niciodată. Din cauza amestecului de tehnici, luptele MMA sînt impresionante şi spectaculoase. Acest sport a devenit în ţara noastră mai popular decît boxul. Chiar dacă şi alte filme au mai fost interesate de acest stil, nimeni niciodată nu l-a mai dus pe spectator în inima MMA. Am vrut să dezvălui această lume în cele mai mici detalii: antrenamentele, tacticile pe care le folosesc. Obiectivul meu a fost acela de a-i da spectatorului impresia că participă el însuşi la luptă”. Această intruziune n-a fost un lucru uşor pentru actori.
Încă de la începutul filmărilor, au intrat în antrenamente sub supravegherea coordonatorilor de lupte şi cascade Damon Caro şi Jonathan Eusebio, care au mai făcut treabă bună şi în ”300”, ”The Bourne Supremacy”, ”The Bourne Ultimatum”, ”Die Hard 4” sau ”Spider-Man 3”. Pentru a da ”greutate” rolului interpretat, actorul Sean Faris a avut parte de antrenamente speciale, şapte ore pe zi, şase zile pe săptămînă, timp în care a pus pe el aproape şapte kilograme de masă musculară. Djimon Hounsou a scăpat mai uşor datorită faptului că în tinereţe a practicat artele marţiale şi boxul: ”Am făcut şapte ani de kung fu şi cinci de box, aşa că acum n-a mai fost nevoie decît de vreo două săptămîni de antrenament înainte de filmări. Ca să fiu sincer, practica MMA a fost pentru mine un pic dureroasă, am descoperit muşchi de care nu aveam habar că există, dar a fost amuzant”. Coordonatorii de cascadorii din ”Never Back Down” n-au fost singurii specialişti în arte marţiale de pe platouri, căci şi producătorul David Zelon a făcut doi ani de krav-maga, sistem de luptă israelian extrem de eficient.
Premiera 18 aprilie
TO: Never Back Down. Producţie SUA, 2008
R: Jeff Wadlow. Cu: Sean Faris, Amber Heard, Cam Gigandet, Evan Peters, Leslie Hope, Djimon Hounsou, Wyatt Smith, Affion Crockett, Neil Brown Jr., Lauren Leech.
Distribuit de MediaPro Distribution.
Avanpremiera la Hollywood Multiplex, joi, 17.04, la ora 22.30