Noaptea Muzeelor si asa-zisa incultura a tinerilor

18 05. 2005, 18:48
Ultimele sondaje fac un portret sumbru tinerilor de azi: manelisti, fara chemare catre invatatura, mediocri, fara idoli din randul personalitatilor cu adevarat marcante, dorindu-si sa ajunga fie fotbalisti, fie fotomodele. Si totusi, daca circuli putin prin oras, daca ai rabdare sa

Ultimele sondaje fac un portret sumbru tinerilor de azi: manelisti, fara chemare catre invatatura, mediocri, fara idoli din randul personalitatilor cu adevarat marcante, dorindu-si sa ajunga fie fotbalisti, fie fotomodele. Si totusi, daca circuli putin prin oras, daca ai rabdare sa scurmi printre stirile pitite in ziare, daca tii urechile ciulite iti dai seama ca lucrurile nu stau chiar asa.

O dovada in acest sens a fost Noaptea Muzeelor de sambata, 14 mai, cand intre orele 17 si 1 noaptea accesul in muzee a fost gratuit. Desi m-as fi asteptat sa dau peste aceleasi figuri tepene de intelectuali de varsta a doua si a treia, am constatat ca Muzeul National de Istorie fusese luat cu asalt de tineri – asta in ciuda faptului ca actiunea a fost prea putin popularizata.

M-am gandit initial ca tinerii venisera sa-si sustina colegii de la Facultatea de Geografie, care participau la diverse activitati interactive sau pe cei din trupa de teatru a Liceului Ion Neculce, ce urmau sa sustina o reprezentatie; dar m-am inselat.

Majoritatea lor aflau abia atunci ca in afara de vizita „la liber” in muzeu mai au loc si alte actiuni. Si daca tot era gratis, cu placere – dar mai intai lapidarium-ul, tezaurul, expozitiile temporare si abia apoi distractia, adica teatrul. Uimitor pentru mine a fost sa aud doi studenti care intrebau o supraveghetoare cat costa un bilet cu reducere (15 000, pentru doritori, ca sa stiti), ca trebuie sa vina si colegii lor sa vada macar tezaurul.

Am plecat de la muzeu binedispusa si facand in minte un inventar care sa-mi demonstreze ca mai exista o sansa si ca mult-hulitul tineret din ziua de azi nu se hraneste numai cu Nicolae Guta si Andreea Banica.

Asadar: Bobby Mc Ferrin cand a concertat la Bucuresti a cerut salii sa cante Ave Maria, ca background – si sala, plina ochi de tineri, a cantat. Ateneul Roman, aniversare Chopin: sala arhiplina, tineri deja asezati intre sirurile de scaune, plasatoarele ingrijorate ca nu vor mai putea sa-i lase pe studenti sa intre (gratis) la pauza, ca nu mai aveau unde. Concerte Phoenix: cei mai mari fani, cei care canta in gura mare sunt tot ei, tinerii si adolescentii. Te intrebi logic: daca sunt inculti si manelisti, de unde dumnezeu stiu ei de Ave Maria, de Chopin si de Phoenix, care prin anii ’60 -’70 era balsamul parintilor lor?

Am continuat sondajul din mintea mea: in urma cu putin timp, elevii romani s-au intors cocosati de premii de la balcaniada de matematica, nedand nici o sansa celor din alte tari (stirea respective a aparut intr-un ziar obscur la „si alte informatii”). Si elevii urmeaza sa plece la olimpiada internationalaÂ…

Luna trecuta am fost la Nottara, la o piesa cu o montare ceva mai modernista – cei care au savurat-o din plin au fost tot tineri.

As continua cu exemplele, dar mi-e ca statisticienii se vor ingrozi si vor da fuga la manualele care-i invata cum sa faca o esantionareÂ… si pe urma ne vom trezi ca sondajele care privesc viata noastra de zi cu zi sunt corecte. Si in aceasta situatie, cum am mai putea noi sa-i injuram si sa le batem obrazul?

Pana una-alta, ce voiam eu sa spun e urmatorul lucru: tinerii de azi nu sunt nici mai buni, nici mai rai, nici mai inculti, nici mai breji ca cei din generatiile anterioare. Poate sunt putin mai grabiti si ceva mai stigmatizati de catre cei mai in varsta- dar asta nu e ceva nou, pentru ca mereu va fi un conflict intre generatii.

Asa ca astept cu real interes targul de carte din iunie de la TNB, sa ma inghesui, la fel ca in fiecare an, cu elevii si studentii care nu citesc nimic si stau numai pe internet si pe chat – dupa cum zic sondajeleÂ…

Francisca Rus