Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton care aduce la un loc cele mai premiate scurtmetraje din ultimul an, va avea loc pe 28 iunie, outdoor, la Grădina Botanică din Bucureşti, începând cu ora 20:00. La a 6-a ediţie, publicul ShortsUP iese din scaunul spectatorului pentru a primi rolul juriului.
Pentru prima dată, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte va include o competiţie internaţională de scurtmetraj în care cel mai bun film va fi ales de public şi răsplătit cu 1.500 EURO, premiu oferit de Digi Film, partenerul exclusiv al competiţiei.
Competiţia ShortsUP Audience Award este susţinută de Digi Film şi include 15 pelicule care au fost deja validate de marile jurii internaţionale de la Oscar, Sundance, Berlin, Palms Springs, Clermont-Ferrand. Pe 28 iunie, scurtmetrajele anului urmează să treacă şi testul publicului – cel care face ca povestea cinema-ului sa continue de zeci de ani.
Filmele care vor putea fi votate de spectatori la Noaptea Lungă traversează în forţă 12 spaţii culturale diferite: Franţa, Spania, Danemarca, SUA, Rusia, Belgia, Canada, Polonia, Olanda, Finlanda, Marea Britanie şi România. Un program plin de poveşti la timpul prezent, dramele şi comediile ce compun întregul vieţii de zi cu zi: unele amuzante, altele tragi-comice, cele mai multe aducătoare de inspiraţie.
Printre filmele din competiţie se numără Helium (r. Anders Walter, Danemarca, 2014), câştigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj în 2014, un film plin de imaginaţie despre lumea magică a lui Alfred, un băieţel bolnav. Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012), amestec de comedie hilară şi dramă, redă confruntarea dintre Williams, medic psihiatru cu reputaţie şi pacientul său Voorman, un prizonier care se crede Dumnezeu.
Ce rămâne după o viaţă trăită pe pământ? Un posibil răspuns vine de la animaţia îndrăzneaţă Inventar la final de lume (r. Bernardo Britto, SUA, 2013), distinsă cu premiul publicului pentru cea mai bună animaţie la Sundance 2014. Scurtmetrajul care va pune la încercare emoţia spectatorilor e Cel de atunci (r. Esteban Crespo, Spania, 2012), cel mai bun film scurt la premiile GOYA, dramă intensă despre viaţa unui fost soldat african.
Titlul românesc din competiţia Noaptea Lungă este proaspătul câştigător al Premiului Zilele Filmului Românesc acordat în secţiunea de scurtmetraj la TIFF 2014. Odată cu spectatorii ShortsUP, Andrei şi Maria, cuplul protagonist al filmului scurt Să mori de dragoste rănita (r. Iulia Rugină, România, 2014), vor auzi pentru ultima oară cântecul Angelei Similea. Pentru că aceasta este seara în care fiecare a decis că va muri, de dragoste rănită.
Lista completă cu filmele din competiţia ShortsUP Audience Award susţinută de Digi Film este disponibilă pe www.shortsup.ro. Spectatorii vor putea vota filmele online, timp de 24 de ore, pe site-ul ShortsUP.
Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2014 are loc la Grădina Botanică Bucureşti, de la ora 20:00 până în zori la 5:00 dimineaţa. Spaţiu perfect pentru evadare urbană, grădina va fi animată de 6 ore de filme scurte plus muzică bună şi visuals create special de radio-ul de vacanţă nicecream.fm. Biletele pot fi achiziţionate în avans la preţul de 35 de lei prin MyTicket şi Eventim, folosind opţiunea ”print at home”. În limita locurilor rămase disponibile, vor putea fi cumpărate şi în seara evenimentului la preţul de 40 de lei.
Scurtmetrajele din competiţia ShortsUP Audience Award
Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012) 13′
Williams, psihiatru de meserie, e nevoit să-l examineze pe enigmaticul domn Voorman, prizonierul care se crede Dumnezeu. Dar înainte să afle adevărul, trebuie să găsească răspuns la o întrebare personală: ce ne legitimează să fim cine credem să suntem? Identitatea noastră nu e mai mult decât o convenţie socială. A fost nominalizat la Oscar şi Bafta.
Helium (r. Anders Walter, Danemarca, 2014) 23′
Marele câştigător la Oscar de anul acesta aduce la un loc inovaţia vizuală, imaginaţia şi o poveste care rămâne cu tine mult după finalul filmului. HELIUM e o lume magică populată de nave spaţiale şi jocuri fabuloase. Nu contează dacă există sau nu cu adevărat. Pentru Alfred, un tânăr ce suferă de o boală incurabilă, e cea mai bună lume posibilă.
