Noi tehnologii de stocare a datelor
Astfel, potrivit unui comunicat IBM, cercetatorii companiei au stocat date pe o banda magnetica de test la o densitate de 6,67 miliarde de biti per inci patrat – depasind de peste 15 ori densitatea datelor specifica, astazi, celor mai populare produse standard ale industriei de profil.
Tehnologia de stocare a datelor pe banda magnetica este una din cele mai vechi din industrie, prezentând în continuare avantaje din punct de vedere al costurilor.
Noile tehnologii dezvoltate de IBM vor fi disponibile pe piata peste cinci ani, când, potrivit estimarilor, un cartus de banda magnetica cu dimensiuni similare celor de tipul Linear Tape Open (LTO), utilizate in prezent, va putea inregistra pana la opt trilioane de biti (terabiti) de date necompresate (nearhivate).
Aceasta reprezinta o capacitate de 20 de ori mai mare decat cea a unui cartus de banda magnetica LTO de generatia a treia utilizat in prezent, care are aproximativ o jumatate din dimensiunile unei videocasete VHS.
Opt terabiti de date reprezinta echivalentul textului din opt milioane de carti, care ar necesita peste 91 de kilometri de rafturi pe ntru a putea fi expuse.
Companiile utilizeaza benzile magnetice pentru a stoca volume mari de date importante, care nu sunt utilizate frecvent, sau care nu necesita timpi de acces foarte mici. Benzile magnetice sunt utilizate de regula pentru arhive, fisiere de siguranta (back-up), replici ale unor informatii salvate pentru o eventuala recuperare a acestora in caz de dezastre sau pastrarea informatiilor cerute de autoritatile de reglementare.
Asemenea date sunt adesea stocate in librarii automatizate de benzi magnetice, unde una sau mai multe unitati de scriere/rescriere gestioneaza de la cateva zeci pana la cateva mii de cartuse de benzi magnetice.
Librariile de banda magnetica de inalta performanta pot stoca, astfel, petabiti – milioane de gigabiti – de informatie. Daca ne raportam la o unitate de masura de un gigabit, sistemele cu benzi magnetice se afla la aceasta data la aproximativ o cincime pana la o zecime din costurile pe care le necesita utilizarea sistemelor actuale de stocare pe disc, costurile variind functie de marimea acestora din urma.
Mai mult decat atat, cartusele de banda magnetica nu consuma deloc energie electrica daca nu sunt accesate – spre deosebire de hard discuri, care au nevoie de o utilizare ocazionala pentru a ramane operationale – oferind astfel o noua arie de potentiale noi reduceri ale costului. IBM activeaza în domeniul stocarii pe benzi magnetice de peste 50 de ani.
Potrivit IDC, IBM a fost in 2005 lider in ce priveste veniturile obtinute de pe piata mondiala a unitatilor de banda magnetica de marca si a librariilor automatizate de benzi magnetice, care a avut o valoare estimata de 4,82 miliarde de dolari.
Mediafax Business/ IT