Norvegienii, rapitorii de aur

Apropo.ro / 18.02.2002, 09:23
Norvegienii, rapitorii de aur
Norvegienii Ole Einar Bjorndalen si Kjetil Andre Aamodt au achizitionat deja trei, respectiv doua titluri olimpice Orice editie a JO ramîne în istorie si prin eroii ei, oameni care marcheaza timpul gratie performantelor obtinute de-a lungul cîtorva saptamîni agitate. La Salt Lake City, primul

Norvegienii Ole Einar Bjorndalen si Kjetil Andre Aamodt au achizitionat deja trei, respectiv doua titluri olimpice

Orice editie a JO ramîne în istorie si prin eroii ei, oameni care marcheaza timpul gratie performantelor obtinute de-a lungul cîtorva saptamîni agitate. La Salt Lake City, primul care si-a depus candidatura pentru titlul neoficial de „emblema” a Olimpiadei a fost tînarul elvetian Simon Ammann, care a cîstigat doua medalii de aur la sarituri cu schiurile.

Sîmbata, pozitia sa pîna atunci destul de solida a fost clatinata de doi norvegieni. Biatlonistul Ole Einar Bjorndalen s-a impus în a treia cursa, 12,5 kilometri pursuit, din tot atîtea probe disputate la Soldier Hollow. Pe precedentele, 15 km si 10 km sprint, le cîstigase în cursul saptamînii trecute.

Face ce face nordicul si parca îsi hipnotizeaza adversarii, care ramîn vrajiti în urma lui, neregasindu-si cadenta si suflul. Bjorndalen a ratat doua focuri, dar si-a pastrat avantajul pentru ca a schiat dumnezeieste.

Cînd mai avea cîteva zeci de metri de parcurs, Ole Einar a renuntat sa mai împinga în bete, pe care le-a ridicat în aer, si a trecut linia de sosire la pas. Cu toate acestea, avansul sau a fost coplesitor: 43 de secunde fata de al doilea clasat, francezul Raphael Poiree. „E amuzant”, a marturisit cu o ciudata candoare norvegianul.

„Sînt într-o forma perfecta si tintesc rapid si curat, ma rog, destul de curat”. Sirul aurit al lui Bjorndalen s-ar putea lungi o data cu participarea la stafeta de 4×7 km, dar si cu cea în doua probe de schi fond, 50 km si 4×10 km, un capriciu ce nu s-a dovedit costisitor în materie de efort pentru norvegian.

În timp ce Ole Einar îsi savura al treilea succes, un compatriot al sau, Kjetil Andre Aamodt, tremura pe emotie pe marginea unei pîrtii alpine. Norvegianul îsi încheiase evolutia la slalomul superurias si astepta sa vada daca timpul sau e suficient de tare pentru a nu fi batut de adversari.

Încet-încet, contracandidatii s-au împiedicat sau clatinat pe undeva si Aamodt a ramas în frunte, campion al acestei probe la 10 ani distanta de primul titlu olimpic al carierei lui (Albertville 1992), dar si medaliat cu aur pentru a doua oara la Salt Lake City, dupa victoria de la combinata.

„Cel mai important pentru mine a fost sa înving la combinata pentru ca eram favorit. Izbînda la superurias e un bonus”, a spus Kjetil (30 de ani), cel mai titrat schior din istoria tarii sale, cu 17 medalii la CM si JO. Nici rolul lui nu s-a încheiat înca. Norvegienii pîndesc, ghidîndu-se dupa aroma inconfundabila a aurului.

Clip interzis

Departamentul de marketing al CIO a cerut Comitetului Olimpic German sa examineze faptul ca un clip publicitar al lui Sven Hannawald, medaliat cu argint la sarituri cu schiurile, K90, a fost difuzat în timpul JO de la Salt Lake City de televiziunea germana. Carta olimpica interzice sportivilor sa aiba activitati comerciale în timpul competitiei.

Hannawald l-a asigurat pe presedintele forului german, Walther Troeger, ca nu era la curent cu ceea ce s-a întîmplat si ca a luat imediat legatura cu agentul sau pentru a opri difuzarea spotului. „Afacerea se încheie aici”, a spus Troeger.

Bomba cu castraveti

Un pachet suspect s-a aflat la originea unei alerte de bomba ce a dus la evacuarea unei cladiri a Garzii Nationale din Orem, în apropiere de Provo, al doilea oras ca marime din statul Utah. Chemati la fata locului, specialistii genisti au deschis constiinciosi pachetul si au descoperit un borcan cu castraveciori murati, înfasurat într-o pînza, pe care unul dintre soldati îl adusese de acasa pentru a-l face cadou unui coleg. „Bomba” nu a fost detonata.

Sursa:www.prosport.ro