Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și aflat deja la a zecea ediție. Evenimentul este patronat, în mod tradițional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor.
Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor puteți găsi la adresa: http://nuitdesmusees.culture.fr Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului creat în 2009, www.noapteamuzeelor.ro, dar și al unei campanii de promovare la nivel național. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în anul 2008 de către Muzeul Național de Artă al României.
Proiectul „Noaptea Muzeelor 2014. Aceeași noapte, scenarii diferite”, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, îmbogățește în acest an evenimentul prin promovarea a trei circuite pentru public între muzeele din București, Cluj și Timișoara.
La Noaptea Muzeelor 2014 din București participă:
Muzee
Muzeul de Artă „Vasile Grigore” – pictor și colecționar
Muzeul de Artă Veche Apuseană „Dumitru Furnică Minovici”
Muzeul Bellu
Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”
Muzeul Municipiului București: sediul central, Muzeul „Theodor Aman” , Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Palatul Voievodal Curtea Veche
Muzeul Național de Artă Contemporană: sediul central, Sala Dalles
Muzeul Național de Artă al României
Muzeul Național al Aviației Române
Muzeul Național de Geologie
Muzeul Național „George Enescu” (Palatul Cantacuzino)
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul Național al Literaturii Române
Muzeul Național al Pompierilor – Foișorul de Foc
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Muzeul Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”
Muzeul Național al Țăranului Român