Cel de atunci (r. Esteban Crespo, Spania, 2012) 24′
Cel mai bun scurtmetraj la premiile Goya e o dramă puternică despre viaţa unui fost soldat african. Nu e greu să treci prin război: fie te obişnuieşti cu rolul de călău, fie rişti să fii victimă. Cel mai dificil e să duci cu tine în viaţă toate amintirile: cum să fii tu însuţi cu un trecut care te chinuie la fiecare clipă? Film scurt nominalizat la Oscar.
De una singură (r. Selma Vilhunen, Finlanda, 2012) 7′
Singurul ajutor de nădejde în momentele grele e propria persoană. Un scurtmetraj cinic, dar plin de emoţie, premiat la Aspen Shortsfest, Budapest Short Film Festival şi nominalizat la Oscar.
Ferma de ponei (r. Joost Reijmers, Olanda 2014) 10’ Un cuplu de vârsta a treia, un iPad şi o fermă online de ponei, într-o comedie hilară despre diferenţele amuzante dintre generaţii. Distins cu premiul publicului la Aspen Shortfest.
Inventar la final de lume (r. Bernardo Britto, SUA, 2013) 6′
Ce rămâne după o viaţă petrecută pe pământ? Primul sărut, temele nefăcute, planurile, încurajările, peştele la cuptor. Un bărbat se angajează în cea mai dificilă slujbă posibilă: trebuie să inventarieze istoria existenţei umane înainte ca lumea să dispară. Filmul lui Bernardo Britto a câştigat premiul juriului pentru scurtmetraj animaţie la Sundance 2014.
Dejun londonez (r. Matt Winn, Marea Britanie, 2013) 19′
A fi sau a nu fi… hipster. Asta-i întrebarea arzătoare din ”Dejun londonez”, comedie delicioasă despre un cuplu care ar face orice pentru a-şi depăşi rutina. Premiul special al juriului la Aspen Shortsfest.
Domnul Invizibil (r. Greg Ash, Marea Britanie, 2013) 14′
Un bărbat singuratic pare invizibil pentru lumea din jur. Dar când călătoreşte în inima Londrei, a fi invizibil se dovedeşte cea mai preţioasă armă. Premiul special al juriului la Austin Film Festival si premiul cel mare la Seattle Shorts.
Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugina, Romania, 2014) 22′
În seara asta Andrei şi Maria vor auzi pentru ultima oară cântecul Angelei Similea. Pentru că asta este seara în care fiecare a decis că va muri. De dragoste rănită. A câştigat premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj, TIFF 2014.
Înainte să pierzi totul (r. Xavier Legrand, Franta, 2013) 29′
Miriam are doi copii şi un soţ de care se teme. Cum ar putea să-şi salveze familia? Poveste intensă despre curajul de a-ţi schimba viaţa în momentele grele. Cel mai bun scurtmetraj la Premiile Cesar, cel mai bun film franţuzesc la Clermont-Ferrand International Short Film Festival şi menţiune specială la Uppsala International Short Film Festival.
Mama (r. Łukasz Ostalski, Polonia, 2013) 30′
Małgorzata are două joburi importante: e politician şi mamă. Cel de-al doilea se doveşte a fi cel mai greu când e nevoită să ia o decizie ce-i va schimba complet viaţa. Cel mai bun scurtmetraj de fictiune la New Horizons International Film Festival.
De la om la om (r. Dustin Guy Defa, SUA, 2014) 18′
Dimineaţa de după o petrecere intensă nu e niciodată uşoară. E foarte posibil să descoperi o persoană străină dormind în propria sufragerie. Ce faci când nu mai vrea să plece? Construcţia inovatoare a impresionat juriul festivalului de film de la Berlin care i-a acordat premiul DAAD Short Film Award. A câştigat şi premiul special al juriului la SXSW.
O femeie minunată (r. Monia Chokri, Canada, 2013) 28′
Sarah are 30 de ani şi tot ce trebuie pentru a reuşi, începând cu frumuseţe şi inteligenţă. Mai rămâne să-şi înfrunte fricile şi prietenele, lucru deloc uşor. Cea mai bună ficţiune la Tampere International Short Film Festival.
Ultima zi (r. Deben Van Dam, Belgia, 2013) 27′
Tibo e asistent medical şi suferă de o afecţiune comună: plictiseala. Îşi petrece timpul gândindu-se la bani şi organizând pariuri cu colegii de muncă. Lucrurile se schimbă complet atunci când e nevoit să îi ţină de urât pacientului Frans Claeskens în ultima sa zi din viaţă. Marele premiu la Brussels Short Film Festival 2014.
Iarna (r. Cristina Picchi, Rusia, 2014) 14′
Cum arată viaţa de zi cu zi a oamenilor care se confruntă cu cele mai dure condiţii climatice din lume? O călătorie iniţiatică prin Rusia de Nord şi Siberia. Premiat la Clermont-Ferrand International Short Film Festival şi Locarno International Film Festival.