Noul Kaiser al vitezei

Apropo.ro / 12.02.2002, 08:51
Noul Kaiser al vitezei
Austriacul Fritz Strobl a cîstigat duminica proba de coborîre de la Salt Lake City, întrerupînd seria campionilor-meteor Cîteva secunde de încordare în asteptarea semnalului sonor si apoi, gata, esti în cursa! Zeu al vitezei, maestru al reflexelor controlate, stapîn al omatului. Pe pîrtia

Austriacul Fritz Strobl a cîstigat duminica proba de coborîre de la Salt Lake City, întrerupînd seria campionilor-meteor

Cîteva secunde de încordare în asteptarea semnalului sonor si apoi, gata, esti în cursa! Zeu al vitezei, maestru al reflexelor controlate, stapîn al omatului. Pe pîrtia Grizzly din Snowbasin, majoritatea concurentilor de la coborîre au trait aceste senzatii macar pret de cîteva secunde, alimentati si de legenda ca aceasta proba a fost mai mereu a outsiderilor.

Rareori favoritii au gasit traseul ideal, poleit cu aur, iar la ultimele trei editii ale JO, campioni au iesit niste tipi care apoi au disparut în ceata. Au ramas însa în istorie. Patrick Oertlieb (1992), Tommy Moe (1994) si Jean-Luc Cretier (1998). Cine avea sa vina dupa ei?

Regula s-a schimbat la momentul potrivit. Îndragostit la prima vedere de pîrtia americana, austriacul Fritz Strobl (29 de ani) a atacat parcursul cu puterea data de cele 92 de kilograme ale sale si cu luciditatea conferita de o ocazie poate unica. Pe un singur segment al cursei a fost mai lent decît adversarii sai, în rest si-a mentinut echilibrul si avîntul, reusind sa treaca linia de sosire dupa un timp care a taiat respiratia spectatorilor, 1:39,13.

„Am crezut în mine. La Nagano, am stat în camera 11 si am luat locul 11. Aici, mi s-a repartizat încaperea cu numarul 111. Stiam ca nu pot sa termin cursa pe o asemenea pozitie”, a explicat Fritz, un tip pentru al carui succes s-au bucurat în Austria sotia sa si cei doi copii, de 4 si 7 ani. Strobl a încalcat totusi cu un vîrf de clapar regula: nu l-a lasat pe compatriotul lui, Stefan Eberharter, marele favorit, sa cîstige si a privit cum acesta e întrecut si de norvegianul Lasse Kjus. Va fi iertat însa. A riscat prea mult pentru a nu fi, vreme de 4 ani de acum încolo, împaratul celei mai rîvnite probe.

Aur în aer

Americanca Kelly Clark a cîstigat proba de halfpipe, mînuindu-si snowboardul cu un curaj si o virtuozitate rar întîlnite. Campioana mondiala de junioare, tînara a strabatut rapid drumul spre cele mai pretioase distinctii, sub ochii a 15.000 de oameni care i-au strigat încontinuu numele

Dubla de vis finlandeza

De 48 de ani asteptau finlandezii sa repete isprava în proba de combinata nordica, adica sa-si aseze doi compatrioti pe primele locuri ale clasamentului final. Samppa Lajunen, clasat al treilea dupa sariturile cu schiurile, avea mari sanse sa cîstige, motiv pentru care n-a ezitat sa concureze cu parul vopsit într-un albastru palid, asortat cu nuanta din steagul Finlandei.

Tînarul Jaakko Tallus, care izbutise o saritura magnifica sîmbata seara, 100,5 metri, a pornit primul în cursa de 15 kilometri schi fond, ce avea sa decida campionul. Avea 48 de secunde avans fata de al doilea clasat, dar se parea ca nu va rezista deoarece alergatul pe schiuri nu e punctul lui forte. Pustiul de 19 ani s-a tinut însa tare si a încheiat pe locul secund. Lajunen a cules aurul, Tallus argintul, iar finlandezii au închis un cerc inaugurat în 1952, la Oslo.

Sursa: www.prosport.ro