Nopti cu muzica buna si prost gust la TIFF 2006

17 05. 2006, 14:50
Si anul acesta, publicul clujean va putea urmari filme sub clar de luna la TIFF 2006. Noptile cu proiectii in aer liber, lansate in editia cu numarul 3 a Festivalului International de Film Transilvania vor fi din nou gazduite de curtea interioara a Universitatii Babes-Bolyai


Si anul acesta, publicul clujean va putea urmari filme sub clar de luna la TIFF 2006. Noptile cu proiectii in aer liber, lansate in editia cu numarul 3 a Festivalului International de Film Transilvania vor fi din nou gazduite de curtea interioara a Universitatii Babes-Bolyai (Echinox). Surpriza acestui an consta in extinderea lor pe intreaga durata a festivalului, din 3 pana pe 11 iunie.

In data de 8 iunie, la Echinox se va face o descindere in zonele inferioare ale cinema-ului trash & cult, in timpul Noptii Prostului Gust.

Doi oameni pasionati de film (pasiune dusa spre obsesie in cazul lor) au realizat o compilatie incredibila de trailere si clipuri din cele mai bizare, socante, sau pur si simplu ciudate filme facute vreodata (inclusiv de la noi). Publicul trebuie sa se pregateasca pentru un procent ridicat de penibil in materie de film. Experimentul e itinerant si a avut mare succes la Festivalul de Film de la Rotterdam. Noaptea prostului gust ajunge la Cluj, insotita de insisi creatorii ei, maestrii prostului gust, Jan Verheyen si Jan Doense, care promit un spectacol delicios.

Nostalgicii isi vor gasi locul in curtea Universitatii Babes-Bolyai pentru o seara retro. Lor, dar si fanilor de ani Â’80, le este dedicat – in proiectie unica ! – documentarul ABBA: The Movie. La aproape 30 de ani de la premiera, hiturile celor patru membri ai formatiei suedeze sunt relansate la Cluj, doritorilor de karaoke, prin intermediul unui regizor care, intre timp, a devenit marca inregistrata a Hollywood-ului: Lasse Hallstrom (Casanova, Chocolat sau The Cider House Rules). ABBA: The Movie se alatura altor documentare despre muzica intr-o sectiune incendiara a TIFF-ului din acest an: DOCÂ’NÂ’ROL.

Glastonbury este locul unde, de 30 de ani incoace, Marea Britanie aduna cele mai bune trupe ale momentului, dar si ale trecutului, si le prezinta in fata unei multimi de sute de mii de oameni. Rezultatul este unul dintre cele mai importante festivaluri de muzica din lume. Un regizor select, Julien Temple, a captat atmosfera incinsa a evenimentului asambland sute de ore de material din care nu lipsesc finalmente trupe ca Radiohead, Chemical Brothers, sau solisti ca Nick Cave, David Bowie sau Morrissey. Rezultatul e un documentar care te cheama si te indeamna spre SV Angliei, locatia fermei de 600 de hectare noroioase unde are loc evenimentul.

Cel pe care Academia Europeana l-a considerat a fi unul din cei mai buni regizori ai anului 2004, cand s-a impus cu filmul Gegen die Wand/Cu capul in zid, Fatih Akin si-a pus amprenta si pe un documentar exotic si electrizant care aduna laolalta toate ritmurile Istanbului: Crossing the Bridge. Podul este chiar orasul cu pricina, spatiu de depozitare si imbinare a muzicii estului si vestului, a traditiei si inovatiei in materie de muzica. Nu degeaba unul dintre momentele mari ale filmului ii apartine unei variante turcesti a hitului Madonnei – Music.

Un alt eveniment, lansat cu mare succes in editiile precedente ale festivalului, isi continua traditia la TIFF 2006: Ziua HBO, in care vor fi proiectate filmele: Something the Lord Made, la cinematograful Republica si The Girl in the Café la cinematograful Arta, doua productii HBO.

www.tiff.ro