Noma, cel mai bun restaurant din lume (Poze)
Potrivit AFP, restaurantul Noma, clasat pe locul al
treilea in 2009, construit intr-un vechi depozit renovat
in portul Copenhaga, s-a situat pentru prima oara in fruntea
acestei liste a celor mai bune 50 de restaurante din lume,
alcatuita de 800 de critici si experti in gastronomie din toata
lumea.
Acest succes incununeaza creativitatea maestrului bucatar danez
René Redzepi, in varsta de 32 de ani, considerat un adevarat
„ambasador” al bucatariei nordice, bazata in principal pe
ingrediente locale si de sezon.
Maestrul bucatar Rene Redzepi
Noma a devansat El Bulli, al maestrului
bucatar Ferran Adria, desemnat cel mai bun restaurant din lume la
precedentele patru editii, intre 2006 si 2009. Ca o recunoastere a
acestei performante, revista Restaurant Magazine – biblia
industriei culinare britanice – i-a inmanat lui Ferran Adria titlul
de „bucatarul deceniului”, decernat in premiera, anul acesta.
Locul potrivit pentru o cina la lumina
lumanarilor
In ianuarie, renumitul bucatar catalan a anuntat ca El Bulli se
va inchide in perioada 2012 – 2013, deoarece doreste sa beneficieze
de suficient timp pentru
noul sau proiect gastronomic, ce va debuta in 2014.
Pozitia a treia a revenit restaurantului Fat Duck al maestrului
bucatar britanic Heston Blumenthal, adept, ca si Ferran Adria, al
bucatariei moleculare, clasat la precedentele patru editii pe locul
al doilea.
Restaurantul Noma iti ofera o priveliste
de vis
Spania are trei restaurante in primele 10
pozitii ale acestui clasament. In afara de El Bulli,
restaurantul El Celler de Can Roca s-a situat pe locul al patrulea,
Mugaritz, pe locul al cincilea, iar Arzak, pe pozitia a noua.
Totodata, in Top 10 se regasesc trei restaurante americane:
Alinea, pe locul al saptelea, Daniel, pe locul al optulea, si Per
Se, pe locul al zecelea.
In schimb, Franta, considerata una dintre marile puteri
ale gastronomiei, nu este prezenta in primele 10 pozitii.
Restaurantul parizian Le Chateaubriand, condus de Inaki Aizpitarte,
figureaza pe locul al 11-lea, in urcare cu 29 de pozitii fata de
clasamentul din 2009.
Pentru ca tot a venit vorba de restaurante,
in luna mai a acestui an, compania internationala Event in the Sky
lanseaza primul „restaurant aerian” din Romania. Conceptul
denumit „restaurant aerian” presupune organizarea de evenimente in
aer liber pe o platforma aflata la 50 metri deasupra solului.