Cinefilii sunt aşteptaţi în număr cât mai mare la unul dintre cele mai importante evenimente de promovare a cinematografiei autohtone, Noaptea Albă a Filmului Românesc. Titluri lansate recent pe marile ecrane, premiere, comedii, drame sau documentare, programul Nopţii Albe este şi în acest an unul extrem de ofertant.
Cea de-a patra ediţie a evenimentului a pregătit spectatorilor o serie de proiecţii speciale ale unor filme de referinţă pentru cinematografia românească. În 1993, regizorul Nae Caranfil îşi lansa primul lungmetraj din carieră, È pericoloso sporgersi, selectat în cadrul “Quinzaine des Réalisateurs” (Festivalul de Film de la Cannes) şi distins cu patru premii internaţionale şi cu două premii naţionale: Marele Premiu la Festivalul Internaţional al Filmului de la Bratislava, 1993; Premiul Criticii “Michel Pérez” la Festivalul Internaţional al Filmului de la Montpellier, Franţa, 1993; Premiul Special al Juriului şi Premiul Franţei de Vest la Festivalul European al Filmului, Boule, Franţa, 1994; Premiul pentru Scenariu şi Premiul de Debut al Uniunii Cineaştilor din România, 1993.
Noaptea Albă îi dedică o proiecţie specială unuia dintre cei mai importanţi regizori ai Noului Val, la 20 de ani de la debutul său. Filmul va putea fi vizionat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la ora 23:00.
Un omagiu îi este adus legendei vii a muzicii uşoare româneşti, Margareta Pâslaru, care a împlinit în acest an 70 de ani. Cântăreaţă, compozitoare şi textieră română de muzică uşoară-pop, folclor, actriţă de teatru şi film, realizatoare TV şi Radio, Margareta Pâslaru este o personalitate complexă a culturii româneşti, vocea inconfundabilă şi farmecul său propulsând-o în rândul celor mai îndrăgiţi artişti. În film, unul dintre cele mai importante roluri ale carierei sale este cel din Un film cu o fată fermecătoare (r. Lucian Bratu). Interpretarea ei plină de naturaleţe va putea fi admirată la proiecţia specială din cadrul Nopţii Albe, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la ora 21:00.
La Noaptea Albă a Filmului Românesc este celebrată în acest an şi actriţa Luminiţa Gheorghiu. Trei filme din cariera sa vor putea fi urmărite de publicul bucureştean. Considerat de majoritatea criticilor unul dintre cele mai bune filme româneşti şi una dintre cele mai reuşite ecranizări, Moromeţii (r. Stere Gulea) a fost lansat în 1987. Rolul Catrinei Moromete îi aduce Luminiţei numeroase aprecieri, precum şi o Diplomă de Onoare din partea Asociaţiei Cineaştilor din România. Filmul va putea fi vizionat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la h 18:00. La douăzeci şi cinci de ani după Moromeţii, regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile şi actriţa Luminiţa Gheorghiu au colaborat la o alta ecranizare, a romanului Sint o babă comunistă! (Dan Lungu). Viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia şi Ţucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă. Producţia recent lansată în cinematografe va putea fi urmărită la Noaptea Albă, la CinemaPRO, de la ora 24:00. Nu în ultimul rând, spectatorii o vor putea vedea pe Luminiţa Gheorghiu şi în filmul românesc cu cei mai mulţi spectatori din ultimii 20 de ani, Poziţia Copilului (r. Călin Peter Netzer), distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, reprezentând propunerea României la Premiile Oscar. Cei care nu au văzut filmul, dar şi cei care doresc să-l revadă, sunt aşteptaţi pe 20 septembrie la Cinema Studio, de la ora 24:00.
Cinefilii vor putea savura la Noaptea Albă şi comedia Buletin de Bucureşti (r. Virgil Calotescu), care aniversează 30 de ani de la premieră. Proiecţia specială va avea loc în Parcul Herăstrău, de la ora 20:00.