„Noaptea Muzeelor” 2021 se va desfășura pe 12 iunie

10 06. 2021, 06:29

52 de muzee și spații expoziționale din București își vor deschide porțile sâmbătă seara, la „Noaptea Muzeelor” 2021, eveniment ajuns la cea de-a 17-a ediție.

După experiența inedită de anul trecut când ediția a fost una exclusiv online, anul acesta majoritatea covârșitoare a muzeelor s-a reîntors la normalitate, propunând din nou evenimente fizice.

Pentru noaptea de 12 iunie vor avea loc acțiuni culturale în spații muzeale, în teatre, la operă, la ateneu, în castele, palate și cetăți, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în cartiere creative, în spații de știința și experiment, în spații ale memoriei, și în galerii de artă.

Și anul acesta, Românian Design Week se alătură evenimentului „Noaptea Muzeelor” 2021 și îi va da o notă aparte de estetic și un plus de inovație.

Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Teoretic, evenimentul este sărbătorit anul acesta, în toată Europa, în data de 3 iulie. Din cauza crizei sociale și sanitare actuale, unele țări au stabilit date diferite de organizare care țin cont de evoluția particulară a situației în fiecare în parte și de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Este și motivul pentru care acest eveniment se desfășoară la o dată diferită de cea oficială  – 12 iunie 2021.

Pentru pasionații de artă sau iubitorii ocazionali de frumos, variantele sunt pe toate gusturile, fie că sunt fani pictură clasică, inteligență artificială sau costume, să zicem. Noi ne-am oprit la trei dintre evenimentele care vor avea loc în „Noaptea Muzeelor” 2021, pe 12 iunie, dar te invităm să explorezi cât mai multe dintre ele.

I, HUMAN – ARCUB

I, HUMAN este o instalație interactivă asemănătoare unei rețele neuronale. Lucrarea analizează emoțiile utilizatorilor, transformând empatia acestora în lumină laser ce influențează procese biologice vitale ale unor microorganisme, simbol al fragilității ecosistemului planetei noastre care depinde de coeziunea umană. Instalația are 8 module interconectate care  detectează emoțiile privitorilor și transformă gradul lor de empatie în pulsuri de lumină laser ce hrănesc o populație de microorganisme în cadrul unui experiment de biofotonică desfășurat în timp real la CETAL – Centrul pentru Tehnologii Avansate cu Laseri pe platforma Măgurele. Într-o societate din ce în ce mai polarizată de opinii și discursuri politice, expoziția reamintește vizitatorilor că locuim pe aceeași planetă și trebuie să avem grijă de ea și unii de alții. I, HUMAN este o metaforă a evoluției speciei umane, a cărei supraviețuire poate depinde de capacitatea de a înțelege că „ceilalți” suntem tot noi.

Expoziția Colecției Țuculescu-Galaction – Artmark

Expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță este dedicată artistului Ion Țuculescu – unul dintre cei mai importanţi pictori postbelici români.

Iubitorii de artă vor descoperi pe simezele Palatului Cesianu-Racoviță opere desăvârșite semnate de marele maestru al artei românești. Între capodoperele expuse se remarcă o selecție deosebită de uleiuri – „Gala Galaction”, „Birja”, „Maci „, „Interior” sau „Peisaj la Mangalia”. Alături de Ion Țuculescu, cei care vor păși pragul Palatului Cesianu-Racoviță vor descoperi o suită de opere semnate de marii maeștri ai artei românești – Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Corneliu Baba sau Arthur Verona. Doar în centrul Bucureștiului, la Palatul Cesianu-Racoviță, artă de patrimoniu, cei mai mari artiști români și capodopere care apar rar în expoziții de artă.

Cel mai mic muzeu din România – Opera Comică pentru Copii

„Cel mai mic muzeu din România” conține un singur exponat – un costum renascentist de damă al Corului Madrigal, simbol al identității și prezenței scenice a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și unul dintre cele mai faimoase costume din viața culturală a României.

Muzeul mobil propriu-zis este prezentat într-un amplasament personalizat, transparent, 2m/2m, creat special și conține costumul renascentist de damă, expus în mărime naturală, precum și alte exponate definitorii – partituri pregătite pentru concerte, caiete de sală din istoria concertistică a Madrigalului etc.

„Cel mai mic muzeu din România” va fi prezentat pe 12 iunie de către copiii și adolescenții din Programul Național Cantus Mundi în curtea Operei Comice pentru Copii, din Calea Giulești nr 16 din București.

Detalii despre spațiile expoziționale din București și din țară, despre program, condiții de acces și alte detalii care te-ar putea interesa găsești pe site-ul oficial al evenimentului.

CITEȘTE ȘI: Cimitirul Bellu, în topul preferinţelor bucureştenilor, în Noaptea Muzeelor – FOTO

Foto: ARCUB