Nicio Masa de Paste fara oua rosii
Sarbatoarea Pastilor sau Ziua Invierii lui Isus Christos este praznuita de toti crestinii. Masa de Paste este plina de mancaruri traditionale si dulciuri. Orice gospodina trebuie sa stie ce anume aseaza pe masa si ce bucate gateste. Fiecare lucru din aceasta perioada are randuiala lui.
Trebuie sa stii ca ouale se vopsesc in Joia Mare din Saptamana Patimilor. Poti folosi orice oua doresti daca iti doresti diversitate. Chiar daca vorbim de oua rosii, nu ocoli nici celelalte culori.
Cum se vopsesc ouale
Iei ouale si le speli bine cu apa si sapun pentru a indeparta orice murdarie si grasime de pe coaja si pentru a se colora uniform.
Pune-le apoi la fiert in apa rece cu putina sare si cateva linguri de otet. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a nu se sparge.
Daca vrei sa colorezi ouale cu vopseaua din plic, adauga in apa care fierbe si o lingura de otet pentru o colorare mai intensa (depinde mult si de calitatea vopselurilor culoarea care iese). Chiar daca sunt coloranti chimici si multe gospodine nu prea sunt de acord cu vopselurile acestea, ganditi-va ca si noi am mancat asa ani in sir…
Daca doresti sa le vopsesti asa cum o vedeai pe bunica ai multe alternative si culori la dispozitie.
Hartia creponata
Fierbi ouale in apa cu sare, iar dupa ce le scoti si s-au racit putin infasoara-l in hartie creponata colorata. Tavaleste-l apoi printr-o farfurie in care ai pus putin otet sau umezesti hartia cu otet inainte de invelirea oului. Lasa-le la uscat asa in hartie. Cand le vei dezveli vor fi pestrite.
Cu modele la ciorap
Ai nevoie de niste dresuri, nu groase, foarfeca, ata si diferite plante precum patrunjel, marar, foi de ceapa, feriga, fire de iarba sau ce gasesti interesant ca eventual model.
Bagi oul fiert in ciorap, asezi o frunza pe ou de ce planta vrei, legi ciorapul si il scufunzi in culoare. Scoate-l apoi si lasa-l la racit.
Dupa imaginatie si dorinta poti realiza modelele pe ouale colorate.
Culori din plante naturale
Rosu – o sfecla rosie taiata in bucatele, fierte 20 de minute cu capac. Strecoara si foloseste zeama. Sau chiar suc de sfecla cruda, frunze de ceapa rosie (dar dupa ce a fiert le mai lasi asa 4-5 ore, apoi vopsesti).
Galben – sunatoare, rostopasca (da o culoare galben-verzuie), sofran, chimen (tot 20 minute infuzie si se strecoara), coji de portocale sau lamaie, coji de ceapa sau de nuca si musetel.
Albastru – varza rosie taiata marunt (se pune seara la macerat in apa si se fierbe a doua zi), mure, strugure, flori de viorele (se fierb 1 ora dar fara peduncul).
Verde – fiertura de urzici (pentru o culoare mai intensa tine urzicile 12 ore in apa), spanac, drobus, legume cu frunza verde.
Maron – ceai negru, cafea.
Trebuie sa stiti: daca lasati sa fiarba plantele mai mult culoarea va fi mai intensa.
Ce simbolizeaza culorile
Rosul este simbol al sangelui, Soarelui, focului, al dragostei si bucuriei de viata.
Galbenul este simbol de lumina, tinerete, fericire, recolta, ospitalitate.
Albastrul este cerul, sanatatea, vitalitatea.
Verdele este reînnoirea naturii, prospetimea, rodnicia, speranta.
Dupa ce ouale s-au uscat, le poti sterge cu carpa inmuiata cu ulei. Le va da stralucire. Acum le poti aseza intr-un cos impletit si le poti aseza ca pe trofeu la loc de cinste, ca doar este realizarea ta.
Indiferent de ce metoda alegi, important este sa ai o surpriza placuta la final, iar daca ai o alta metoda interesanta de colorare anunta gospodinele. Spor la treaba!