Nikola Tesla, 3 invenţii ce nu au fost construite până la capăt

12 03. 2020, 12:12

Tesla este un nume din ce în ce mai frecvent asociat cu celebrele automobile 100% electrice produse în Silicon Valley (Palo Alto) de compania inovatoare Tesla Motors, însă nu toată lumea ştie că numele companiei a fost ales astfel în cinstea omului de ştiinţă Nikola Tesla (1856 – 1943), o personalitate fabuloasă din istoria omenirii. 

  Născut în satul Smilijan (Imperiul Austriac), în anul 1856, Tesla şi-a dedicat viaţa ştiinţei, punând bazele cunoştinţelor moderne despre curentul alternativ, fapt ce a determinat practic cea de-a doua Revoluţie Industrială, şi lăsând în urmă multe alte inovaţii. În 1894, Tesla a reuşit să facă o demonstraţie de comunicare fără fir prin intermediul undelor radio şi, pe lângă descoperirile sale din electromagnetism şi inginerie, este catalogat unul dintre principalii pionieri din domenii precum robotică, fizică nucleară, balistică şi ştiinţa calculatoarelor.

  Nu doar compania lui Elon Musk a ales numele Tesla pentru produsele sale. Un alt domeniu în care Tesla este un nume popular este cel al jocurilor video. Teslapunk (Wii U, 2016), Teslagrad (PlayStation 4, 2016) sau Tesla vs Lovecraft (Xbox One, 2018) sunt 3 jocuri video lansate în ultimii 5 ani, ce nu au dus deloc lipsă de fani. Mai mult decât atât, există chiar şi un slot video Tesla: Spark of Genius (GameArt, 2015), disponibil şi în România la NetBet, în secţiunea jocuri sloturi alături de alte sute de titluri de la producători precum Playtech, NetEnt, Microgaming şi mulţi alţii.

Trei invenţii pe care Nikola Tesla nu le-a dus până la capăt:

  1. Oscilator mecanic generator de electricitate. În jurul anului 1893, Nikola Tesla lucra la o maşinărie care ar fi trebuit să se folosească de puterea aburului pentru a provoca vibraţii atât de rapide încât să poată genera electricitate. Deşi a reuşit în cele din urmă să construiască dispozitivul, se pare că însuşi Tesla l-ar fi distrus, din cauza faptului că, mărind din ce în ce mai mult puterea maşinăriei, a provocat un mic cutremur. La vremea respectivă, Tesla i-a rugat pe asistenţii săi să anunţe autorităţile că a fost vorba de un cutremur natural, nicidecum că ar avea vreo legătură cu invenţia din laboratorul său din New York.
  2. Turnul  Wardenclyffe. Din dorinţa de a produce energie wireless (concept incredibil la vremea respectivă, aşa cum au fost de altfel mai toate ideile sale), Nikola Tesla a decis să construiască în anul 1901 un turn sub formă de ciupercă, cu o înălţime de 56 de metri, care să-i permită să alimenteze cu electricitate oraşul New York, pe calea aerului. Proiectul a fost susţinut financiar cu 150.000 $ de bancherul J.P. Morgan, însă Tesla l-a abandonat cinci ani mai târziu. Turnul denumit Wardenclyffe a fost distrus în 1917, potrivit descopera.ro.
  3. Raza Mortală. Ajuns la 78 de ani, vârstă la care alţii îşi plimbă nepoţii prin parcuri, Tesla declara pentru New York Times că lucrează la una din cele mai importante invenţii ale sale. Era vorba despre aşa numita Raza Mortală, un dispozitiv militar cu ajutorul căruia ar fi putut provoca distrugerea instantanee a inamicilor, prin accelerarea particulelor de mercur la o viteză de 48 de ori mai mare decât cea a sunetului în interiorul unui vid. Teribila armă nu a stârnit însă prea tare interesul Statelor Unite ale Americii sau altor state cărora Tesla le-a propus ideea, fiind testată parţial doar de Uniunea Sovietică, în 1939.