Nicotina ar putea fi curînd folosita în tratarea schizofreniei, hiperactivitații, și a unor boli precum Alzheimer și Parkinson, însa acest lucru nu justifica fumatul, transmite The Observer.
Cercetarile arata ca nicotina, care a provocat dependența de fumat a milioane de oameni, are un impact puternic asupra activitații creierului la pacienții care sufera de boli psihiatrice sau degenerative. Unele experimente au aratat ca nicotina poate încetini instalarea simptomelor maladiei lui Parkinson, iar altele au demonstrat calitatea acesteia de a reduce halucinațiile la schizofrenici.
„O întreaga serie de afecțiuni psihiatrice par sa fie ameliorate de nicotina”, a spus dr. Dan McGehee, un neurobiolog la Universitatea din Chicago. „Asta nu justifica însa fumatul. Efectele letale ale țigarilor depașesc cu mult avantajele lor. Pe de alta parte, cercetarea noastra arata ca derivate ale nicotinei, administrate medical, ar ajuta la calmarea unor probleme psihiatrice”.
Nicotina activeaza receptorii de la suprafața celulelor din anumite regiuni ale creierului, determinînd eliberarea neurotransmițatorului dopamina, substanța asociata cu senzația de placere. Acest efect conduce la instalarea dependenței de nicotina.
Peste 50% dintre persoanele care sufera de depresie clinica și 95% dintre bolnavii de schizofrenie fumeaza. În general însa, numarul fumatorilor a scazut cu 25%. „Presupunem ca persoanele cu probleme psihice își administreaza singure tratamentul despre care cred ca este potrivit. Ei fumeaza pentru ca nicotina îi ajuta mult sa domoleasca simptomele bolii”, spune McGehee.
Acest punct de vedere este sprijinit și de dr. Tony George, de la Universitatea Yale. „Fumatul este un indiciu pentru psihopatologie”, afirma acesta în Nature Medicine.
S-a mai descoperit și ca nicotina încetinește procesele degenerative în cazul maladiei lui Parkinson, o boala provocata de distrugerea lenta a unui anumit tip de celule cerebrale. „Nicotina fie stimuleaza alte celule cerebrale care compenseaza pierderea celor afectate de Parkinson, fie le protejeaza pe acestea din urma”, a spus McGehee. „În orice caz, efectul este remarcabil”.
Mediafax